به گزارش ایرنا علیرضا نصرآبادی روز پنجشنبه در نشست خبری به مناسبت روز جهانی مقابله با بیابانزایی( 27 خرداد ماه) افزود: 13 هزار و 876 هکتار عملیات بذرکاری، بیش از 21 هزار و 705 هکتار مدیریت رواناب آبهای سطحی، 189 کیلومتر احداث بادشکن زنده و 551 کیلومتر احداث بادشکن غیرزنده در مناطق خاص از دیگر اقدامات است.
وی بیان کرد: یک میلیون و 740 هزار هکتار طرح بیابانزدایی در استان انجام شد که یک میلیون و 639 هزار هکتار طرح های بیابانزدایی و 82 هزار و 895 هکتار طرح های مدیریت جنگل های دست کاشت بوده است.
وی با اشاره به اجرای 18 هزار و 236 هزار طرح مدیریت جنگل های دست کاشت در راستای بیابانزدایی، گفت: تهیه طرح منشایابی گردوغبار و طوفان های حاصل از فرسایش بادی و راهکارهای مقابله با ان و انجام مطالعات احداث شبکه رسوب سنجی و ارزیابی فرسایش بادی کشور از دیگر اقدامات است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی اظهار داشت: خراسان جنوبی 9 درصد مساحت کشور را به خود اختصاص داده و حدود 96.5 درصد از کل مساحت استان معادل 14 میلیون و 562 هزار و 950 هکتار را عرصه های طبیعی در بر می گیرد که در قالب حوزه های آبخیز با رویکرد جامع و سیستمیک مدیریت می شود.
نصرآبادی بیان کرد: این استان با قرار داشتن بر روی کمربند خشک و نیمه خشک نیمکره شمالی دارای ذخائر منابع آبی بسیار ضعیف و نزولات جوی کم، تبخیر سالانه بسیار شدید و میزان پوشش گیاهی اندک است.
وی ادامه داد: این شرایط سبب شده از کل عرصه های طبیعی استان 36 درصد را عرصه های بیابانی و 50 درصد را مراتع کم تراکم بیابانی تشکیل دهد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی اراضی بیابانی و مراتع کم تراکم بیابانی استان را 12 میلیون و 989 هزار و 284 هکتار عنوان کرد و گفت: خراسان جنوبی دومین استان بیابانی کشور است که با توجه به شرایط اقلیمی و جغرافیایی 86 درصد مساحت استان را شامل می شود.
نصرآبادی یادآور شد: بارندگی کم و با پراکنش نامناسب، میزان تبخیر سالانه بیشتر از میزان ریزش نزولات جوی ، فقر پوشش گیاهی و وجود بادهای فرساینده از جمله ویژگی های نواحی بیابانی استان به شمار می رود.
وی عنوان کرد: از مجموع مساحت استان سه میلیون و 121 هزار و 476 هکتار تحت تاثیر فرسایش بادی در 23 منطقه و از این سطح بیش از یک میلیون و 386 هزار هکتار جزو کانون های بحرانی فرسایش بادی در 28 کانون بوده که در تمامی شهرستان های استان پراکنده شده است.
وی بیان کرد: میزان خسارت فرسایش بادی به منابع زیستی و اقتصادی در کانون های بحرانی فرسایش بادی استان سالانه حدود 21 میلیارد تومان است.
نصرآبادی اضافه کرد: از کل سطح کانون های بحرانی استان 333 هزار و 296 هکتار کانون های با شدت زیاد، 581 هزار و 563 هکتار با شدت متوسط و 471 هزار و 882 هکتار کانون های با شدت کم هستند که از اولویت بندی کانون های بحرانی در استان نیز 12 کانون با الویت اول، 13 کانون با اولویت دوم و 11 کانون در اولویت شوم دیده می شود.
وی منابع آبی محدود و برداشت بی رویه از آب های زیرزمینی را یکی از محدودیت های مناطق بیابانی استان دانست و گفت: خشکسالی های متمادی و کاهش بیوماس در سطح عرصه های طبیعی، ضعف آگاهی های عمومی از اهمیت منابع طبیعی و نقش آن در جلوگیری از فرسایش بادی از دیگر محدودیت هاست.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی با اشاره به وزش بادهای فرساینده از جمله بادهای 120 روزه سیستان در بیشتر نقاط استان و بروز پدیده گرد و غبار به ویژه در فصل تابستان، اظهار داشت: اکنون بادهای 120 روزه به 180 روزه تبدیل شده و تاثیرات زیادی بر استان می گذارد.
نصرآبادی یادآور شد: تداوم 19 سال خشکسالی در استان اثرات زیادی بر جای گذاشت اما طبق پیش بینی های انجام شده تا 30 سال آینده ادامه خواهد داشت که عامل مهمی در ضعف مراتع و کاهش پوشش مراتع محسوب می شود.
وی گفت: در حال حاضر 820 هزار هکتار جنگل دست کاشت در استان وجود دارد که 95 هزار هکتار به آفت شپشک تاغ آلوده شده که 35 هزار هکتار شرایط سختی داشته و نیازمند توجه ویژه هستند.
نصرآبادی بیان کرد: یکی از اثرات مستقیم پدیده بیابان زایی بحث شن های روان است که زندگی روزمره انسان را در بخش های مختلف تحت تاثیر قرار داده است.
7557 * 6054
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.