مقام معظم رهبری، در سال های اخیر همواره در دیدارهای مردم و مسئولان با معظم له، بارها به موضوع اقتصاد مقاومتی اشاره فرمودند، تدابیر بسیار مناسبی هم توسط دولت یازدهم برای تحقق اهداف آن اندیشیده شد، کارهای خوبی هم صورت گرفت.
علاوه بر قشرهای مختلف مردم، کارشناسان هم از طرح اقتصاد مقاومتی استقبال کردند، و تحقق اهداف آن را تنها راهکار قطع وابستگی به خارج دانسته اند.
محورهای اقتصاد مقاومتی شامل رفع وابستگی به خارج از کشور، خودکفایی و آسیب ‌پذیر نبودن اقتصاد در برابر توطئه‌های بیگانگان است که سال ‌های گذشته کارکرد آن به خوبی بیان شد، تحقق آن هم به همکاری مردم و تدوین برنامه های راهبردی توسط برنامه ریزان اقتصادی و اجتماعی دارد.

** اقتصاد مقاومتی، واژه نوظهوری در عرصه اقتصادی جهان است
رئیس بسیج سازندگی خراسان جنوبی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود:
مقوله اقتصاد مقاومتی با اینکه واژه نوظهوری در عرصه اقتصادی جهان است ، پیشینه نهفته و محتوایی در کشورهای مختلف دارد.
محمد زهرایی اظهار کرد: وقتی از اقتصاد مقاومتی بحث می شود، صرفا منظور یک جغرافیای فیزیکی، فرهنگی و اقتصادی کشور خاص نیست.
وی یادآور شد: هرچند جغرافیا و فرهنگ بر اقتصاد مقاومتی اثرگذار است چون نوع اجرای اقتصاد مقاومتی در هر کشور با توجه به این مقوله ها قابل انجام است.

** اقتصاد مقاومتی عرصه های مختلف را شامل می شود
وی تصریح کرد: تولید و اشتغال تنها هدف اقتصاد مقاومتی نیست، این مقوله عرصه های بسیاری را شامل می شود، که در آن همه فعالیت های اجتماعی ، فرهنگی و حتی سیاسی، تولید و اشتغال را باید لحاظ کرد.
وی تاکید کرد: در فرهنگی که بر اساس ارزش ها و مبانی اسلامی استوار است، در اسلام به جلوگیری از اسراف و پرداخت خمس و زکات زیاد تاکید شده است، این دو مقوله اسلامی یک نوع اقتصاد مقاومتی است.
وی اضافه کرد: برای تحقق عدالت اجتماعی در جامعه اسلامی ابتدا باید درآمدهایی چون مالیات، زکات و خمس باز تعریف شود که با دیگر جوامع متفاوت باشد.

** برای تحقق عدالت اجتماعی هر فردی تکلیف شرعی دارد
رئیس بسیج سازندگی استان می گوید: در جامعه اسلامی هر فرد علاوه بر درآمد و توانی که دارد برای تحقق عدالت اجتماعی تکلیف شرعی هم دارد، تعهد ما به جامعه اسلامی عاطفی و ارزشی است.
زهرایی می افزاید: اقتصاد مقاومتی از نحوه تربیت فرزند در خانه، آموزش و پرورش، میزان کار مفید هر فرد در جامعه و ... را شامل می شود.

** 2 دیدگاه در خصوص اقتصاد مقاومتی در استان وجود دارد
وی افزود: 2 دیدگاه در خصوص اقتصاد مقاومتی وجود دارد که دیدگاه اول بر این باور است، این ایده محقق نمی شود، مگر سرمایه گذار بیاید، پروژه های زیرساختی کامل و زمینه توسعه فراهم شود آن وقت می توان در این خصوص صحبت کرد.
وی اظهار کرد: دیدگاه دیگر این است، مردم در صحنه اقتصادی حاضر شوند آن موقع زیرساخت ها، خود به خود و با کمک مردم کامل می شود.
وی یادآور شد: اگر کارگاه های کوچک تجمیع شوند زنجیره ارزش و خوشه صنعتی ایجاد می شود و آن نیازمند مطالعه دقیق و شناخت بازار محصول است.
وی به این عقیده است، باید از این دیدگاه در خراسان جنوبی استفاده شود یعنی نباید صرفا منتظر ایجاد زیرساخت های انتقال آب از دریای عمان و احداث راه آهن بود بلکه باید حرکت شروع شود.
همچنین روح الله ایزدخواه که متولد 1358 خورشیدی و دانش آموخته دکتری مدیریت تکنولوژی از دانشگاه علامه طباطبایی تهران و مولف دو کتاب اقتصادی است، گفته بود: در ایران بیشتر عناصر توسعه که شامل منابع طبیعی، اقلیمی، جمعیت، نیروی کار، استقلال نسبی، دانش ، سرمایه، دسترسی به بازار، امنیت و فرهنگ است، موجود است.
وی 30بهمن 1394 در یک جمع دانشجویی در دانشگاه علوم پزشکی بیرجند راجع به اقتصاد مقاومتی گفته بود: باید گام جدی برای عملیاتی شدن این موضوع در کشور برداشته شود، 15سال بر روی این موضوع کار شد، حاصل عصاره منابع بومی و تجربه 200 ساله جهانی است .
وی اولویت اقتصادی و مزیت نسبی خراسان جنوبی را با وجود کمبود آب ترویج کشت گیاهان دارویی، ایجاد صنایع جنبی برای فراوری محصول،استفاده از ظرفیت بیرجندی های خارج از استان ، توجه به معدن و توسعه تجارت خارجی با کشورهای همسایه عنوان کرد.
وی مساله اصلی کشور را اقتصاد دانست و گفت: هر چند مسایل فرهنگی در اولویت قرار دارد، اما در اقتصاد با مشکل اجتماعی و فرهنگی رو به رو هستیم.

** توسعه روستا به همکاری نهادهای مختلف نیاز دارد
یکی از دستاوردهای اقتصاد مقاومتی توسعه اقتصادی روستاست که در صورت اجرای صحیح آن، نبض توسعه به درستی می تپد و توسعه متوازن که ضامن سلامت جامعه است، تحقق خواهد یافت.
دستیابی به توسعه‌ پایدار که بتواند نیاز جامعه محلی و روستایی را برآورده کند و موجب رضایت و رفاه عمومی شود، نیازمند برنامه‌ ریزی منطقه‌ای و مشارکتی است.
رئیس بسیج سازندگی خراسان جنوبی در ادامه گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به نقش اقتصاد مقاومتی در توسعه روستاها تاکید کرد: هم اکنون بانک ها، موسسه ها و سازمان هایی که برای ایجاد اشتغال در روستاها وام پرداخت می کنند،با یکدیگر هم افزایی ندارند امروز نیاز به یک متولی برای توزیع اعتبار هدفمند در روستاست.
زهرایی اظهار کرد: اگر قرار است خانه عالم و یا قناتی در روستا ایجاد شود، باید ابتدا اولویت سنجی شود چون همه اولویت ها به ایجاد اشتغال در روستا ختم شود.
وی ادامه داد: در کار گروه امور اقتصادی استان اقدام خوبی صورت گرفت، معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری پیگیری های خوبی انجام داده، اما ایجاد وحدت رویه کار سختی است، امیدواریم برای تحقق تولید و اشتغال در سال 1396 این وحدت ایجاد شود.
وی یادآور شد: امروز استاندار خراسان جنوبی به عنوان نماینده نخست دولت در استان و مدیران کل مربوط به دنبال راه اندازی کار مردم هستند، وقتی موضوع وارد بروکراسی اداری می شود و به کارشناس می رسد دیر عمل می شود، ایجاد گفتمان مشترک یعنی از شخص اول استان تا کارشناس یک حرف واحد زده شود.

** لزوم تغییر نگاه ارباب رجوعی به شهروندی در دستگاه های اجرایی
رئیس بسیج سازندگی استان یادآور شد: جوامع توسعه یافته از نگاه ارباب رجوع و مشتری مداری به شهروندی رسیده اند، ما می گوییم ولی نعمت ما مردم هستند، آنها شعار ما را در عمل اجرا می کنند یعنی شهروند را صاحب شهر می دانند، این نگاه در بدنه کارشناسی دستگاه های اجرایی وجود ندارد.
رضایی تصریح کرد: وقتی تولید کننده وارد دستگاه اجرایی می شود کارشناس به دید صاحب دستگاه به او نگاه می کند یا اینکه خود را قیم مردم می داند.

** برای توسعه استان باید به دنبال رفع مشکل مردم باشیم
وی تاکید کرد: استاندار خراسان جنوبی مدیری اجرایی و همیشه به دنبال رفع مشکل مردم است، امیدواریم همه به عنوان بومی استان برای توسعه به دنبال رفع بروکراسی اداری باشیم.

** اجرایی سه هزار پروژه اقتصاد مقاومتی در خراسان جنوبی
رئیس بسیج سازندگی استان بیان کرد: تاکنون سه هزار پروژه اقتصاد مقاومتی در قالب کارگاه از سال 1392 توسط این نهاد در روستاهای خراسان جنوبی اجرا شده است.
به گفته زهرایی، 300 میلیارد ریال بودجه برای راه اندازی این کارگاه ها از محل منابع سپرده های بسیج نزد بانک مهر اقتصاد در نظر گرفته شد.

** ایجاد یک زنجیره ارزش در هر دهستان
وی افزود: به دنبال ایجاد یک زنجیره ارزش در هر دهستان هستیم، در این ارتباط 100 میلیارد ریال اعتبار پیش بینی شد، تسهیلات با بهره چهار درصد به هر دهستان داده می شود.
وی اظهار کرد: پیش بینی مسئولان بسیج سازندگی ایجاد 6 زنجیره ارزش در 6 دهستان خراسان جنوبی تا پایان سال 1397، است.
زهرایی تصریح کرد: امسال ادامه حرکت گذشته و حرکت به سمت ایجاد صنایع تبدیلی از برنامه های بسیج سازندگی خراسان جنوبی است.
وی تاکید کرد: با احداث سه هزار کارگاه در روستاها تولید به مرحله ورود به عرصه صنایع تبدیلی رسیده است.
زهرایی یادآو رشد: وقتی پرورش شترمرغ در 400 مزرعه انجام می شود به مرحله ورود به کشتارگاه و فرآوری این ماده غذایی خواهیم رسید.

** ایجاد 400 شغل پایدار در هر دهستان تا پایان سال آتی
وی افزود: اگر این طرح ها جواب دهد تا پایان سال 1397، در هر دهستان 400 شغل پایدار ایجاد می شود.
وی با اشاره به اینکه هم اکنون مطالعه برای تدوین شیوه نامه اجرایی ایجاد این تعداد شغل پایدار انجام شد، افزود: برای اولین بار در استان تفاهم نامه 6 جانبه با اداره های کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی، کمیته امداد امام خمینی(ره)، سازمان جهاد کشاورزی، آموزش فنی و حرفه ای و میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان امضا شد.
این مسئول یادآور شد: اقتصاد باید مردم پایه و نقش دولت تسهیل گر و روان کننده باشد، بروکراسی اداری از چالش هایی بخش دولتی است، اگر مطالبه مردمی باشد بسیاری از این معضل رفع است.
وی تاکید کرد: خراسان جنوبی نسبت به تعدادی از استان ها کمتر توسعه پیدا کرده ست، این مساله در مورد جمعیت استان نیز صدق می کند، بزرگان استان در گذشته به لحاظ اندیشه ای و جایگاه و پست حاکمیتی خود انسجام با مردم نداشتند، آنها باید کار هدایت مردم در حوزه اقتصاد و دیگر بخش ها را انجام می دادند.
زهرایی اظهار کرد: 6 پدر علوم کشور از خراسان جنوبی هستند، در بدنه دستگاه های اجرایی مدیران زیادی از استان حضور دارند، اگر با هم متحد بودند و نقشه راه برای استان تدوین می شد، خیلی از مشکلات خراسان جنوبی رفع می شد.

** تعلق خاطر به خراسان جنوبی احساسی است
وی افزود: متاسفانه تعلق خاطر ما به خراسان جنوبی احساسی است نه عقلایی ، یعنی اگر جایی یک هم استانی خود را ببینیم بسیار خوشحال می شویم اما اگر سرمایه دار شدیم، اندوخته های خود را از استان خارج می کنیم.
وی اظهار کرد: هرچند بعضی مسایل فرهنگی مثل تنگ نظری، حسادت و ... در استان وجود دارد اما باید از تمام ظرفیت و سرمایه ها برای توسعه استان استفاده می شد.

** روستاهای دارای ظرفیت اشتغال شناسایی شود
همچنین نفیسه نخعی مدیرکل دفتر امور بانوان و خانواده استانداری خراسان جنوبی دیروز(شنبه ) در روسیتای دهسلم نهبندان گفته بود: نگاه ویژه دولت به نقاط روستایی، تثبیت جمعیت و میل به زندگی در مناطق روستایی است.
وی اضافه کرد : برای رونق تولید و در اجرای تحقق برنامه ‌های اقتصاد مقاومتی و بر اساس تفاهم نامه های صورت گرفته میان دفتر امور روستایی بانک عامل ( سینا ) و صندوق کارآفرینی تسهیلات بانکی با بهره تک رقمی برای ایجاد و توسعه طرح های تولیدی روستایی و در مناطق محروم پرداخت می‌شود.
وی اظهار کرد: طبق توافق صورت گرفته به طرح های خود اشتغال زایی تا سقف 100 میلیون ریال، طرح های کار آفرینی 300 میلیون ریال و طرح های دارای قابلیت پشتیبانی یک میلیارد ریال تسهیلات ارزان قیمت پرداخت می شود.
خراسان جنوبی، 11 شهرستان دارد، جمعیت استان 769هزار نفر است که 59درصد آن در 27شهر و بقیه در روستاها زندگی می کنند.
سایت ایرنا خراسان جنوبی www.irna.ir/skhorasan
پست الکترونیکی به نشانیyahoo.com irnabirjand94@
کانال اطلاع رسانی : http://telegram.me/birjand
7559* 2047*خبرنگار- امیرشاهین نایبی فر*انتشاردهنده - عباسقلی اشکورجیری*
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.