آثار زیانبار خشکسالی در خراسان جنوبی با توجه به اهمیت ژئوپلیتیکی استان بر کسی پوشیده نیست، امروزه این پدیده طبیعی به یکی از دغدغه های مردم و مسئولان منطقه تبدیل شده است.
مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی 23 خرداد ماه 96 در گفت و گو با ایرنا، میانگین بارندگی سال زراعی جاری استان را 88 میلی میلی متر ذکر کرده بود و یادآور شد: این منطقه از نظر کاهش بارندگی و خشکسالی پنجمین استان کشور است.
به گفته علیرضا خندان رو، هرچند میانگین بارندگی در استان نسبت به مدت مشابه سال قبل 31 درصد افزایش دارد، اما نسبت به بلند مدت با 25 درصد کاهش رو به روست.
وی اضافه کرد: بیشترین میزان کاهش بارندگی با 50 درصد مربوط به نهبندان،48 درصد، مربوط به طبس و 40 درصد نیز مربوط به بیرجند است.
جمعیت خراسان جنوبی در سرشماری آبان ماه سال 95، 769هزار تن است و استان با 151هزار کیلومتر مربع مساحت سومین استان پهناور کشور نیز است.

** تنش آبی، همان کم آبی و بحران آب است
تنش آبی واژه ای نسبتا جدید و در واقع همان کم آبی و بحران آب است که بیشتر مسئولان صنعت آب در گفت و گو با رسانه از آن استفاده می کنند.
برداشت بی رویه از منابع آبی موجود سبب ایجاد مشکلاتی در یافتن منابع آب شیرین برای استفاده می شود، به گفته دست اندرکاران امر، آب قابل شرب و غیر آلوده در یک منطقه کمتر از تقاضای آن است.
خراسان جنوبی از جمله مناطق گرم و خشک ایران در شرق کشور است که از کمبود آب فیزیکی رنج می برد، هنگامی که به اندازه کافی آب آشامیدنی مورد نیاز وجود ندارد خطر بحران آب حس می شود.
با توجه به برداشت بی رویه آب توسط بهره برداران ؛ نبود مدیریت مصرف صحیح آب در بخش کشاورزی که 90 درصد آن در این بخش با حدود 40درصد بهره وری به مصرف می رسد، لذا آثار کمبود آب در استان نمایان شده است.

** تهدید تنش آبی در پنج شهر و 174 روستا
هم اکنون علاوه بر پنج شهر، 174 روستا در وضعیت تنش آبی قرار دارد، اگر دسترسی به آب کاهش یابد به همان اندازه پوشش گیاهی، زندگی، منابع طبیعی، و سایر اکوسیستم ها در معرض خطر تغییر عمده قرار می گیرد.
رئیس هیات مدیره و مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب(آبفا) خراسان جنوبی روز دوشنبه در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد: شهرهای قهستان، طبس مسینا و گزیک از توابع شهرستان درمیان ، طبس گلشن و همچنین بیرجند به عنوان مناطق دارای تنش آبی شناسایی شده اند.
مهدی هاشمی مقدم ادامه داد: با اقدامات و تدابیر پیشگیری که از مهر ماه سال 95 در شهرهای درگیر با تنش آبی انجام شد، توانسته ایم شرایط تامین و توزیع آب شرب این مناطق به حالت پایدار مدیریت شود و با اقدامات صورت گرفته در این مدت مشکل عمده ای در تامین آب این شهرها بروز نکرده است.
وی بیان کرد: برخی شهرها و روستاها به دلیل فرسودگی شبکه و ترکیدگی خطوط انشعاب داخلی منازل با قطعی آب مواجه اند با توجه برنامه ریزی ها، برای پیشگیری از قطعی آب ناشی از کم آبی در این شهرها، امید است با همکاری شهروندان تابستان 96 بدون مشکل سپری شود.

** مهندسی مجدد تاسیسات موجود آب شهری
به گزارش ایرنا هاشمی مقدم، اظهار کرد: مدیریت مصرف آب یک اصطلاح عمومی و فراگیر است باید در همه ارکان و برنامه های مصرف در حوزه های مختلف مورد توجه همگان واقع شود.
وی، انجام مهندسی مجدد تاسیسات موجود آب شهری را نخستین اقدام برای مبارزه با تنش آبی و مقابله با کمبود آب دانست و افزود: در نخستین گام انجام مهندسی مجدد تاسیسات موجود آب شهری شامل مناسب سازی الکتروپمپ ها، تغییر محل چاه ها، نصب در عمق مناسب و مناسب سازی تاسیسات برقی و مکانیکی مورد توجه قرار دارد.
وی اضافه کرد: در مرحله دوم، پیمایش خطوط انتقال و مخازن آب در استان انجام شد، و نشتی موجود در مسیر آبرسانی شهرها از تاسیسات تولید آب به سمت شهرها شناسایی و رفع شد.
مدیرعامل آبفای استان یادآور شد: در شبکه توزیع، با انجام اقداماتی از جمله نشت یابی سعی شد نشتی های نامشروط در شهرهایی که هدر رفت آب بالایی دارد و با تنش آبی نیز مواجه اند در اولویت نخست قرار بگیرند.

** بازسازی چهار هزار و 300انشعاب فرسوده
هاشمی مقدم عنوان کرد: سال 95 ، چهار هزار و 300 مورد بازسازی انشعاب فرسوده شبکه آبی در استان انجام شد و 14 هزار اتفاقی که در شبکه ها رخ داد، رفع شد.
به گفته این مسئول در بحث مدیریت مصرف درست آب به عنوان کالایی حیاتی و ارزشمند توصیه هایی به شهروندان شد با رعایت این مسایل و در نتیجه اقدامات انجام شده، تاکنون شاهد کمبود آب در مصارف شهری نبودیم.
وی از مشترکان صنعت آب استان خواست، برای سپری کردن ماه های گرم سال مانند گذشته با شرکت آبفا همکاری کنند تا شاهد قطع یا کمبود آب در برخی شهرها و روستای استان نباشیم.

** حذف آبرسانی سیار در 93 روستا در گروی تامین بودجه
همچنین مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی(آبفار) خراسان جنوبی یادآور شد: با تخصیص یک هزار و 200 میلیارد ریال بودجه به این شرکت 93 روستای استان امسال از تنش و بحران آبی خارج و از گردونه آبرسانی سیار حذف خواهد شد.
علی اکبر بسکابادی افزود: هم اکنون به 426 روستا با تانکر سیار آبرسانی می شود و به برخی روستا که کیفیت آب شرب آنها از نظر املاح شیمیایی مناسب نیست، با تانکر آبرسانی می شود.
به گفته وی برخی روستا دچار بحران آبی هستند، پارسال 50 روستا از چرخه آبرسانی سیار خارج شد، امید هست، این روند ادامه یابد.
تا پایان سال 95، 90 هزار و 609 خانوار روستایی با 312 هزار و 786 نفر جمعیت شامل 128هزار و 686 مشترک تحت پوشش آبفار استان هستند.
بر اساس سرشماری سال 90، 974 آبادی زیر 20 خانوار ( 51.78 درصد) و 907 روستای بالای 20 خانوار ( 48.22 درصد) استان جمعیت دارد.

به گفته بسکابادی 64 مجتمع آبرسانی با 30تا 90درصد پیشرفت کار در دست احداث است که با بهره برداری از آنها، مشکل روستاهای دارای تنش آبی استان رفع خواهد شد.
مدیرعامل شرکت آبفار استان تصریح کرد: برای اتمام این مجتمع ها بیش از سه هزار میلیارد ریال بودجه نیاز است.
وی ادامه داد: از این مبلغ، امسال هزار و 200 میلیارد ریال تامین خواهد شد و پیش بینی می شود، مجتمع ها 2 سال آینده به بهره برداری برسد.
همچنین رئیس هیات مدیره و مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی با بیان این که به دلیل تداوم 18 سال پدیده خشکسالی در شرق ایران، این استان با بحران کم آبی و خشکسالی مواجه است، گفت: خراسان جنوبی برای انتقال آب از دریای عمان در اولویت وزارت نیرو قرار دارد.
حسین امامی دیروز( یکشنبه) به خبرنگاران گفته بود که به دلیل کمبود منابع آبی، طرح انتقال آب از خارج حوضه آبریز به استان مد نظر هست و یکی از راه های ممکن انتقال آب از دریای عمان است.
وی یادآور شد: مطالعه انتقال آب از دریای عمان به سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و رضوی مورد بررسی قرار گرفته است.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای استان به پیشتازی استان در تعادل بخشی منابع آبی اشاره کرد و گفت: کنتور هوشمند در بیشتر چاه های کشاورزی نصب شده است و سه سال اخیر با وجود خشکسالی، 140 میلیون متر مکعب آب در این بخش صرفه جویی شد
وی ادامه داد: مصرف آب از یک میلیارد و 207 میلیون متر مکعب به یک میلیارد و سه میلیون متر مکعب کاهش یافت و کسری مخزن از 185 میلیون متر مکعب به 134 میلیون مترمکعب رسید
امامی تاکید کرد: برای افق 20 ساله برنامه ریزی شد که 3.5 میلیارد مترمکعب کسری مخزن انباشته شده سه دهه اخیر جبران شود، زیرا توسعه پایدار استان با این برنامه تضمین خواهد شد.
سایت ایرنا خراسان جنوبی www.irna.ir/skhorasan
کانال اطلاع رسانی : http://telegram.me/birjand
7557*2047* خبرنگار- رقیه محمدی* انتشار دهنده- عباسقلی اشکورجیری*
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.