حسن اکبری روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: حیات وحش مناطق آزاد شهرستان فردوس و سرایان در معرض بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک قرار گرفتند اما بیماریهای ویروسی در حیات وحش هیچ درمانی ندارند.
وی ادامه داد: راهکاری برای واکسیناسیون حیات وحش نیز وجود ندارد و فقط باید از طریق امحای بهداشتی لاشهها، ضدعفونی آبشخورها، کاهش چراگاه مشترک دامهای اهلی و حیات وحش و راهکارهای مشابه از انتشار بیشتر بیماری جلوگیری کرد.
وی اظهار داشت: مدتی قبل تلفات پراکنده حیات وحش در این منطقه گزارش شد که در همان بررسیهای اولیه به این نتیجه رسیدیم که احتمالا عامل بیماری از منطقه حفاظت شده هلالی واقع در خراسان رضوی به داخل استان گسترش پیدا کرده چرا که در گذشته در شهرستانهای گناباد و بجستان تلفات حیات وحش گزارش شده بود.
اکبری بیان کرد: مهمترین مساله از همان ابتدا تشخیص قطعی بیماری بود که علیرغم همکاری دامپزشکی روند تشخیص بیماری به دلیل نامناسب بودن نمونههای ارسالی به دامپزشکی و فاسد شدن لاشهها به کندی پیش میرفت.
وی گفت: در نمونههای بررسی شده قبلی از حیات وحش تلف شده در خراسان رضوی علت مرگ مواردی همچون پنومونی ریوی، براکسی و مسمومیت عنوان شده بود و در بررسیهای اولیه تلفات قوچ و میش در شهرستان فردوس نیز عامل ویروسی تشخیص داده نشد و نتایج آزمایشات شبیه به خراسان رضوی بود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی افزود: با گسترش دامنه بیماری به سمت شهرستان سرایان حساسیت اکیپهای پایش محیط زیست و دامپزشکی را بیشتر کرد و در نهایت نمونه حیوان مریض توسط محیطبانان برای بررسی کامل بالینی و نیز نمونهبرداریهای لازم دراختیار دامپزشکی قرار گرفت و نتیجه آزمایشات تکمیلی، پنجم اسفند ۹۸ توسط دامپزشکی استان اعلام شد.
وی اظهار داشت: در بررسی آزمایشات صورت گرفته عامل بیماری ویروس طاعون نشخوار کنندگان کوچک (ppr) تشخیص داده شد.
اکبری تصریح کرد: بلافاصله پس از تشخیص قطعی بیماری کارگروه مشترکی با حضور دامپزشکی، مدیریت بحران، منابع طبیعی، امور عشایر و جهاد کشاورزی برگزار و راهکارهای همافزایی برای مقابله با بیماری بررسی و تصویب شد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی در ادامه با اشاره به اینکه این بیماری قابل انتقال به انسان نیست اما قابل انتقال به دامهای اهلی است افزود: امیدواریم همکاری دستگاههای مرتبط به خصوص مردم محلی و نیز دامداران و عشایر سبب کنترل دامنه انتشار این بیماری در کوتاهترین زمان ممکن شده و از نابودی ذخیرههای ژنی ارزشمند استان جلوگیری شود.