نیویورکتایمز به تازگی گزارشی منتشر کرده که در آن ادعا میکند عمل لیزیک چشم میتواند عوارض جانبی دائمی را در دید افراد ایجاد کند و در نهایت باعث افسردگی و حتی گرایش به خودکشی در افراد شود.
به گزارش سرویس سبک زندگی جیپلاس، اولین بار، دهه 90 بود که عمل جراحی لیزیک چشم از سوی سازمان غذا و داروی آمریکا تائیدیه دریافت کرد و به معجزهای در علم پزشکی لقب گرفت. بیمارانی که از مشکلات بینایی رنج میبردند با این روش دیگر نیازی به استفاده از عینک یا لنزهای تماسی نبودند. اما گزارشهای اخیر پرسشهایی را پیرامون بیخطر بودن این فرآیند درمانی مطرح کرده که نگرانیهایی را به وجود آورده است.
داستان از آنجایی شروع شد که برخی بیمارانی که تحت عملهای لیزیک چشم قرار گرفته بودند، دچار عوارض درازمدت یا کوتاهمدتی چون تاری دید یا دوبینی، سوزش و خشکی چشم و حساسیت به نور شدند. بعضی از این عوارض جانبی حتی تا سالها بعد از عمل هم ماندگارند.
محققان در تحقیقاتی که از سوی سازمان غذا و داروی آمریکا انجام شده، دریافتند در حالی که 95 درصد بیماران از نوع دیدی که بعد از عمل لیزیک پیدا کرده بودند، رضایت داشتند، گروهی از بیماران نیز از عوارض جانبی جدی مانند مشاهده جرقههایی در مقابل چشم رنج میبردند. در بعضی از این موارد، این حالتها منجر به افسردگی، از دست دادن شغل و حتی خودکشی شده است.
عمل لیزیک چشم چیست؟
عمل لیزیک، یک عمل ساده و دو مرحلهای لیزری است که انجام آن کمتر از 15 دقیقه زمان میبرد. این عمل قادر است سه مشکل شایع بینایی از جمله نزدیکبینی، دوربینی و آستیگماتیسم را که با عینک قابل اصلاح است، درمان کند. نخستین گام در انجام عمل لیزیک، ایجاد منفذی باریک و دایرهای شکل در قرنیه یا سطح چشم است.
در گام دوم، پزشک از لیزر برای تراشیدن قرنیه و در نتیجه اصلاح مشکل بینایی بیمار استفاده میکند. سپس، منفذ ایجاد شده در محل مناسبی قرار میگیرد تا به عنوان بانداژی طبیعی عمل کند و از شکل تغییریافته قرنیه حین ترمیم حفاظت کند. عمل لیزیک یکی از پرطرفدارترین عملهای جراحی در دنیاست که طی 20 سال گذشته بیش از 9 میلیون نفر این عمل را انجام دادهاند.
عوارض جانبی
معمولا انتخاب هر نوع فرآیند جراحی یا عمل لیزیک باید با ملاحظاتی انجام شود و تصمیم آگاهانهای در این زمینه صورت گیرد. اولین قدم در انتخاب روش صحیح، تعیین این مسأله است که آیا بیمار، کاندید مناسبی برای عمل لیزیک محسوب میشود یا خیر. یا این که آیا غیر از لیزیک، روش اصلاحی دیگری چون اصلاح سبک زندگی نیز میتواند مشکلات بینایی را رفع کند.
شما اگر قرنیه ضعیفی داشته باشید، ممکن است کاندید مناسبی برای عمل لیزیک چشم نباشید. از هر 2000 نفر، یک نفر از نظر ساختاری قرنیه ضعیفی دارند. از آنجا که این عمل جراحی به منظور تغییر شکل قرنیه انجام میشود، اگر از نظر ساختاری ضعیف باشد، میتواند عوارض و مشکلات درازمدتی را به دنبال داشته باشد.
اگر مبتلا به آب مروارید هستید، ممکن است کاندید مطلوبی برای عمل لیزیک نباشید. حتی اگر شما به آب مروارید مبتلا باید یا نباشید، این عمل جراحی میتواند به بهبود دید شما کمک کند. با وجود این که آب مروارید در گذر زمان تشدید میشود، شما ممکن است به عمل آب مروارید نیاز پیدا کنید.
اما چنانچه کاندیدای مناسبی برای عمل لیزیک محسوب میشوید، باید انتظار عوارض جانبی کوتاه مدتی را بعد از عمل لیزیک داشته باشید. طی دوره اولیه بهبودی که معمولا کمتر از یک روز طول میکشد، چشمهای شما ممکن است کمی احساس ناراحتی داشته باشد؛ احساس خشکی، حساسیت به نور یا سوزش از دیگر عوارض آن به شمار میرود. بعضی بیماران نیز عوارضی را از جمله مشاهده جرقههای نور یا شکلهای شبح مانند را جلوی چشم خود مشاهده میکنند. این علائم معمولا در روزهای نخست بعد از عمل بین بیماران مشترک است اما در موارد نادر اتفاق میافتد که این عوارض به درازمدت بکشد.
آیا واقعا عمل لیزیک بیخطر است؟
عمل لیزیک چشم نیز مانند هر عمل دیگری با خطراتی همراه است اما مطالعات فراوانی انجام شدهاند که بر اثربخشی طولانیمدت آن تأکید میکنند. محققان، 3 ماه بعد از تحقیق روی بیمارانی که لیزیک کردهاند، آنها را مورد بررسی قرار داده و دریافتند که بیشتر این بیماران که عینکی بودند، بعد از این عمل، نسبت به قبل از عمل، کیفیت دید بهتری پیدا کردند.
مطالعات دیگری که در سال 2015 انجام شد، نشان میدهد جراحان چشم که عمل لیزیک انجام میدهند، تمایل زیادی به انجام این عمل روی چشمهای خود نیز دارند و این امر نشان از اعتماد بالای جراحان به این عمل جراحی دارد. در حالی که هیچ عمل جراحی بیخطری وجود ندارد، عمل لیزیک بسیار کمخطر است و عوارض جانبی آن قابل تحمل است و علائم آن را میتوان مدیریت کرد.