در این گزارش به معرفی غارهای زیر زمینی ایران می پردازیم.
به گزارش جی پلاس، سفر به اعماق زمین از کنجکاوی های همیشگی بشر بوده است. رفتن به دل غارهای زیرزمینی تجربه ای است شگفت انگیز که مقداری این کنجکاوی را برطرف می کند. غارهای ایران زیبایی با ویژگی های منحصر به فرد خود در سرتاسر کشور قرار دارند و گردشگران و محققان را از سراسر جهان برای دیدن خود جلب می کنند. اگر اهل تجربه های جدید و هیجان انگیز به دل تاریکی هستید،برای سفر به غارهای معروف ایران با ما همراه شوید.
غار کتله خور
غاری عظیم و زیبا که هنوز به طور کامل کشف نشده است. کتله به معنی کوه کم ارتفاع و خور مخفف خورشید است که به خاطر کوهی که غار در آن قرار گرفته بدین صورت نام گذاری شده است. تا به حال ۳ طبقه از این غار بی نظیر کشف شده است اما گمان می رود از ۷ طبقه تشکیل شده باشد که آن را به اولین غار آهکی جهان تبدیل می کند. عمر این غار ۱۲۰ میلیون سال است. درون غار اسکلت انسان و دست سازهای سفالی پیدا شده که متعلق به گم شدگان و یا دفن شدگان در غار است. در حال حاضر ۲ کیلومتر از مسیر غار که یک سوم کل آن است برای بازدید عموم باز است. غار در ۱۶۵ کیلومتری جنوب زنجان قرار گرفته و از مسیرهای زنجان-سلطانیه و همدان-کبودر آهنگ می توان به بازدید از آن پرداخت.
غار یخی چما
غاری که برای دیدن همانندش باید به شمالی ترین نقاط کره زمین سفر کنید اما از دیدن این حجم از یخ و برف در دل گرمای طاقت فرسای فصل تابستان حیرت زده خواهید شد. غار در میان دره چما واقع در استان چهارمحال وبختیاری قرار گرفته است. برف ها هر سال در آن جا انباشته شده و به صورت دائمی در آمده اند. غار علاوه بر زیبایی بزرگ ترین منبع آب شیرین ایران نیز هست. در زیر یخ ها رودخانه ای بسیار شفاف جاری است که به سد کوهرنگ منتهی می شود. قبل از سفر به خاطر داشته باشید که کفش مناسب و لوازم ایمنی را همراه خود ببرید. پس از رسیدن به غار نکات ایمنی را رعایت کنید و به هیچ عنوان از مسیر بازدید خارج نشوید. برای رسیدن به غار یخی چما از شهر چلگرد راهی پر پیچ و خم و زیبا به طول ۲۵ کیلومتر پیش رو خواهید داشت.
غار علیصدر
اغلب ما پس از شنیدن کلمه غار، یاد بزرگ ترین غار آبی جهان (غار علیصدر) می افتیم. درون این غار عظیم رشته آب ها و دریاچه ای ایجاد شده که موجب شده دسترسی به آن تنها با قایق امکان پذیر باشد. ارتفاع آب در برخی نقاط آن به۱۴ متر می رسد. دمای غار در تمام طول سال ثابت و ۱۴ درجه سانتیگراد است. قدمت غار به میلیون ها سال پیش و دوران ژوراسیک باز میگردد. جالب است بدانید به خاطر نبود نور تقریبا موجود زنده ای در آن زندگی نمی کند. به جز تک سلولی ها و جلبک ها تنها گونه خاصی سخت پوس به نام نیفارگوش علیصدری در آن زندگی می کند. راه رسیدن به غار از طریق جاده همدان-لاله جین به سمت بیجار است. از طریق همدان به صالح آباد و یا رزن نیز امکان پذیر است.
غار ایوب
غار ایوب بر روی کوهی به همین نام در استان کرمان قرار دارد. ویژگی جذاب آن دهانه بزرگ غار است که بزرگ ترین دهانه غار در میان غارهای ایران محسوب می شود. دهانه ای با ارتفاع ۸۰ متر و طول ۶۰ متر! علاوه بر این پهناورترین غار آذرین ایران نیز می باشد. در سال های دور این غار محل سکونت انسان ها بوده و امروزه نیز آثار از دوران اشکانیان در آن دیده می شود. راه دست رسی به غار ایوب از طریق جاده تهران به سمت بندرعباس ۳۵ متر بعد از دوراهی جوزم می باشد. اگر از شهر کرمان قصد عزیمت به آن را دارید ۲۳۹ کیلومتر راه در پیش خواهید داشت.
غار رود افشان
غاری در استان تهران. برای رسین به آن باید به سمت فیروزکوه حرکت کنید و از روستای سیدآباد به سمت غار و روستای رودافشان بروید. پس از ترک خودرو ۳۰ دقیقه پیاده روی در پیش خواهید داشت تا به دهانه غار برسید. متاسفانه سیم کشی های درون غار از کار افتاده و درون آن تاریکی مطلق است، پس حتما چراغ قوه همراه داشته باشید. تنها می توانید برای مسیریابی از آن استفاده کنید. ویژگی بارز غار رودافشان دهانه ۲۰ متری آن است و حرکت در آن کمی دشوار است. از بردن کودکان، افراد ناتوان و دارای بیماری های تنفسی به غار رودافشان خودداری کنید.
غار سهولان
یکی از مهم ترین و شگفت انگیزترین غارهای ایران، غار سهولان در استان آذربایجان غربی است. این غار پس از غار علیصدر دومین غار بزرگ آبی کشور می باشد. مردم منطقه آن را غار لونه کبوتر می نامند. غار دارای دو دهانه است و دمای آن همیشه بین ۱۰ تا ۱۳ درجه سانتی گراد تغییر می کند. کل غار را حدود ۲ هکتار می دانند اما تا کنون تنها ۵۵۰ متر مسیر کشف شده است. راه رسیدن به آن از ۴۳ کیلومتری جنوب شرق شهر مهاباد در مسیر میانبر(جاده برهان) به سمت بوکان است.
غار کرفتو
از دیدنی ترین غارهای ایران در غرب کشور غار کرفتو است که در ۷۰ کیلومتری شمال غرب شهر دیواندره در استان کردستان قرار دارد. این غار آهکی در دوران سوم زمین شناسی شکل گرفته است. در سال های قدیم غار محل سکونت انسان ها بوده و آن ها درون آن تغییراتی مانند ساخت اتاق، دالان، راهرو و …. ایجاد کرده اند که موجب شده کرفتو شهرت ویژه ای در میان غارهای دست کند داشته باشد. درون غار کتیبه ای یونانی قرار دارد که احتمالا متعلق به سلوکیان (جانشینان اسکندر) است. شناسایی غار مانند اکثر غارهای ایران هنوز به صورت کامل انجام نشده است.
غار قوری قلعه
طولانی ترین غار ایران و بزرگ ترین غار آبی آسیا با ۶۵ میلیون سال سن غار قوری قلعه است که در استان کرمانشاه قرار دارد. هنگام بازدید از غار از زیبایی های فوق العاده طبیعی استان کرمانشاه نیز بهره مند خواهید شد. علت نام گذاری آن وجود قلعه ای در زمان ساسانیان به شکل قوری در نزدیکی آن بوده است. دمای آن بین ۷ تا ۱۱ درجه سانتی گراد تغییر می کند. تا قبل از این که مورد توجه عمده انسان قرار بگیرد مهره داران زیادی در آن زندگی می کردند. امروزه خفاشی نادر در آن زیست می کند.
غار خفاش
تنها غار خفاش ایران که هرچند غار کوچکی است اما به دلیل زندگی میلیون ها خفاش در آن مورد توجه قرار گرفته است. سال ها پیش در زمان غار نشینی انسان ها، غار خفاش توسط آن ها استفاده می شده که کم کم خفاش ها جایگزین انسان ها شده اند. غار تنها یک کیلومتر از چشمه های آب گرم دهلران فاصله دارد و در استان ایلام قرار گرفته است. می توانید هنگام غروب خروج دسته جمعی خفاش ها از در غار را تماشا کنید.
غار شاپور
غار شاپور در شهر کازرون استان فارس قرار دارد. غار شاپور علاوه بر جاذبه های دیدنی طبیعی دارای جاذبه های تاریخی نیز می باشد. مجسمه ۶ متری شاپور اول که ستونی پیکرتراشی شده ر است با گذشت ۱۷۰۰ سال در ورودی آن قرار دارد. دهانه غار ۳۰ متر طول و ۱۵ متر ارتفاع دارد.