نشست خبری پانزدهمین دوره «تصویر سال» با آرزوی صبر برای بازماندگان حادثه سقوط هواپیمای تهران – یاسوج و همچنین تشریح جزییات بخشهای مختلف بزرگترین رویداد تصویری سال برگزار شد.
به گزارش خبرنگار سرویس فرهنگ و هنر جی پلاس؛ سیفاله صمدیان – دبیر جشن «تصویر سال» و جشنواره فیلم تصویر – در این نشست که امروز (یکشنبه، 29 بهمن ماه) در خانه هنرمندان ایران برگزار شد، با اشاره به حادثه سقوط یک فروند هواپیما در مسیر تهران – یاسوج، گفت: آرزو داریم روزی صنعت هواپیمایی ایران زیر سایه خصومتها، شیطنتها و ناهنجاریهای سیاسی – اقتصادی نباشد و از این بحران که جان انسانها را به خطر میاندازد بیرون بیاید؛ این گونه حوادث در دنیا کمتر رخ میدهد تا کشورهایی مانند ایران که تحت فشار هستند.
دبیر جشن «تصویر سال» در ادامه درباره این رویداد هنری، توضیح داد: ما فارغ از سیاستزدگیها دوام آورده و به دوره پانزدهم رسیدهایم. «تصویر سال» هیچ وقت زیر سایه دولتها نبوده و تک تک هنرمندان از هر زاویه فکری و هنری، باور کردند که میتوانند در جایی مثل تصویر سال دور هم جمع شوند. اینجا سفرهای ساده، بدون اتکا به بودجه دولتی بوده که همه گروهها بدون سیاست زدگی دور آن نشستهاند. این، اتفاقی نادر در کشوری است که اتفاقهای عجیب در آن رخ میدهد.
او با تاکید بر اینکه «تصویر سال» نشان داده که الگویی رها از وابستگیها را در ایران میتوان اجرا کرد، اظهار کرد: «جشن تصویر» سال شامل بخش نمایشگاه سالانه تصویر در پنج شاخه است. در بخش گرافیک، پوسترها به نمایش درمیآیند که انجمن طراحان گرافیک داورها را معرفی و آثار این بخش توسط آنها انتخاب میشود. بخش کاریکاتور هم فراجناحی است و آثار از کاریکاتوریستهای مستقل و دولتی در این بخش دیده میشوند. بخش دیگر، جشنواره فیلم تصویر و شامل فیلمهایی است که امکان اکران در سالنهای سینما را ندارند و غیرتجاری هستند و اتفاقهای غریبی در این بخش افتاده است. تا دورهی دوازدهم «تصویر سال» اینجا تنها مرجع نمایش فیلمها با رنگ و بوی «هنر و تجربه» بود. پس از اینکه بخش هنر و تجربه از سه سال پیش کارش را آغاز کرد، این بخش نیز شکل منسجمتری پیدا کرد. هنرمندانی مانند نرگس آبیار، آیدا پناهنده و سعید روستایی از بخش فیلم تصویر به جامعه هنری معرفی شدند.
صمدیان گفت: در بخش جشنواره جشنوارهها برگزیدگان جشنوارههای داخلی ایران شامل فیلمهای کوتاه، سینما حقیقت و خانه سینما به شکل رایگان در خانه هنرمندان نمایش داده میشوند، این اتفاق از این نظر جذاب است که یک جمعبندی کلی برای دوستداران سینماست.
دبیر جشن «تصویر سال» درباره تامین اعتبار برای این رویداد توضیح داد: ما با افتخار و البته ذلت اقتصادی، بودجه دولتی نداریم و به جز اسپانسرها موزه هنرهای معاصر و خانه هنرمندان ایران در این زمینه به ما کمک میکنند.
در ادامه این نشست، فیلمی به نمایش درآمد که شرایط دورههای نخستین برگزاری جشن «تصویر سال» را نشان میداد که عکسها به دلیل نبودن سالنهای مناسب در خانه هنرمندان، روی زمین چیده میشدند. پس از نمایش این فیلم صمدیان گفت: وقتی زلزله بم رخ داد، ما عکسها روی زمین ریختم که معنی چیدمان هنری هم پیدا کرد.
او با اشاره به اینکه این رویداد با نمایش آثار 120 نفر شروع شد و حالا این آمار به بیش از سه هزار نفر رسیده است که در بخش عکس، بیش 40 هزار فریم به دست ما میرسد، توضیح داد: در دوره پانزدهم جشن «تصویر سال» در کنار بخش نمایشگاهی و جشنواره فیلم تصویر، «آروین» با همراهی داوران بخش کاریکاتور، 120 تصویر را انتخاب کرده که روی دیوار میآیند، به این ترتیب علاوه بر بخش کاریکاتور، آثار ژورنالیستی کاریکاتور را هم خواهیم دید. همچنین در هر گالری خانه هنرمندان، ال سی دی بزرگی داریم که در کنار تصاویر چاپ شده، بقیه عکسهای جذابی که امکان نمایش آنها را نداشتیم نشان داده شوند. از سوی دیگر، هر سال در بخش «ایران ما» گنجینه ارزشمندی جمعآوری میشود که امیدواریم با گرفتن اسپانسر این تصاویر به چاپ برسد، البته امسال این بخش را هم خواهیم داشت. در بخشی دیگر، آلفرد یعقوب زاده که عکاس خلاق ایرانی است و بیشترین عکسهای را انقلاب فلسطین گرفته است، «پادشاهی حیوانات» در هند را در نمایش میدهد.
او در همین زمینه اضافه کرد: مرتضی نیکوبذل – عکاس – هم که از جنگ با داعش عکاسی کرده و آرشیو «محمد گلجامجو» که توسط روشن نورزی از سوی آژانس عکس ایران ایمیجز از بیش از 50 سال قبل ایران دارد، آثارشان در پانزدهمین دوره «تصویر سال» نشان میدهند. مروری هم بر آثار احمد معینیجم خواهیم داشت که از رشتههای مختلف ورزشی عکاسی کرده است. پروژه «گوشههای سبز» نیز که در مدارس اجراشده تا بچهها پرورش و نگهداری گلها را آموزش ببینند، در قالب مالتی مدیا به نمایش درمیآید.
دبیر جشن تصویر سال درباره بخش «عکسهای موبایلی» نیز توضیح داد: با انقلاب دیجیتال در دنیا، تعداد عکس بردارها زیاد و تعداد عکاسان کم شده است. در این میان، استعدادهای درونی بسیاری از مردم بروز یافته که ما در سه سال گذشته تلاش کردیم این استعدادها را شناسایی کنیم. جالب است بدانید، تعداد عکسهایی که در جهان در مدت دو دقیقه گرفته میشود، بیش از تعداد عکسهایی است که در قرن نوزدهم میلادی گرفته شده است و امروزه بیشترین تولید بشری، عکس است.
او درباره بخش «یزد، شهر جهانی» اظهار کرد: امسال این بخش را به مناسبت معرفی یزد به عنوان شهر جهانی در جشن «تصویر سال» خواهیم داشت. تعداد زیادی عکس از سالهایی که تازه دوربین به ایران آمده بود تا امروز، به دست ما رسید که در اوایل سال آینده با کمک شهردار یزد – دکتر مهدی جمالی نژاد - در آن شهر به نمایش میگذاریم.
او در ادامه این نشست خبری، توضیح داد: جشنواره فرهنگی «ساخت ایران» هم راه افتاده و تصاویر تمام تولیدات ایرانی در این بخش جمع آوری شده است. بخش ویژه و انسانی جشن امسال نیز توری است که «حیدر رضایی» با کمک کمیته امداد در مناطق محروم کشور برگزار کرده تا توجه مردم و مسوولان به این مناطق جلب شود. به این ترتیب، تصاویر نقاط محروم کشور را در نمایشگاهی ویژه نشان میدهیم و نشستی هم با هدف بررسی رویکرد درست عکاسان خواهیم داشت تا بررسی شود چطور میتوان وضعیت واقعی مردم جامعه را انعکاس داد.
صمدیان گفت: یک نمایشگاه یک هفته ای برگزار خواهیم کرد که در آن، یک عکاس ایتالیایی – مائورو ویتاله - که از عشایر ایران و ایتالیا عکاسی کرده، در قالب تصاویر فضاهای اقلیمی، فرهنگی، اجتماعی و ... عشایر هر دو کشور نشان میدهد.
وی با اشاره به اهدای جایزهای به نام «محسن رسول اف» از هفت سال پیش، که این هنرمند در یک سانحه هوایی کشته شد، به برگزیدگان زیر 25 سال، گفت: هزینه این جایزه توسط خانواده و بنیاد رسول اف پرداخت میشود. همچنین امسال به یاد «وحید سهرابی ابد» که عکاس خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) و برگزیده عکاسی ورزشی یک دوره «تصویر سال» بود، جایزه ای داده خواهد شد؛ خواهر سهرابی اعلام کرده که جایزه ای سه میلیون تومانی به یک عکاسی میدهد که کار ویژه تصویری کرده باشد.
صمدیان در ادامه، داوران بخشهای مختلف این دوره جشن «تصویر سال» را به این ترتیب معرفی کرد: داوران بخش «عکس» محمد فرنود، نادر داوودی و بهنام صدیقی، داوران بخش «فیلم» محمد آلادپوش، نرگس آبیار، ابوالفضل جلیلی، داوران بخش «کاریکاتور» کامبیز درمبخش، اردشیر رستمی و جواد علیزاده، داوران بخش «پوستر» ایمان صفایی، مریم کهوند و مهدی فاتحی.
او همچنین با یادآوری اینکه در دوره قبل «تصویر سال» اکبر عالمی، محمود کلاری و عباس کیارستمی به عنوان شخصیت سال معرفی شدند، اعلام کرد که امسال هم یک نفر بهعنوان شخصیت سال معرفی خواهد شد.
صمدیان همچنین درباره بخش فیلم توضیح داد: از مجموع 300 فیلم، 40 جوان شامل 11 ساعت فیلم انتخاب شدند. در بخش آزاد نیز از 158 فیلم، 60 فیلم به نمایش در میآید. ویژگی نمایش فیلم هم این است که داوران همراه فیلمسازان جوان فیلمها را میبینند و هر فیلمساز خودش فیلمش را معرفی میکند. مروری هم بر برندههای دورههای قبلی جشنواره فیلم تصویر در بخش جوانان زیر 25 سال خواهیم داشت.
صمدیان در پاسخ به پرسش خبرنگاری که هدف اصلی تصویر سال را نشان دادن واقعیتها و اتفاقهای یک سال گذشته ایران دانست و پرسید اتفاقهای ناگوار و حوادث چه بازتابی در تصویر سال خواهند داشت، گفت: در بخش اصلی که بخش عکاسی است، از زلزله و هر اتفاقی که رخ داده و عکاسی شده، تصویر گرفتهایم.
او در پاسخ به پرسش دیگر این خبرنگار درباره دلیل انعکاس پیدا نکردن حوادث سال 88 و حاشیههای انتخابات ریاست جمهوری در نمایشگاه همان سال، تصریح کرد: در سال 88، ما دقیقا قبل از ورود به جشنواره و هنگام دادن فراخوان با شناختی که از سیاست زدگی در جامعه داشتیم، اعلام کردیم که به دلیل عدم امکان ارایه تصویر از همه ابعاد انتخابات، فعلا از دریافت و ارایه آثار در این بخش معزوریم، چون نمیتوانستیم همه ابعاد آن را نشان دهیم. فضا آنقدر امنیتی و خاص شده بود که حتی عکاسان خودسانسوری کردند! موقعیت ما، دفع تشنجهاست و درآوردن لباس سیاست زدگی از تن خیلیهاست. ما در تصویر سال بدون اینکه به کسی باج دهیم، سعی میکنیم حال دهیم.
صمدیان در پایان این نشست خبری با اشاره به اینکه امسال افتتاحیه جشن «تصویر سال» به دلیل همزمانی با شهادت حضرت فاطمه (س) یک روز دیرتر برگزار میشود، گفت: اجاره محل برگزاری نمایشگاه «تصویر سال» که خانه هنرمندان است، از دوم تا بیستم اسفندماه 1397 حدود 505 میلیون تومان میشود که ما قرارداد آن را امضا میکنیم، ولی پولش را نمیدهیم! از گروه «هنر و تجربه» هم تشکر میکنم که بخشی از سالن خود را در این مدت برای نمایش فیلمها، در اختیار ما قرار میدهد.
به گزارش جی پلاس؛ پانزدهمین دوره جشن «تصویر سال» و جشنواره فیلم تصویر دوم اسفندماه ساعت 17 در خانه هنرمندان ایران افتتاح میشود.