قرارداد واگذاری سهام ارج با یکی از برندهای داخلی لوازم خانگی امضا شده و اکنون در حال انجام کارهای پایانی و اداری آن است
به گزارش جی پلاس، اواخر خرداد سال گذشته بود که خبر تعطیلی کارخانه «ارج» با آب و تاب فراوان تیتر شد و برخی رسانههای مخالف دولت تلاش کردند آن را نشانه عدم توجه دولت به صنایع و تولید داخل معرفی کنند.
کارخانهای که 80 سال پیش کار خود را با آهنگری، ریختهگری و جوشکاری شروع و در دهه 50تولید لوازم خانگی، از جمله یخچال، بخاری، ماشین لباسشویی و کولر آغاز کرد تا سالیان متمادی و بخصوص در دهه 70 کسب و کار این واحد صنعتی رونق داشت و خیلی از مردم مشتری پروپا قرص ارج بودند. یکی از محصولات پر فروش ماشین لباسشویی بود که خریداران آن میگفتند این دستگاه خرابی ندارد و حتی از رقبای خود یک سر و گردن برتراست. اما از سال 80 تغییرات بزرگی در صنعت لوازم خانگی رخ داد.
خیلی از برندهای بنام برای توسعه و تنوع محصولات خود گام برداشتند و جدیدترین تکنولوژیها را وارد چرخه تولید خود کردند. با ورود لوازم خانگی جدید به کشورمان ذائقه مردم تغییر کرد و دیگر کسی به خرید محصولات قدیمی تن نمیداد. بخصوص آنکه تفاوت قیمت محصولات جدید و قدیمی تولید داخلی بسیار کم بود.
در این میان کارخانه ارج که زمانی خصوصی بود و بعدها به بانک ملی و سازمان تأمین اجتماعی واگذار شده بود به دوران افول خود نزدیک شد. دارندگان سهام ارج توقع داشتند بدون سرمایهگذاری جدید در تکنولوژی، مثل سابق فروش داشته باشند و در بازار جایگاه خود را حفظ کند ولی عملاً در رقابت، این مجموعه بازماند و به مرور زمان خطوط تولید از کار افتاد و انبارها پر و ارج به یک شرکت زیانده تبدیل شد.
برای گذر از این اتفاق، ارج تصمیم گرفت به سمت شهرستانهای کوچک حرکت کند و در بستههای جهیزیه اقشار کم درآمد قرار گیرد اما این طرح دردی را دوا نکرد و در نهایت خط تولید متوقف شد.
حتی کولر که یکی از جان سختترین محصولات ارج بود هم دیگر تولید نشد. شاید بتوان گفت تنها محصولی که تا روزهای آخر با ارج همراه بود، کولر بود. بعد از آنکه خبر تعطیلی ارج و خاک خوردن ماشینآلات قدیمی و فرسوده این کارخانه مطرح شد خیلی از مردم که با این برند خاطره داشتند از ارج میگفتند و اینکه چرا باید چنین برند قدیمی از گردونه تولید حذف شود.
عدم توافق در مورد قیمت
وزیر صنعت، معدن و تجارت که در مورد تعطیلی ارج بارها مورد سؤال قرار گرفته بود گفت: وقتی یک کارخانه برای تولید محصول جدید سرمایهگذاری نمیکند و درجا میزند به طور قطع نمیتواند از رقبای خود پیشی بگیرد و مجبور به تعطیلی است. البته بارها به مدیران واحدهای قدیمی گفته شده است که برای تکنولوژیهای جدید با توجه به نیاز مردم سرمایهگذاری کنند اما متأسفانه همواره بیتوجهی میشود.
از سویی دربین 100 هزار واحد تولیدی، تعطیلی واحدهای کهنه و قدیمی طبیعی است. نعمتزاده روز شنبه در مورد مشکل خاص ارج گفت: «ارج» به شرکت توسعه ملی واگذار شد و بانک نیز درصدد واگذاری آن است اما هر بار ارقام مختلفی ارائه میشود که کسی هنوز نمیتواند سهم آن را خریداری کند.
واگذاری سهام ارج در مرحله پایانی
این صحبت در حالی است که محمدرضا حسینی مدیرعامل ارج خبر داد که قرارداد واگذاری سهام ارج با یکی از برندهای داخلی لوازم خانگی امضا شده و اکنون در حال انجام کارهای پایانی و اداری آن است. البته پیش از این، دو مجموعه دیگرقصد داشتند برای خرید سهام ارج اقدام کنند اما در نهایت به خاطر قیمت، توافق نهایی صورت نگرفت.
وی افزود: اصرار دولت بر این بود که واگذاری ارج به مجموعهای ایرانی باشد لذا در واگذاری سهام تمام گفتوگوها با شرکتهای ایرانی بود که خوشبختانه با شرکت ایرانی هم مذاکرات به نتیجه رسید. کمتر از یک ماه دیگر تولید لوازم خانگی این مجموعه با نام ارج شروع میشود.
مذاکراتی هم با یک شرکت ترکیهای انجام شد اما سهامداران به این نتیجه رسیدند که ارج با برند وطنی کار خود را ادامه دهد. وی با بیان اینکه سهامداران منتظر واریز وجه از سوی متقاضی هستند تا سایر کارها انجام شود اظهار داشت: ارزش این قرارداد در حدود 200 میلیارد تومان است. لذا بعد از واریز وجه و برگزاری مزایده که بعضاً 10 روز زمان میبرد ماشینآلات جدید برای تولید لوازم خانگی نصب خواهد شد.بدین جهت کمتر از یکماه دیگر تولید در این کارخانه شروع میشود.
تحولات اساسی در تولید
عباس هاشمی مدیرکل دفتر صنایع فلزی و لوازم خانگی وزارت صنعت، معدن و تجارت هم گفت: مالکیت کارخانه ارج مربوط به گروه توسعه ملی به عنوان یکی از شرکتهای سرمایهگذار بانک ملی است و بخش دیگری از سهام این کارخانه مربوط به سازمان تأمین اجتماعی است. حداقل هفت جلسه مؤثر در رابطه با واگذاری کارخانه ارج برگزار شده و با توجه به هزینههای سنگین تکنولوژی جدید حدود ۵۰ میلیون دلار جذب سرمایه نیاز دارد.
وی ادامه داد: از زمانی که این کارخانه در اختیار دستگاههای دولتی و شبهدولتی قرار گرفت و مالکیت آن از بخش خصوصی گرفته شد، رو به افول حرکت کرد و باید چنین کارخانههایی ماشینآلات و تکنولوژی خود را به روز کنند که این اتفاق در مورد ارج رخ نداد و امیدواریم که با چارهاندیشیهای صورت گرفته شاهد تغییر و تحول اساسی در خصوص این کارخانه باشیم.
ماشینآلات اروپایی در راه ارج
مدیرکل دفتر صنایع فلزی و لوازم خانگی وزارت صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه بانک ملی دولتی است و برای واگذاری کارخانه ارج باید مراحل قانونی طی شود، گفت: قیمت پایه کارشناسی مشخص شده و سرمایهگذار نیز راضی شده است که قیمت پایه کارشناسی را بپذیرد. وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز یک گروه تولیدی بسیار قوی در کنار این سرمایهگذار قرار میدهد تا راهاندازی این کارخانه به صورت مشترک مدنظر قرار گیرد.
علاوه بر این تکنولوژی و قالب از سوی سرمایهگذار و از طرف برندهای جهانی پیشرفته اروپایی خریداری میشود و قرارداد مستمری مربوط به انتقال تکنولوژی، تحقیقات، آموزش و قالب به امضا خواهد رسید. وی افزود: سرمایهگذار کارخانه معتقد است که با توجه به وضعیت فعلی، ارج باید کار را از صفر آغاز کند و تجهیزات و قالب فعلی به روز نیست و تنها یک زمین و سالن از کارخانه ارج به جا مانده است. بر اساس اطلاعات رسیده، مساحت زمین کارخانه ارج بالغ بر ۱۰۰ هزار متر مربع است و قیمت پایه کارشناسیشده نیز برای هر متر ۸۰۰ تا ۹۰۰ هزار تومان در نظر گرفته شده است.