مدیر کل فناوری های نوین فاوای نهاد ریاست جمهوری، زیرساختهای لازم برای شکلگیری دولت هوشمند یا دولت دانا را تشریح کرد.
به گزارش جی پلاس، مهدی بینا، مدیر کل فناوری های نوین فاوای نهاد ریاست جمهوری گفت که رشد فناوری نشان میدهد در ده سال آینده با تحولات سریع فناوری مواجه خواهیم بود و نمونههایی از آن نظیر اتصال سیم کارت به بدن انسان، خودروهای بدون راننده، اتصال لباسها و عینکها مانند بقیه اشیاء به اینترنت و موارد متعدد دیگر در آینده نزدیک تحقق خواهد یافت.
مدیرکل فناوریهای نوین با اشاره به ضرورت برون رفت کشور از عقبماندگی موجود در مبحث دولت الکترونیک، افزود که باید با نهاییسازی نقشه راه، برنامهی زمانبندی عملیاتی و تعیین مرجع پایش و ارزیابی، استفاده از روش های سریع و مستقل از رویهها و ساختارهای جاری و همچنین بکارگیری فناوری های پیشران و متحول کننده از جمله فناوری های همراه، اینترنت اشیا و رایانش ابری، در ارائهی خدمات فراگیر دولت همراه و در نهایت دولت دانا، شاهد ارتقای عملکرد دولت در حاکمیت مطلوب و بهبود وضع رضایتمندی مردم ایران باشیم. این حرکت در نهایت رشد چشمگیر جایگاه ایران در رتبهبندیهای جهانی دولت الکترونیک را در بر خواهد داشت.
بینا در ادامه به روند ظهور دولت هوشمند اشاره کرد و گفت: «در مرحله اول، دولت با بهرهگیری از بسترهای فناوری اطلاعات و ارتباطات سعی در خدمت رسانی بهتر دارد که این مرحله به عنوان دولت الکترونیک شناخته میشود. در مرحلهی بعد استفاده از بستر تلفن همراه به عنوان کانال ارائه خدمات الکترونیکی در دستور کار قرار میگیرد که این مرحله به عنوان دولت همراه شناخته میشود. در نهایت با فراگیر شدن خدمات دولت مبتنی بر فناوری های همراه و هوشمند، RFID، اینترنت اشیاء، USN، خدمات ابری و ابزار هوشمند دیگر دولت هوشمند شکل خواهد گرفت.
مدیر پروژه دولت هوشمند گفت که ریاست جمهوری و وزارت ارتباطات نقش حاکمیت را دارند. سازمان فناوری اطلاعات در این میان نقش هدایت و نظارت را بر عهده دارد. عامل چهارم (مرکز گسترش فناوری اطلاعات ایران) نقش مدیریت قراردادی، هماهنگی و کنترل فرایندها را در دست خواهد داشت و در نهایت اجرا توسط بخش خصوصی به انجام خواهد رسید. شاکله کلی سیستم ارائهی خدمات هوشمند در دولت دانا در قالب خدمات دولت به شهروندان، دولت به دولت و دولت به کسبوکارها شکل خواهد گرفت.
او افزود: «به این ترتیب خدماتی نظیر سامانه های مبتنی بر محل، پرداخت همراه، اسناد رسمی الکترونیک، رای گیری الکترونیک، سیستم ثبت نام الکترونیک و به طور کلی خدمات عمومی از طریق دولت به شهروندان ارائه می شود. خدماتی نظیر سیستم مستند سازی، سیستم مدیریت دانش، پست الکترونیک امن، اشتراک گذاری اطلاعات و بودجه بندی و دارایی از سمت دولت به بدنه دولت عرضه خواهد شد. همچنین خدماتی نظیر تدارکات الکترونیک، پشتیبانی، پزشکی الکترونیک، سیستم پرداخت الکترونیک، سیستم الکترونیکی مالیات و سیستم معاملات الکترونیک از سمت دولت به کسبوکارها عرضه میشود.»
مدیر پروژه دولت هوشمند ادامه داد که محیط هوشمند این امکان را به مردم می دهد تا در بهترین شرایط زمانی، بهترین اطلاعات را برای تصمیم گیری در دسترس داشته باشند که استفاده از شاخصهای متفاوت اطلاعات و داده مانند آب و هوا، رطوبت، دمای مورد نیاز خانه، مانده حساب هاب بانکی، سررسید اتفاقات، اخبار و رویدادها و خدمات از این قبیل در این زمینه انجام میشود.
بینا سامانه و خدمات شهر هوشمند، سامانه مدیریت هوشمند ناوگان و ماموریت های شهری، خدمات مدیریت انرژی و منابع، اطلاع رسانی و تبلیغات مبتنی بر مکان، خدمات وای فای، شبکه امن همراه، موبایل سازمانی و خدمات پرداخت خرد با موبایل را از مهمترین خدمات آماده ارائه در فاز اول عنوان کرد.
مدیر پروژه دولت هوشمند در ریاست جمهوری،همکاری بخش خصوصی در ایجاد خدمات تعاملی شهروندی مبنی بر فناوریهای نوین را لازمهی دولت هوشمند دانست و ایجاد دولت هوشمند را بدون حضور و فعالیت مردم بیهوده دانست.