امام خمینی به برخی از پرسش ها درباره تعزیه و شبیه خوانی پاسخ داده اند.
به گزارش خبرنگار جی پلاس، همزمان با فرا رسیدن محرم الحرام و آغاز برپایی عزاداری های سالار شهیدان، حسین بن علی علیهما السلام، مناسب دیدیم بخشی از استفتائات امام خمینی (س) درباره اقامه عزای آن حضرت و نیز تعزیه و شبیه خوانی را در چند بخش برای مخاطبان منتشر کنیم.
[سؤال 12579] 7287
بسمه تعالی 4 / 7 / 1361
محضر مبارک زعیم عالی قدر جهان تشیع و رهبر کبیر انقلاب و بنیان گذار جمهوری اسلامی ایران، حضرت آیت الله العظمی امام خمینی، دامت برکاته
محترماً نظر به این که در شوشتر شهر حماسه و قیام، عزاداری جهت حضرت سیدالشهدا از قدیم الایام به صورت شبیه خوانی مرسوم و سنت بوده، افرادی مؤمن و شایسته خود را به صورت جوانان بنی هاشم درآورده و فردی صالح و مؤمن خود را شبیه وجود نازنین ابا عبدالله الحسین علیه السلام آراسته کرده و در مقابل سپاهی شبیه سپاه کوفه و شام بیرون آمده و دسته اول یک یک به میدان شهادت رفته و جان نثاری می نمایند.
اکنون چند سال است که بحمدالله انقلاب اسلامی ایران به پیروزی رسیده و این عزاداری سنتی ـ که خود حضرت عالی هم روی آن مرتباً تأکید می فرمایید ـ کم و بیش به صورت تعطیل درآمده. اکنون از محضر جناب شما و از فتوای حضرت عالی می خواستیم مطلع باشیم که آیا مأذون هستیم کما فی السابق مراسم عزاداری را انجام داده و یا اکتفا به سینه زدن و زنجیرزنی نماییم؟ لطفاً نظریه حضرت عالی را ذیلاً مرقوم فرمایید. توضیح این که سوای مراسم شبیه خوانی، مطابق بعضی روایات که شیر آمده در قتلگاه، فردی را به صورت شیر هم بیرون آورده و فردی دیگر به صورت جبرئیل بالای نعشی که شبیه نعش سیدالشهدا باشد بیرون می آید. در این دو مورد هم نظریه حضرت عالی را روشن فرمایید. در خاتمه ضمن دعاگویی برای سلامت امام امت احترامات فائقه را تقدیم می داریم.
بسمه تعالی، تعزیه و شبیه خوانی اگر مشتمل بر حرام نباشد و موجب وهن مذهب نشود اشکال ندارد، ولی بهتر است به جای آن مجالس روضه خوانی برپا کنند.
[سؤال 12580] 7288
بسمه تعالی
محضر رهبر عالی قدر شیعیان جهان اسلام، آیت الله العظمی امام خمینی، دام ظله
ضمن ابراز سپاس گزاری و حق شناسی از زحمات شبانه روزی آن مرجع عالی قدر در امور توسعه عالم اسلام و مملکت ایران، از درگاه خداوند متعال طول عمر و خدمت بیشتر حضرت عالی را به دین مبین اسلام خواهانم.
در توابع شهرستان بم مخصوصاً در روستاها رسم است در ماه محرم عده ای که من هم جزء آن ها هستم، شبیه یا تعزیه خوانی برای امام حسین علیه السلام می کنند و هر کس در این تعزیه نقشی را به عهده دارد. مثلاً بعضی ها در نقش علی اکبر امام حسین علیه السلام، یکی در نقش شمر و دیگری در نقش ابوالفضل علیه السلام. به هر حال هر یکی نقشی دارند و نسخه هایی است که وقایع کربلا را به صورت شعر درآورده و روی کاغذ نوشته اند و هر کسی از روی آن ها در نقش خودش می خواند و به طور کلی شبیه یا تعزیه بر پا می شود. ناگفته نماند که یک مرد مثلاً در نقش زینب علیهاالسلام شبیه خوانی می کند.
خواستم از آن رهبر عالی قدر در موضوع این کار سؤالی کرده باشم که آیا این کار خوب است یا خیر؟ البته این رسم از زمان های خیلی دور برقرار بوده و مردم روستا در ماه محرم از این برنامه برای عزاداری امام حسین علیه السلام استقبال زیادی می کنند. منتظر جواب آن رهبر عالی مقام هستم.
خداوند متعال وجود شریف شما امام محترم را برای همه مسلمانان جهان و به ویژه مردم ایران، در پناه امام زمان از گزند حوادث مصون و محفوظ بدارد. ان شاء الله
استفتائات امام خمینی (س)؛ ج ۱۰، ص ۶۴۷-۶۴۸