جی پلاس/ به مناسبت سالروز رحلت؛
دکتر صادق طباطبایی که بود؟/او چه مسئولیت هایی پس از انقلاب بر عهده داشت؟
دکتر صادق طباطبایی، فرزند آیت الله سید محمدباقر سلطانی طباطبایی در سال ۱۳۲۲ در خانواده ای مذهبی به دنیا آمد. او تحت تاثیر محیط خانوادگی و دایی بزرگوارش امام موسی صدر قرار داشت و همواره برای فعالیت های علمی و اجتماعی مورد تشویق قرار می گرفت. وی برای ادامه تحصیل به آلمان رفت و بعدها استاد دانشگاه بوخوم شد و در دوم اسفند سال ۹۳ بر اثر سرطان درگذشت.
جی پلاس: نام دکتر صادق طباطبایی با روزهای حضور امام در نوفل لوشاتو و بعدها پرواز انقلاب گره خورده است، او علاوه بر اینکه خود علاقه مند به فعالیت های علمی، سیاسی و اجتماعی بود، در خانواده ای رشد کرده بود که علمای بسیاری را از کودکی دیده و از نزدیک فضای علمی و سیاسی را لمس کرده بود، پدر آیت الله سلطانی طباطبایی، دایی امام موسی صدر، شوهر خاله شهید سید محمدباقر صدر و از همه اثرگذارتر امام خمینی که سید صادق طباطبایی به واسطه ازدواج خواهرش با حاج احمدآقا، قرابت خانوادگی نیز با ایشان پیدا کرده بود. او در چنین محیطی رشد کرد و بزرگ شد و سال های عمرش به کنکاش در مسائل علمی، فعالیت های سیاسی و اجتماعی گذشت و سرانجام در دوم اسفندماه سال ۹۳ بر اثر بیماری سرطان درگذشت و سالروز رحلتش ما را بر آن داشت تا شمه ای از زندگی آن بزرگوار را بازگو کنیم:
زندگینامه سید صادق طباطبایی
سید صادق طباطبایی در سال 1322ه.ش. در خانواده ای مذهبی و روحانی با سابقه علمی و دینی و حضور در صحنه های سیاسی و اجتماعی به دنیا آمد. پدرش مرحوم آیت الله حاج سید محمدباقر سلطانی طباطبایی از علما و اساتید بزرگ و مفاخر حوزه علمیه قم و مادرش دختر مرحوم آیت الله صدر بودند.
این مولود خاندان محترم صدر و سلطانی از استعدادی شگرف و درخشان برخوردار بود. دوران دبستان را در مدرسه باقریه قم گذراند و سپس در دبیرستان دین و دانش که توسط مرحوم دکتر بهشتی تأسیس شده بود، ادامه تحصیل داد. او دارای قدرت فراگیری و خلاقیت بالایی بود و پس از پایان دوره دبیرستان برای ادامه تحصیل به کشور آلمان رفت و تحصیلات دانشگاهی خود را در رشته شیمی به پایان رساند.
دکتر طباطبایی دوره دکتری خود را در اوایل دهه هفتاد میلادی در دانشگاه بوخوم و زیر نظر پروفسور فلایدرر، استاد نامدار بیوشیمی آن دوران گذراند. او در سن ۳۲ سالگی استاد دانشگاه بوخوم شد. ایرانیان و دانشجویانی که در آلمان از کلاس های درس دکتر طباطبایی بهره مند شده اند، از بیان شیوا و شیوه روان تدریس او در تفهیم مباحث پیچیده شیمی آلی به خوبی یاد می کنند. سخنرانی های او در مراکز علمی، دانشگاه ها و رسانه ها و تأثیر آنها بر مخاطبین گواه بر امتیاز و حسن سخنوری او بود.
مرحوم حجت الاسلام و المسلمین علی حجتی کرمانی در شرح خاطرات سفر استعلاجی خود به آلمان در کتاب "اسفار اربعه" می نویسد که نزدیک به سه ماه میهمان دکتر طباطبایی بوده و از کم خوابی و پرکاری میزبان خود شگفت زده شده و از این که این جوان ایرانی با وجود دو دهه زندگی در آلمان، همچنان در فضای فرهنگی و دینی زادگاه خود تنفس می کند و از لطایف، ضرب المثل ها و مضامین ادبیِ اصیل اسلامی ایرانی بهره می جوید و در اعتقادات دینی خود از التقاط و خودباختگی مصون می ماند، زبان به تحسین او می گشاید.
دکتر طباطبایی علاوه بر تلاش های علمی و دانشگاهی و تألیف و ترجمه آثار برجسته، در متن مبارزات و فعالیت های سیاسی دانشجویان مسلمان ایرانی در اروپا بود. عضویت در اتحادیه انجمن های اسلامی اروپا و چند دوره دبیر روابط بین الملل آن سازمان گرفته تا انتشار فصل نامه عقیدتی سیاسی بخشی از فعالیت های سیاسی صادق طباطبایی در آن سال ها را شامل می شود. او در مسائل لبنان با دایی بزرگوارش امام موسی صدر و مبارزین ارتباط داشت. با اوج گرفتن انقلاب اسلامی مردم ایران و خویشاوندی وی با خاندان امام خمینی (س) و اعتماد و اطمینانی که معظم له به وی داشت، نقش او در ارتباط با انقلاب اسلامی پر رنگ تر و مؤثرتر شد. در دوازدهم بهمن ۱۳۵۷ه.ش. همراه امام خمینی (س) به ایران آمد.
معاونت سیاسی و اجتماعی وزارت کشور، معاونت سیاسی نخست وزیر، سخنگویی دولت، وزیر مشاور و سمت سرپرستی نخست وزیری دولت موقت از مسئولیت هایی است که وی پس از پیروزی انقلاب اسلامی عهده دار شده است.
او مجموعه خاطرات سیاسی اجتماعی خود را در پنج جلد تدوین کرده است و تا کنون سه جلد آن تا منتشر شده است.
ازدواج سید صادق با دختر خاله اش
وی در سال ۱۳۴۴ ه.ش. با دختر خاله خود خانم فاطمه صدرعاملی ازدواج کرد و ثمره این ازدواج یک دختر و پسر به نام های غزاله؛پزشک و متخصص مغز و اعصاب، متولد ۱۳۵۲ه. ش. و عدنان؛ دانش آموخته حقوق و اقتصاد سیاسی، متولد ۱۳۵۶ه.ش. است.
خانم صدر، همسر وی درباره نامگذاری فرزندانشان گفته است:
در کتاب دکتر شریعتی خوانده بودند که امکان دارد نام همسر امام حسین (ع) غزاله بوده باشد. بنابراین با این انگیزه مذهبی نام دخترمان را غزاله گذاشت. دکتر شریعتی به روایتی که اسم همسر امام حسین (ع) را شهربانو اعلام میکرد، انتقاد داشت و میگفت می خواهند پادشاهی را به امامت متصل کنند. اسم پسرم را نیز امام موسی صدر گذاشتند که عدنان است. غزاله متولد ١٣٥٢ و عدنان متولد ١٣٥٦ هستند و در حال حاضر نیز خارج از کشور به سر میبرند و یک نوه دارم که اسم نوه مان را نیز خود دکتر طباطبایی انتخاب کرد
او سرانجام در دوم اسفند ۱۳۹۳ به علت بیماری سرطان در دوسلدورف آلمان از دنیا رفت.
دیدگاه تان را بنویسید