امام خمینی در سی ام آذر ماه سال ۶۶ به پرسش هایی درباره برنامه های نمایشی تلویزیون، آهنگ ها و نگاه کردن به مسابقات ورزشی پاسخ دادند.
به گزارش خبرنگار جی پلاس، امام خمینی در سی ام آذر ماه سال ۶۶ مطابق با بیست و نهم ربیع الثانی ۱۴۰۸ در پاسخ به استفتای مسئولان وقت صدا و سیما درباره برنامه های نمایشی و فیلم های تلویزیون چنین اظهار نظر کرده اند. متن پرسش آقایان محمد هاشمی و مرحوم فردوسی پور و پاسخ امام در ادامه آمده است:
[بسمه تعالی. همچنان که استحضار دارید در برخی از برنامه های نمایشی سیمای جمهوری اسلامی ایران نظیر فیلم های سینمایی یا سایر برنامه های نمایشی اعم از داخلی و خارجی، زنان نمایشگر حضور دارند که حسب موضوع بعضاً از ضوابط کامل پوشش اسلامی در حد چهره و گردن و موی سر برخوردار نیستند و همچنین در پاره ای از ورزش های مرسوم از قبیل «کُشتی» و «فوتبال» قسمتی از بدن ورزشکاران مرد پوشیده نیست، استدعا دارد جهت روشن شدن موضوع نظر مبارک را در خصوص موارد زیر اعلام فرمایید:
1ـ پخش برنامه های تلویزیونی که در آنها برحسب موضوع زنانی ایفای نقش می نمایند که ضوابط کامل پوشش اسلامی در حد چهره و گردن و موی سر را رعایت ننموده اند.
2ـ پخش برنامه های ورزشی نظیر کُشتی و فوتبال که در آن قسمتی از بدن مردان ورزشکار پوشیده نیست.
3ـ نگاه کردن به برنامه های فوق الذکر که از تلویزیون پخش می شود. والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته.
محمد هاشمی
بسمه تعالی
محترماً معروض می دارد، در رابطه با پخش برخی فیلم های خارجی یا تولید داخلی و سریال هایی مانند «پاییز صحرا» و «آیینه»، «نفوذ» و غیره و همچنین پخش آهن گهای موسیقی از صدا و سیما، از سوی امت شهیدپرور شکایاتی به شورای سرپرستی می رسد مبنی بر اینکه پخش این فیلم ها و سریال ها و آهنگ ها خلاف شرع مقدس اسلام و مخالف اهداف عالی انقلاب است و با نظام جمهوری اسلامی تناسب ندارد و هزینه کردن بودجه برای ساختن آن اسراف محسوب می شود، گو اینکه احیاناً جنبه های آموزنده، تفریحی و سرگرم کننده نیز دارد.
در انطباق اینگونه موارد با فتاوای موجود در رساله های عملیه و تحریرالوسیلۀ آن حضرت و احراز و تفکیک مجاز از غیرمجاز اختلاف نظر وجود دارد و نمی توان جواب صریح و صحیحی به مستشکلان ارائه نمود. اختلاف سلیقه نیز الی ماشاءالله موجود است و انسان نمی داند چه باید بکند و در این شرایط حساس جنگی که از اهمّ امور است تکلیف چیست؟
نکتۀ دیگر اینکه وقتی شکایات که معمولاً از امتِ مورد توجه امام بزرگوار می باشد به مدیران و مسئولان اجرایی ارجاع می شود می گویند، امام ـ مد ظله العالی ـ تمام این برنامه ها را می بینند و آهنگ ها را گوش می کنند اگر اشکالی داشته باشد تذکر می دهند. از آنجا که رسیدگی به شکایات و پاسخ به آنها و اقدام فوری برای رفع نواقص، یکی از وظایف قانونی شورای سرپرستی می باشد مستدعی است نظر مبارک را نسبت به موارد یادشده مرقوم فرمایید تا بتوانیم از آغاز دورۀ جدید وظیفۀ خطیر شرعی و قانونی خود را به خوبی انجام دهیم و در پیشگاه آن امام عظیم الشأن و امت الهی ایران مسئول نباشیم.
اسماعیل فردوسی پور]
"بسمه تعالی
نظر نمودن به این قبیل فیلم ها و نمایشنامه ها هیچ یک اشکال شرعی ندارد و بسیاری از آنها آموزنده است و پخش آنها نیز اشکالی ندارد. و همین طور فیلم های ورزشی و آهنگ ها اکثراً بی اشکال است. گاهی خلافْ به طور نادر دیده می شود، که باید بیشتر مواظبت کرد. لکن دو نکته باید مراعات شود: اول آنکه کسانی که گریم می کنند باید محرم باشند و اجنبی حرام است چنین کاری را انجام دهد. دوم آنکه بینندگان از روی شهوت نظر نکنند.
روح الله الموسوی الخمینی"
صحیفه امام؛ ج ۲۰، ص ۴۴۵-۴۴۶