حضرت امام صادق علیه السلام در اهمیت خواندن دعای عهد فرموده اند: هرکس چهل صباح این عهد را بخواند از یاوران قائم ما باشد.
به گزارش خبرنگار جی پلاس، بر خواندن دعای عهد به هنگام صبح تاکید بسیاری شده است. گویی وقتی ابتدای روزت را با این دعا شروع می کنی می خواهی ابراز ارادتت را به امام غایب از نظرها اعلام داری.
نیایش صبحگاهی با مولایت صاحب عصر و زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف به تو آغاز روزی سرشار از خیر و برکت را نوید می دهد که عاقبت به خیری ات نیز در همین امر نهفته است. پس حال با هم مرور می کنیم که چرا باید دعای عهد را بخوانیم:
خواندن دعای عهد و عاقبت به خیری
دعای عهد یکی از دعاهای شیعیان دوازده امامی است. در مفاتیح الجنان نقل شده است: «هر کس چهل صبح این دعا را را بخواند از یاران امام دوازدهم شیعیان خواهد بود و اگر پیش از ظهور بمیرد، خداوند او را از قبرش بیرون آورد (رجعت می کند) تا به خدمت وی درآید.» زمان فضیلت خواندن دعای عهد پس از نماز صبح و قبل از طلوع آفتاب است.
"و صبح به لحاظ فقهی از طلوع فجر صادق تا طلوع خورشید محسوب می شود. ولی عرفاً تا یکی دو ساعت از بر آمدن آفتاب را هم شامل می شود."
عالمان ربانی به پیروی از این حدیث، خواندن این دعا را در سیره عبادی خود قرار داده اند و هر صبح جزء تعقیبات دائمی نماز صبح آنهاست.
چنان چه حضرت امام خمینی (ره) این گونه بودند و در اواخر عمر شریفشان به یکی از نزدیکانشان مرتب می فرمودند:« صبح ها سعی کن این دعا «دعای عهد» را بخوانی چون در سرنوشت (عاقبت به خیری) دخالت دارد.
آداب خواندن دعای عهد
از حضرت صادق (ع ) نقل شده که هر کس چهل صباح دعای ((عهد)) را بخواند از یاوران حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف محسوب می شود, (مفاتیح الجنان ). به نظر می رسد چون دعای عهد به منزله تعهد و بیعت و اعلام وفاداری به امام عصر (عج) است، بنابراین مناسب است که اول روز خوانده شود یعنی بعد از نماز صبح: « اللهم اجدد له فی صبحه یومی هذا و ما عشت من ایامی عهدا و عقدا و بیعه له فی عنقی؛ بار خدایا من تجدید عهد می کنم برای او (امام عصر -عج-) در بامداد امروزم و آنچه زیسته ام از روزهایم» (گر چه در وقت های دیگر می شود به قصد رسیدن به مقصود خواند) ولی منظور از صباح از هنگام اذان صبح تا وقت طلوع آفتاب است. گفتنی است که در مستحبات خیلی دقت لازم نیست و اگر قدری وقت آنها جا به جا شد اشکال ندارد. بلی اگر انسان بخواهد به دستوری که داده شده عمل کند باید دقیقا همان طور که سفارش شده رفتار کند.
دعا اگر با اخلاص خوانده شود مؤثر است، ولى براى نتیجه مطلوب بهتر است دعاى عهد امام زمان(ع) را مطابق با دستورات و آدابى که در مفاتیح الجنان بعد از دعای ندبه ذکر شده انجام دهید. عدد و ترتیب هایی که در دعاها مطرح شده خواص و آثاری دارد که برای نتیجه گیری مطلوب باید رعایت شود نظیر این که پزشک به شما می گوید این داروها را ساعت های فلان و این مقدار و این مقدار مرتب مصرف کن پیداست که رعایت مقدار دارو و ساعت صرف دارو در بهبودی شما نقش دارد.
بنابراین بهتر است مرتب باشد ولی اگر نذر نکرده باشد که چهل روز پی در پی انجام دهد وقفه دو روز اگر از روی اختیار نباشد مضر نیست و رعایت زمان یعنی بعد از نماز صبح و شروع اول روز بهتر است چون می گویند که امروز و همه روزها عهد و عقد و بیعتی با شما می بندم شروع روز مناسب تر است. از جمله آداب انتظار ، خواندن دعای عهد در بامداد هر روز است.
حضرت امام صادق می فرمایند : هرکس چهل صباح این عهد را بخواند از یاوران قائم ما باشد و اگر پیش از ظهور آن حضرت بمیرد او را از گور بیرون آورند و در خدمت آن حضرت باشد و حق تعالی به هر کلمه از حسنه او را کرامت فرماید و هزار گناه از او محو کند.
امروزه هم به صورت علمی ثابت شده است که یکی از راه های پیدا کردن و تقویت حس اعتماد به نفس ، دعا کردن در دفع بلایا و به وجود آمدن فرصت در زندگی انسان ها نقش اساسی دارد. خواندن دعای عهد به سفارش بزرگان و ائمه اطهار علیهم السلام بوده و یکی از راه های خودسازی و پالایش روح ، جستجو و شناخت رمز و راز گران بهای دین و عبادت است و پاسخ دهی مناسب و به موقع به نیازهای معنوی اش را اصلی ترین علت دعا کردن عنوان می کند.
برای آشنایی بیشتر با فضیلت, کیفیت و آداب دعای عهد به مفاتیج الجنان بعد از دعای ندبه مراجعه کنید.
دعای شریف عهد در بردارنده اموری است که تداوم بر آن و رعایت محتوای آن سبب حفظ دین و ایمان و استحکام عقیده در عصر غیبت می شود. از جمله اموری که در دعا آمده عهد و پیمان و بیعتی است که خواننده دعا با امام عصر (عج) برقرار می کند تجدید پیمان و تأکید روزانه بر این که من همواره با شمایم و هیچ گاه از شما جدا نمی شوم و بر عقیده ام استوارم. این تجدید عهد انگیزه مهمی برای حفظ عقیده در انسان ایجاد می کند.
انتظار و آمادگی برای ظهور امام عصر(ع)، درخواست تسریع ظهور و تسهیل اسباب فرج از خداوند درخواست استواری قدم حتی بعد از عصر ظهور -و مطالب دیگر از امور مهمی هستند که در دعای عهد بر آن تأکید شده است چه ثوابی و چه اجر و اثری بیشتر از این که انسان عقیده اش محفوظ باشد- کارهایش درست باشد و منتظر منجی و اقامه کننده عدل و داد و برطرف کننده ظلم و ظلالت.
کسی که این خواسته ها را هر روز در دعا مطرح می کند حتما سعی می کند خودش را جوری بسازد که امامش می خواهد و بدیهی است که رضایت امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف از انسان بالاترین اجر و پاداش است. بنابراین خواندن این دعا که سیره سلف صالح بوده آثار و فواید مهمی دارد و فایده مهم آن حفظ عقاید و پاکی عمل انسان است که بالاترین ثمره است.
فلسفه سفارش به قرائت دعای عهد هنگام صبحگاه چیست؟
عهد و پیمان و میثاق با امام از دیگر مضامین این دعاست. عهد در زندگی منتظر باید همیشگی باشد. وقتی زندگی بر مبنای انتظار شکل گرفت عهد، دائمی و همیشگی می شود. منتظر واقعی هرگز از عهدش با امام رویگردان نمی شود. قرائت صبحگاهی این دعا موجب می شود که فراموش نکنیم پیش از هر کس با امام خود عهد بستیم و اولویت عهد با امام را بر همه پیمانها حفظ کنیم چرا که «رسم عاشق نیست با یک دل دو دلبر داشتن / یا ز جانان یا ز جان باید دل برداشتن»