در خصوص آخرین وضعیت سواد کشور عنوان شد: درصد باسوادی در گروه سنی ۶ ساله و بالاتر از ۴۷.۵ درصد در سال ۱۳۵۵ به ۸۹ درصد در برآورد سال ۱۳۹۸ افزایشیافته است. بهعبارتدیگر میزان باسوادی در چهار دهه گذشته بالغبر ۴۱.۵ درصد افزایش را نشان میدهد.
به گزارش جی پلاس، به نقل از ایلنا، رئیس سازمان نهضت سوادآموزی در گردهمایی مشترک مدیران کل آموزشوپرورش و روسای نهضت سوادآموزی استانها نرخ باسوادی در چهار دهه گذشته بالغبر ۴۷.۲ درصد اعلام شد.
گردهمایی مشترک مدیران کل آموزشوپرورش و روسای نهضت سوادآموزی استانها؛ که با حضور وزیر آموزشوپرورش و بهصورت ویدئو کنفرانس در ساختمان شهیدرجایی برگزار شد، در خصوص آخرین وضعیت سواد کشور عنوان شد: درصد باسوادی در گروه سنی ۶ ساله و بالاتر از ۴۷.۵ درصد در سال ۱۳۵۵ به ۸۹ درصد در برآورد سال ۱۳۹۸ افزایشیافته است. بهعبارتدیگر میزان باسوادی در چهار دهه گذشته بالغبر ۴۱.۵ درصد افزایش را نشان میدهد. همچنین درصد باسوادی در گروه سنی ۴۹-۱۰ ساله از ۴۸.۸ درصد در سال ۱۳۵۵ به ۹۶ درصد در برآورد سال ۱۳۹۸ افزایشیافته یعنی در چهار دهه گذشته نزدیک به ۴۷.۲ درصد رشد را نشان میدهد.
اختصاص ۸۰ درصد از فعالیتهای سوادآموزی به دختران و زنان
همچنین ۸۰ درصد از فعالیتهای سوادآموزی به دختران و زنان بهخصوص در مناطق روستایی اختصاص دارد. نگاه ویژه سازمان نهضت سوادی به زنان و دختران در مناطق کم برخوردار موجب شده شاخص سواد در قشر زنان با شتاب بیشتری افزایش پیدا کند بهطوریکه نتایج سرشماری انجام شده در بین سالهای ۱۳۵۵ لغایت ۱۳۹۵ نشان میدهد تفاوت نرخ باسوادی در بین زنان و مردان از ۲۳.۴ درصد به حدود ۶.۸ درصد کاهش پیداکرده و این رقم در گروه سنی ۴۹-۱۰ ساله به کمتر از ۲.۷ درصد رسیده است.
اختصاص ۵۵ درصد از فعالیتهای سوادآموزی به مناطق روستایی
۵۵ درصد از فعالیتهای سوادآموزی به مناطق روستایی اختصاص دارد تا شاخص سواد در مناطق محروم کشور بهبود پیدا کند بهطوریکه سرشماریهای انجامشده بین سالهای ۱۳۵۵ تا ۱۳۹۵ نشان میدهد تفاوت درصد باسوادی در بین مناطق شهری و روستایی از ۳۴.۹ درصد به حدود ۱۲.۳ درصد کاهشیافته و این رقم در گروه سنی ۴۹-۱۰ ساله به کمتر از ۷.۱ درصد رسیده است.
تدوین برنامه سه سطحی برای سرانجام بخشی و سرعت دادن به فعالیتهای سوادآموزی
تدوین برنامه سه سطحی برای سرانجام بخشی و سرعت دادن به فعالیتهای سوادآموزی، بسترسازی برای بودجهریزی مبتنی بر عملیات، نگاه ویژه به اجرای طرحهای شتاب بخشی در مناطق محروم و مرزی برای ایجاد عدالت آموزشی، گذر از یک تألیفی به چند تألیفی، اهتمام به آموزش اتباع خارجی برابر توسعههای مقام معظم رهبری، قرار دادن سوادآموزی در آییننامه مدارس، برنامهریزی برای پاکسازی گامبهگام استانها از بیسوادی، برنامهریزی برای توسعه و تعمیق سواد برابر مطالبه مقام معظم رهبری، پوشش قریب به ۳۸۵ هزار نفر سوادآموز در دورههای سوادآموزی در سال ۱۳۹۸ و تعیین و تکلیف ۹۵ درصد از آنان تاکنون، طراحی سامانه تحت وب و عملیاتی کردن آن، ایجاد امکان تعامل بین سوادآموز و آموزشدهنده در آموزشهای مجازی و غیرحضوری، پیگیری و ایجاد زمینه استفاده از ظرفیت شبکه شاد در برنامههای آموزشی و اطلاعرسانی سوادآموزی از اقدامات سرآمد سازمان نهضت سوادآموزی در سالهای اخیر بوده است.
استخدام آموزشیاران در آموزش و پرورش به عنوان معلم
بیش از ۱۷ هزار نفر از آموزش دهندگان نهضت سواد آموزی در آزمون استخدامی قبول شدند. از بدو تأسیس سازمان، تعداد ۱۱۷ هزار و ۷۱۷ نفر از آموزشیاران مطابق قانون به استخدام آموزشوپرورش درآمدند و در آخرین مرحله از استخدام آموزشیاران، که پس از ادغام واحدهای سوادآموزی در ادارات کل آموزشوپرورش استانها در سال ۹۰ تا ۹۲ انجام شد. تعداد ۳۹ هزار و ۱۶۱ نفر از آموزشیاران باقیمانده استخدام شدند ولی بااینحال سازمان نهضت سوادآموزی با چالش کمبود نیروی انسانی مواجه است.
تدابیر سازمان در دروان کرونا
اتخاذ تدابیر لازم برای تبیین روندها و رویههای ارائه خدمات آموزشی در شرایط شیوع بیماری کرونا ویروس، رایزنی برای پخش برنامههای تلویزیونی لوح و قلم ویژه دوره سوادآموزی از شبکه ملی و شبکههای استانی، هماهنگی برای تولید فیلم آموزشی ویژه دوره انتقال در ۶ ماده درسی و بالغبر ۱۵۰ واحد یادگیری برای پخش از شبکه آموزش، بهرهگیری از سامانه و پیشخوان محتوا و رسانههای آموزشی سازمان که دسترسی به فایل مواد درسی، کمکدرسی و فرا درسی را فراهم میکند، بهرهگیری از نرمافزار تهیهشده سوادآموزی از طریق تبلت ویژه مخاطبان دوره سوادآموزی و هماهنگی برای جانمایی برنامههای سوادآموزی در شبکه شاد را از اقدامات سازمان نهضت سوادآموزی در دوران کرونا است.