مطالعات پژوهشگران اروپایی حاکی از آن است که مصرف روزانه نوشیدنی های گازدار یا بیشتر (رژیمی یا معمولی) و سایر نوشیدنی‌های شیرین شده تا ۱۷ درصد خطر مرگ زودرس در نتیجه امراض و بیماری‌های مختلف را افزایش می‌دهد.

جی پلاس، نوشابه‌های گازدار شیرین شده یکی از ناسالم‌ترین نوشیدنی‌ها در جهان محسوب می‌شوند. پژوهشگران اروپایی دریافته اند که مصرف این نوشیدنی‌ها گذشته از بالا بردن قند خون و چربی احشایی، می‌تواند به مرگ زودرس نیز منجر شود.

این مطالعه که در نشریه «پزشکی داخلی جاما» منتشر شده، نشان می‌دهد که مصرف روزانه دو نوشابه گازدار یا بیشتر (رژیمی یا معمولی) و سایر نوشیدنی‌های شیرین شده تا ۱۷ درصد خطر مرگ زودرس در نتیجه امراض و بیماری‌های مختلف را افزایش می‌دهد.

برای بررسی رابطه بین مصرف نوشابه‌های گازدار و خطر مرگ و میر مرتبط با دلایل مشخص یا غیرمشخص، این پژوهشگران ۴۵۱ هزار و ۷۳۴ نفر را که در ۱۰ کشور اروپایی دانمارک، فرانسه، آلمان، یونان، ایتالیا، هلند، نروژ، اسپانیا، سوئد و انگلیس زندگی می‌کردند، مورد مطالعه قرار دادند.

شرکت کنندگان از جمله افراد حاضر در مطالعه «تحقیقات جامع اروپا در مورد سرطان و تغذیه» بودند که یکی از بزرگ‌ترین مطالعات جمعی جاری در مورد رژیم غذایی و ارتباط آن با سرطان و دیگر امراض مزمن به شمار می‌رود. هیچ یک از این شرکت کنندگان به مشکلات پزشکی حادی مبتلا نبودند.

این پژوهشگران مصرف نوشابه‌های گازدار از سوی این عده را به طور میانگین طی ۱۶ سال مورد بررسی قرار دادند. در طول این دوره در مجموع ۴۱ هزار ۶۹۳ نفر از این عده به دلایل مختلفی جان باختند که ۱۱ درصد آن‌ها گزارش کرده بودند هر روز دست کم دو نوشابه گازدار مصرف می‌کنند در حالی که ۹ درصد گزارش کرده بودند که بیشتر از یک نوشابه در ماه مصرف نمی‌کردند.

شرکت کنندگانی که دو لیوان یا بیشتر نوشابه گازدار مصرف می‌کردند نیز در معرض خطر بالاتر مرگ به دلایل بیماری‌های قلبی قرار داشتند. در عین حال در کسانی که گزارش کرده بودند سایر نوشیدنی‌های شیرین شده با شکر و شیرین کننده‌های مصنوعی مصرف می‌کردند، خطر بالاتر مرگ به دلیل بیماری‌های گوارشی مشاهده شده بود.

آن دسته از شرکت کنندگانی که نوشابه گازدار رژیمی مصرف می‌کردند نیز از این قاعده مستثنا نبودند. بنا به گزارش پژوهشگران، کسانی که این نوشابه‌ها را مصرف می‌کردند نیز با خطر بالاتر مرگ زودرس در اثر بیماری‌های قلبی عروقی مواجه بودند.

در مجموع این یافته‌ها نشان می‌دهند که مصرف نوشابه‌های گازدار، نوشابه‌های رژیمی و دیگر نوشیدنی‌های شیرین شده، با مرگ زودرس در نتیجه امراض مختلف از جمله تصلب شرائین و بیماری‌های گوارشی مرتبط است.

پژوهشگران خاطرنشان می‌کنند که مطالعه آن‌ها تاییدکننده هدف کارزار‌های سلامت همگانی در جهت محدود کردن مصرف نوشابه‌های گازدار و سایر نوشیدنی‌های دارای شکر افزوده هستند.

 

کاستن از مصرف نوشابه‌های گازدار

شکر به خودی خود چیز بدی نیست. اما مثل نمک بدن انسان تنها به مقادیر کمی از آن نیاز دارد. بر اساس دستورالعمل‌های تهیه شده از سوی انجمن قلب آمریکا، مردان نباید روزانه بیشتر از ۹ قاشق چای خوری شکرافزوده و زنان بیشتر از ۶ قاشق مصرف کنند.

با این حال فقط یک لیوان از تمام نوشیدنی‌های تجاری یا فرآوری شده (از جمله نوشابه‌های گازدار، نوشیدنی‌های رژیمی، آبمیوه ها، نوشیدنی‌های انرژی زا) حاوی مقدار بسیار بیشتری شکر است.

سانجیو پاتل متخصص قلب در موسسه قلب و عروق مموریال کر در کالیفرنیا می‌گوید که بهترین میزان شکل مصرفی این است که اصلا شکر مصرف نکنید. به این دلیل که بدون در نظر گرفتن منبع شکر آن، نوشیدنی‌های شیرین شده با خطر بسیار بالای تصلب شرائین و سرطان مرتبط است.

با این حال پاتل تصدیق می‌کند که قطع کردن کامل مصرف شکر نیز برای عده زیادی از مردم هدف واقع بینانه‌ای نیست. به این دلیل کارشناسانی نظیر او توصیه می‌کنند که به جای قطع کامل مصرف شکر، رژیم غذایی خود را تغییر دهید. این کار می‌تواند شامل قطع مصرف نوشابه‌های گازدار یا جایگزین کردن نوشیدنی‌های فرآوری شده با انواع طبیعی آن‌ها باشد.

نوشیدن مقداری آب آشامیدنی همیشه بهترین گزینه است. ولی اگر کم کردن میزان شکر مصرفی برایتان دشوار بود، همیشه می‌توانید با آب میوه‌های تازه را بگیرید یا با ترکیب کردن میوه‌ها و سبزیجات با ماست کم چرب شیرین نشده، شیر یا آب، یک اسموتی سالم و انرژی زا برای خود تهیه کنید.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.