زنان و مردان در زندگی مشترک باید به تعهدات خود پایبند باشند و از بی اعتمادی در روابط زناشویی پرهیز کنند.
در اهمیت مراقبت اخلاقی زوجین از یکدیگر و البته به دور از ایجاد حس کنترل و نگهبان بودن آنها، نکتههای قابل تاملی از طرف اساتید اخلاق و روانشناسان مطرح شده و مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
در بخشی از صحبتهای مقام معظم رهبری درباره ضرورت تذکر زوجین به یکدیگر آمده است: انسان با راهنمایی و دلسوزی و تذکّر بجا، با مانع شدن از زیادهرویها و بعضی کج رفتاریهای همسرش، میتواند او را اهل بهشت کند. البته عکس آن هم هست. با افزون طلبیها، با توقّعات و با روشهای غلطی که وجود دارد، میتواند همسر خود را جهنّمی کند.
اینکه یکی از زوجین با رفتارهای غیر اخلاقی و نامتعارف، همواره سعی در چک کردن همسر خود داشته باشد، بدون تردید بذر شک و بیاعتمادی در بین آنها میکارد و رفتارهای آقا بالا سر گونه داشتن تنها موجب دور شدن زوجین از یکدیگر میشود و لذت سادگی و صداقت و صمیمیت زن و شوهری را از آنها سلب میکند.
اگر به قول فرمایش رهبر معظم انقلاب با تذکر و دلسوزی به جا نکات مهم خود مراقبتی اخلاقی را به همسرشان گوشزد کنیم میتوانیم واژه «همسفر تا بهشت» را به حقیقت این اتفاق پیوند بزنیم.
زندگی مشترک زوجهای جوان در محاصره حضور غیراخلاقی در فضای مجازی
این روزها افزایش فعالیت سایر افراد در فضای مجازی و مشاهده انواع و اقسام کج رفتاریها، ولنگاریهای ضد اخلاقی که در قالب پستها و پیامهای مختلف با رنگ و لعاب ظاهرا طنز منتشر میشود، روابط همه اقشار و به ویژه زن و شوهرها را تحت تاثیر خود قرار داده است.
دختر و پسری که پس از سالها زندگی در کنار خانواده خود تصمیم به ازدواج با یکدیگر میگیرند، باید بدانند که رفتار و نحوه زندگی آنها در کنار هم با وجود دنیای مجازی هزار رنگ، با زندگی در دوران مجردی و تنهایی خود تفاوتهایی دارد.
سلایق و علایق همه انسانها یکدست و یکسان نبوده و بزرگترین اثر ازدواج موفق و دلچسب این است که زن و شوهر امروزی بتوانند با چنین تفاوتهایی به خوبی کنار بیایند.
از جمله موارد مهمی که همه زن و شوهرها باید به آن پایبند باشند وفاداری به عهدی است که در آغاز زندگی مشترک خود با یکدیگر بستهاند و بدون تردید همدلی و همراهی منطقی زوجین عامل بقای زندگی آنها شده و زمینه رشد و بالندگی هر دو نفر را فراهم میسازد.
ازدواج سرآغاز یکی شدن دلهایی است که به فرموده خداوند در قرآن کریم، موجب آرامش و آسایش یکدیگر میشوند و نباید با رفتارهای غیر منطقی و به دور از محبت فضای عاطفی زندگی خود را سرد و بیروح کنند.
بهناز عطاری زوج درمانگر و روانشناس در خصوص موضوع حفظ حریم خانواده و همسر در فضای مجازی معتقد است: گفتوگو و اختصاص وقت برای شنیدن حرفهای یکدیگر از جمله مهمترین راههای تقویت پیوند عاطفی زوجین با یکدیگر شده و از مشکلات متعدد ادامه زندگی آنها پیشگیری میکند.
او بیان کرد: تعهد زوجین به یکدیگر در فضای مجازی هیچ گونه تفاوتی با عهد و پیمانی که در دنیای واقعی با یکدیگر بستهاند ندارد و اهمیت آن به همان میزان در زندگی حقیقی مهم است.
این زوج درمانگر یادآور شد: بیان ناراحتیها و نارضایتی زوجین از یکدیگر و بیان حس آنها از اتفاقات مشترک روزمره خود و همچنین ایجاد فضای امن برای بازگو کردن مواردی که نظرشان با هم یکسان نیست از دیگر راههایی حفظ تقویت روابط زن و شوهرها با یکدیگر محسوب میشود.
بسیاری از اختلافات زوجین اگر به موقع و با کمک گرفتن از مشاوران و روانشناسان مورد بررسی قرار بگیرد از وقوع پدیده تلخ طلاق و فروپاشی کانون خانوادهها در بسیاری از موارد جلوگیری خواهد کرد.
مراقبت اخلاقی زوجین، ضامن سلامت سبک زندگی
خوش عهدی افراد در مورد خودشان به معنی تعهد و وفاداری به دیگری است و چه بسا افرادی که به داشتن رفتارهای درست و خداپسندانه در زندگی خود پایبند هستند، نسبت به همسرشان در زندگی مشترک نیز وفادار و متعهد خواهند بود.
عطاری تاکید کرد: موضوع مراقبت اخلاقی هر یک از زوجین در وهله نخست باید در مورد خودشان صورت بگیرد و در اصل مسئله خود مراقبتی مقدمه داشتن هر گونه تعهد همسران نسبت به یکدیگر است و بر اساس تحقیقاتی که پژوهشگران حوزه مشاوره و روانشناسی روی برخی از زوجین انجام دادهاند، فردی که نسبت به خود و زندگی فردی خود تعهد دارد، در زندگی مشترک نیز نسبت به سایرین تعهد و وفاداری بیشتری در رفتار با همسر خود دارد.
او در ادامه تاکید کرد: اینکه زوجین به جای رفاقت و دوستی، نگهبان یکدیگر بوده و به اصطلاح عامیانه، رفتارهای آقا بالا سر گونه داشته و به جای حل منطقی مشکلات در تعقیب هم باشند، پایه روابط آنها سست شده و اثرات نامطلوبی در ادامه زندگیشان به جا خواهد گذاشت.
این زوج درمانگر اضافه کرد: فضای مجازی گاهی زمینه لغزش و بروز رفتارهای ناهنجار را ایجاد میکند که زوجین و به ویژه همسران جوان نیز از این لغزشها بر حذر نیستند و یکی از بهترین راههای نجات از لغزشهای اخلاقی و رفتاری، دوستی و رفاقت زن و شوهر با یکدیگر است.
عطاری در ادامه تصریح کرد: رفع خلاهای عاطفی، و پرهیز از حس کنترل زوجین به یکدیگر در کنار جلوگیری از مخفی کاری و رفتارهای مشکوک از این دست، جزو بهترین مراقبتهای اخلاقی زوجین از یکدیگر به شمار میروند.
زن و شوهرهای جوان باید زندگی مشترک خود را بر مهربانی، گذشت و چشمپوشی از خطاهای یکدیگر بنا کنند و نسبت به معضلاتی که در فضای حقیقی و همچنین صفحات و شبکههای مختلف فضای مجازی برای هر کدام پیش میآید نباید بیتفاوت باشند.
همدلی و همراهی زوجین با یکدیگر و تلاش برای اصلاح رفتارهای نامطلوب، آنها را در مسیر سعادت حقیقی قرار میدهند و فرصت رشد و تعالی همسران در مراحل مختلف زندگی را فراهم میآورد و متاسفانه برخی از رفتارهای نادرست فاتحه زندگی مشترک شما را میخواند.