لوازم آرایشی قاچاق و غیراستاندارد سلامت زنان را نشانه گرفته و نه تنها نفعی برای آنان ندارد، بلکه طیف وسیعی از بانوان را با مشکلات بهداشتی قابل توجه روبرو میکند که در برخی موارد، غیرقابل درمان است.
این ارزان فروشی ها سبب شده در شهرهای مرزی از جمله در آذربایجان غربی، شهروندان زیادی از سراسر کشور برای خرید لوازم آرایشی قاچاق، بی کیفیت و غیراستاندارد اقدام کنند؛ این خرید و فروش ها روز به روز بیشتر شده است.
اوج شلوغی این مناطق را که به فروش لوازم آرایشی قاچاق و غیر استاندارد مشهور هستند، در مناطق کمبرخوردار شهر ارومیه میتوان دید و نه تنها این مناطق بلکه بازار نیز از این قاعده مستنثی نیست و دست دلالان و سودجویان در اینجا نیز بیشتر از هرجای دیگر مشاهده می شود.
خوشحالی و قانع بودن برخی از زنان و دختران و حتی آقایان به خرید لوازم آرایشی پنج، ۶ هزار تومانی، سرنوشت غم انگیزی برای این طیف علاقمند رقم می زند.
چنانکه برخی از این شهروندان از جمله "رعنا"به این مهم اعتراف کرده و از عواقب شوم لوازم آرایشی غیراستاندارد گلایه کرده و به خبرنگار ایرنا گفت: فریب قیمت پایین لوازم آرایشی را خوردم، چندین بار اقدام به خرید این لوازم کرده و استفاده کردم که پس از مدتی متوجه ترک خوردگی دور لب هایم شدم.
وی ادامه داد: رنگ مو، خط چشم و دیگر لوازم آرایشی باعث شد به بیماری پوستی مبتلا شوم و چندین بار به پزشک مراجعه کنم.
"لادن" دیگر شهروند ارومیه ای نیز در این خصوص اظهار داشت: ارزان فروشی های مناطق مختلف شهر و برخی مغازه های داخل بازار وسوسه ام کرد تا با مبلغ اندک لوازم مورد نیاز خود را خریداری کنم.وی ادامه داد: این درحالی است که خوشحالی پس از مدتی به ناراحتی تبدیل شد؛ تورم چشم، به وجود آمدن لکه های رنگی در پوست و ملتهب شدن چشم ها و همچنین پوسته پوسته شدن دستهایم حاصل کرم، خط چشم، رژلب و رنگ موی ارزان و قاچاق و غیر استاندارد ارزانسراها و مغازههایی بود که دلشان برای سلامت مردم نمی سوزد.
شهروند دیگری هم که خودش را معرفی نکرد، گفت: مصرف مداوم پودرهای سفیدکننده باعث شد تا صورتم از حالت طبیعی خارج شود و لکه های سیاه رنگی آن را احاطه کند، لکه هایی که هر روز چهره ام را بیشتراز روز قبل عوض می کرد.
لوازم آرایشی پس از دارو بیشترین تاثیر را بربدن دارد
عضو سابق کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه لوازم آرایشی پس از دارو بیشترین تاثیر جانبی را بر بدن دارد، گفت: لوازم آرایشی چون با پوست انسان تماس مستقیم دارد درصورت بی کیفیت بودن می تواند نتایج نامطلوب داشته باشد.
دکتر همایون هاشمی ادامه داد: اسپری، رنگ مو و سایر لوازم آرایشی تماس مستقیم با پوست انسان دارد و غیراستاندارد بودن آنها بسیار خطرناک است.وی با بیان اینکه الان درتمام کشورها قوانین سفت و سختی برای وارد کنندگان و تولید کنندگان لوازم آرایشی بی کیفیت تمهید شده، اظهار داشت: روز به روز شاهد انواع محصولات بی کیفیتی هستیم که اغلب از مبادی غیررسمی وارد کشور می شود و میطلبد متولیان امر و نهادهای مربوطه نظارت دقیقی داشته باشند.
وی افزود: نظارت بر بخش های غذا، دارو و لوازم آرایشی فراتر از سایر حوزه هاست زیرا این حوزه ها با سلامت مردم سرو کاردارند.
عضو سابق کمیسیون بهداشت و درمان مجلس ادامه داد: با توجه به نفعی که در فروش لوازم آرایشی وجود دارد، الان بهصورت شبکه ای خرید و فروش لوازم آرایشی صورت می گیرد که ضروری است بخش های مختلف از جمله قوه قضائیه، سازمانهای وابسته، بخش نظارتی و همچنین بخش تخصصی وزرات بهداشت وارد میدان شده و بر کیفیت لوازم آرایشی نظارت داشته باشند.
دکتر هاشمی تاکید کرد: رسانه ها تبعات استفاده از لوازم آرایشی غیراستاندارد را با برنامه های مختلف به مردم گوشزد کرده و مردم را به سمت استفاده از محصولات سالم سوق دهند.وی ادامه داد: سودجویان و وارد کنندگان لوازم آرایشی غیر استاندارد حتی از زدن برچسب بر روی محصولات عقب نمانده و به عبارتی دراین حوزه نیز دست به تقلب و فریب مردم می زنند که باید این افراد با جرایم سنگین مواجه شوند.
لوازم آرایشی غیراستاندارد، تهدیدی بر سلامت چشمها
متخصص بیماریهای چشم با اشاره به عوارض استفاده از لوازم آرایشی گفت: مصرف لوازم آرایشی غیراستاندارد موجب عفونت شدید یا آبسه چشم می شود و به مرور زمان قدرت دید را کاهش می دهد.
دکتر عابد فتاحی ادامه داد: استفاده از کرم ها و پودرهای آرایشی نیز لک هایی را در صورت به وجود می آورد و افراد برای معالجه آنها باید هزینه های بالایی را پرداخت کنند.وی افزود: برخی دیگر از لوازم آرایشی غیراستاندارد همانند رنگ موهای فانتزی تبعات نامطلوبی دارد و چه بسا موجب ریزش مو و بروز بیماری های مختلف می شود.
دکتر فتاحی اضافه کرد: آثار نامطلوب لوازم آرایشی غیراستاندارد به وضوح در برخی بیماران مشاهده می شود و به عبارتی افراد در اثر ناآگاهی قربانی این لوازم آرایشی می شوند و هزینه های زیادی را برای درمان خود می پردازند.وی ادامه داد: بسیاری از لوازم آرایشی که از طریق ماهواره ها تبلیغ می شود و مردم نیز فریب تبلیغات دروغین آنان را می خورند، سلامت خریداران را به خطر می اندازند.
شرایط اقتصادی عامل گرایش به سمت لوازم آرایشی غیر استاندارد
معاون سابق بهداشت، امداد و درمان سپاه شهدای آذربایجانغربی هم براین اعتقاد است: شرایط اقتصادی موجود و وضعیت پایین درآمد مردم از عواملی است که افراد را به سمت خرید لوازم آرایشی ارزان قیمت بی کیفیت سوق می دهد.
دکتر کاظم تارقلی افزود: با توجه به اینکه در تولید لوازم آرایشی بی کیفیت از مواد نامرغوب استفاده می شود بنابراین این لوازم آرایشی بیماری های مختلفی از جمله سرطان را موجب شده و هزینه های گزافی بر استفاده کننده وارد می کند.وی اضافه کرد: بهبود شرایط موجود نیازمند فرهنگ سازی، آگاهی بخشی رسانه ها نسبت به تبعات لوازم آرایشی غیراستاندارد و فعالیت فعالان فرهنگی و همچنین دانشگاه های علوم پزشکی است.
لوازم آرایشی تقلبی به دلیل رونق بازار مصرف در ایران سود زیادی برای واردکنندگان آن به همراه دارد و بسیاری از آنها از جمله ادکلنهای تقلبی با عنوان اصل در بازار فروخته میشود.
به عقیده کارشناسان بیش از ۸۰۰ نوع ترکیب شیمیایی و سمی در لوازم آرایشی و بهداشتی وجود دارد و استفاده مستمر از آنها باعث جذب سالیانه ۲ کیلو و ۵۰۰ گرم ماده سمی در بدن می شود.
لوازم آرایشی قاچاق موجب پیری زودرس، حساسیت های پوست، عفونت های مزمن در اطراف لب و دستگاه تنفس و همچنین بیماری های مختلف دیگر می شود.
مصرف لوازم آرایشی در ایران ۱۰ برابر کشورهای اروپایی مانند آمریکا، انگلیس، آلمان، فرانسه، سوئیس و ایتالیاست که باید با اقدامات مختلف در حوزه های اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی، از این امر جلوگیری کرد.