حتما شما هم از گلایه های بسیاری از افراد که اموری که اخیرا اتقاق افتاده است شنیده اید، اما چه زمانی می توان گفت که حافظه کوتاه مدت به درستی عمل نمی کند؟
دکتر پاتریک لیدن متخصص عصب شناسی توضیح میدهد که حافظه کوتاه مدت نوع حافظه مورد نیاز برای تحقق اهداف فوری است. به خاطر سپردن نام، ایمیل یا شماره تلفن شخصی یا یادآوری مکانهایی که کلیدهای خود را در آن گذاشتشه اید، همگی به حافظه کوتاه مدت شما مرتبطند.
حافظه کوتاه مدت در کدام بخش مغز قرار دارد؟
وقتی شخصی شماره تلفن خود را حفظ میکند، آن را در مدارهای مغزی که شامل هیپوکامپ (مرکز حافظه شما) و آمیگدال (مرکز عاطفی شما)، ارسال میکند. دکتر لیدن میگوید، بسته به اهمیت این موارد حافظه کوتاه مدت (آدرس شما، شخصی که شما همیشه با وی تماس میگیرید)، اطلاعات میتواند به حافظه بلند مدت منتقل شود.
حافظه کوتاه مدت چگونه کار میکند؟
حافظه کوتاه مدت فقط به معنای قدرت به یادآوری سریع اطلاعات جدید نیست. سه مرحله وجود دارد. دکتر لیدن میگوید: "شما باید اطلاعات را ثبت کنید، اطلاعات را ذخیره کرده و اطلاعات را بازیابی کنید. " ثبت به این معنی است که در وهله اول به اطلاعات توجه میکنید. ذخیره اطلاعات به این معنی است که شما آن را در مغز خود وارد کرده اید. بازیابی نیز به مفهوم توانایی دسترسی دوباره به حافظه است. او میگوید، هر یک از این مراحل میتواند مختل شود.
آیا حافظه شما خوب است؟
دکتر لیدن میگوید، بسیاری از افراد تصور میکنند که مشکلی در حافظه آنان وجود دارد، اما درواقع مشکل خاصی ندارند. گاهی فقط کافیست بیشتر دقت کنید و سعی کنید اطلاعات را دقیقتر در ذهنتان ثبت کنید. گاهی حتی استرس روزمره یا نوع خوراکیهایی که میخوریم در مشکلات مرتب با حافظه نقش دارد.
چه زمانی باید نگران حافظه باشیم؟
اگر علی رغم تکرار اطلاعات، نمیتوانید اطلاعات را به خاطر بسپارید، بهتر است سعی کنید تمریناتی را به مغز خود بدهید، برای مثال سعی کنید شعر حفظ کنید یا اسامی را به خاطر بیاورید. اگر باز هم مشکل دارید بهتر است با یک متخصص مغز و اعصاب مشورت کنید.
شرایط بهداشت روان
افسردگی، اضطراب یا استرس مزمن نقش زیادی در ایجاد مشکلات حافظه دارند و باعث میشوند ذهن شما در ثبت اطلاعات مختلف با مشکلاتی جدی مواجه شود.