فیبرومیالژیا یک وضعیت مزمن است که با علائمی مانند درد عضلانی و استخوانی، خستگی عمومی و اختلالات خواب و خلقی و شناختی همراه میشود. این اختلال علائم بسیاری از بیماریها را تقلید میکند به همین دلیل تست تشخیصی خاصی برای تأیید آن وجود ندارد، بنابراین در بسیاری از موارد این اختلال به درستی تشخیص داده نمیشود.
به گزارش جی پلاس، فرناز المعینژاد متخصص فیزیوتراپی گفت: فیبرومیالژیا نواحی متعدد دردناک را در بدن ایجاد میکند که برخی از این نواحی دردناک، گرههایی هستند که در عضلات مختلف تشکیل میشوند، بنابراین مهمترین علامت فیبرومیالژیا درد مبهم و مداوم در قسمتهای مختلف سیستم عضلانی-اسکلتی است.خستگی، اختلال خواب، سردرد، افسردگی، اضطراب، کاهش تمرکز، خشکی چشم، دردهای شکمی و سوزش ادرار از دیگر نشانههای فیبرومیالژیا هستند.
این متخصص فیزیوتراپی افزود: در فیبرومیالژیا به علت به هم خوردن تعادل واسطههای شیمیایی در مغز، واکنش سیستم عصبی مرکزی و مغز به پیامهای درد شدت پیدا میکند و غیر طبیعی میشود.این اختلال در زنان بیشتر از مردان دیده میشود.خانمها بیشتر به علائم سندروم روده تحریکپذیر، درد شدید کوتاه مدت و خستگی صبحگاهی دچار میشوند.در آقایان هم دردهای شدید پراکنده همراه با تغییرات خلقی و عاطفی که بر کیفیت زندگی اجتماعی و شغلی آنها اثر منفی میگذارد، میتواند ناشی از فیبرومیالژیا باشد.
مبتلایان به فیبرومیالژیا اغلب در چه قسمتهایی از بدن درد را احساس میکنند؟
المعینژاد تأکید کرد: مبتلایان به فیبرومیالژیا از درد و گرههای دردناک عضلانی در پشت سر، شانهها، بخش بالای قفسه سینه، لگن، زانوها و بخش بیرونی آرنجها شکایت میکنند.شدت درد دامنه وسیعی دارد به طوری که این درد میتواند از یک احساس گنگ و خفیف تا درد شدید همراه با لمس عضلات باشد.
او تصریح کرد: برخی منابع میگویند که چندین عامل از جمله وراثت، ابتلا به عفونتها مانند آنفلوآنزا، استرس، آسیبهای فیزیکی و روانی شدید در بروز علائم فیبرومیالژیا نقش دارند.
مؤثرترین روشهای درمان فیبرومیالژیا
این متخصص فیزیوتراپی گفت: درمان فیبرومیالژیا بسته به علائم آن در عضلات مختلف یا درگیری سایر اندامها مانند دستگاه گوارش یا مجاری ادراری و مثانه متفاوت است.به طور کلی از درمان دارویی، فیزیوتراپی، روشهای خود مراقبتی و ورزش برای بهبود فیبرومیالژیا کمک میگیریم.
المعینژاد اظهار کرد: برای درمان دارویی فیبرومیالژیا از مسکنها و داروهای ضد افسردگی استفاده میکنیم.فیزیوتراپی هم در جهت کاهش درد و اسپاسم گرههای عضلات و افزایش انعطافپذیری عضلات و سایر بافتهای نرم بدن مؤثر است.مشاوره درمانی جهت افزایش اعتماد به نفس، آرامش درون و تغییر سبک زندگی، کنترل خشم و افزایش نگرش مثبت به زندگی از جمله روشهای خودمراقبتی هستند.
او بیان کرد: ورزش در هوای آزاد و ورزشهای دستهجمعی هم به مبتلایان به فیبرومیالژیا پیشنهاد میشود. یوگا از جمله ورزشهایی است که با تأکید بر انعطافپذیری عمومی بدن و تمرکز بر تنفس دیافراگمی ریتمیک و مدیتیشن (تنآرامی) در کاهش علائم فیبرومیالژیا بسیار مؤثر است.
المعینژاد یادآوری کرد: فیزیوتراپیست میتواند با دادن ورزشهای کششی موضعی برای عضلات دردناک به مبتلایان به فیبرومیالژیا در جهت کاهش درد، بهبود گردش خون و ریلکس کردن عضلات کمک کند؛ افراد دچار این اختلال با تغییر سبک زندگی، مثبتاندیشی، ورزش و انجام تمرینهای هوازی میتوانند زندگی با کیفیت داشته باشند.