آمارهای فرهنگ رفتاری خانوارهای ایرانی نشانگر آن است که ایرانیان کمتر از ۱۰ دقیقه در روز کتاب های غیر درسی و غیر مذهبی و کمتر از ۳ دقیقه روزنامه می‌خوانند.

 به گزارش جی پلاس، جزئیات آمارهای فرهنگ رفتاری خانوارهای ایرانی در سال ۱۳۹۶ که به تازگی از سوی مرکز آمار ایران منتشر شده است، آمار و داده‌هایی از چگونگی کنش های فرهنگی و رفتارهای خانواده‌ های کشور عیان می‌کند.

در این آمارگیری که با مراجعه به خانوارهای شهری و روستایی نمونه، داده‌هایی درباره رفتارهای فرهنگی افراد بالای ۱۵ سال خانوارهای کشور ـ همچون مطالعه (وضعیت مطالعه کتاب و روزنامه (چاپی و الکترونیکی) و سرانه مطالعه)، تماشای سیمای جمهوری اسلامی ایران، سینما و تئاتر (وضعیت رفتن به سینما و تئاتر و شمار آنها)، ورزش (وضعیت انجام ورزش، سرانه زمان انجام ورزش و رشته‌های ورزشی)، موسیقی (وضعیت گوش کردن به موسیقی، سرانه زمان گوش دادن به موسیقی)، سرانه مصرف شیر، نوشابه، میوه، ماهی، فست‌فود، چگونگی گزینش پوشاک و دیدگاه‌ها درباره ازدواج جوانان (سن مناسب و دشواری ها) ـ گردآورده شده است.

سرانه مطالعه
نزدیک ۵۸ درصد افراد باسواد و بالای ۱۵ سال که برابر با ۳۰ میلیون و ۷۸۶ هزار و ۷۲۶ تن می‌شود، کتابهای غیر درسی مطالعه می‌کرده‌اند. سرانه ماهانه مطالعه کتاب غیر درسی این افراد «۷ ساعت و ۴۱ دقیقه» است که در این میان، سرانه ماهانه خواندن قرآن و کتابهای دعا «۳ ساعت و ۷ دقیقه» بوده است و نزدیک ۸۲ درصد این افراد را در بر می‌گرفته است. به دیگر سخن، سرانه مطالعه کتابهای غیر درسی و غیر مذهبی، روزانه، «کمتر از ۱۰ دقیقه» است.

نزدیک ۳۰ درصد از این افراد باسواد و ۱۵ ساله و بیشتر که برابر با ۱۵ میلیون و ۷۹۵ هزار و ۸۴۱ تن می‌شود، روزنامه می‌خوانده‌اند و سرانه ماهانه آن نیز «۱ ساعت و ۲۷ دقیقه» بوده است که سرانه روزانه آن «کمتر از ۳ دقیقه» می‌شود.

سرانه شبکه‌های اجتماعی و سیمای جمهوری اسلامی
سرانه حضور افراد بالای ۱۵ سال در شبکه‌های اجتماعی، روزانه، «۱ ساعت و ۴ دقیقه» بوده است و شمار آنان نیز ۳۱ میلیون و ۹۷۸ هزار و ۹۱۰ تن می‌باشد که ۴۷ درصد از افراد ۱۵ ساله و بیشتر را در بر می‌گیرد. ۹۴.۵ درصد آنان عضو تلگرام، ۴۳.۱ درصد آنان عضو اینستاگرام، ۲۴.۳ درصد ایشان عضو واتس‌اپ و ۱۵.۴ درصد نیز در دیگر شبکه‌ها فعال‌اند و ۵۳ درصد پاسخگویان نیز در شبکه‌های اجتماعی حضور ندارند.

سرانه تماشای برنامه‌های سیمای جمهوری اسلامی ایران ازسوی افراد بالای ۱۵ سال «۴ ساعت و ۵۲ دقیقه» در روز بوده است و ۹۲ درصد از افراد بالای ۱۵ سال را که برابر با ۵۵ میلیون و ۱۳۲ هزار و ۸۶۰ تن می‌شود، در بر می‌گرفته است.

سرانه مصرف دیگر کالاهای فرهنگی
نزدیک «۱۹ درصد»، برابر با ۱۱ میلیون و ۴۱۱ هزار و ۹۷۹ هزار تن، از این افراد بالای ۱۵ سال، سال پیش از آمارگیری، به سینما رفته‌اند و بیش از «۵ درصد» آنان که برابر با ۳ میلیون و ۹۵ هزار و ۹۸۱ تن می‌شود، در سال پیش از آمارگیری، به تئاتر رفته‌اند. به دیگر سخن، بیش از ۸۱ درصد ایرانیان سالانه به سینما نمی‌روند و نزدیک ۹۵ درصد به تئاتر.

نزدیک ۷۰ درصد افراد بیش از ۱۵ سال موسیقی گوش می‌کرده‌اند و سرانه هفتگی گوش دادن به موسیقی «۲ ساعت و ۲۱ دقیقه» در روز بوده است. در این میان بیش از «۷۱ درصد» موسیقی پاپ ایرانی و نزدیک «۵۰ درصد» موسیقی سنتی و نزدیک «۳۷ درصد» نیز موسیقی محلی گوش می‌داده‌اند.

دیگر سرانه‌ها
این گزارش مرکز آمار ایران، داده‌هایی دیگر از رفتارهای خانواده‌ای در زمینه ورزش، پوشاک، خوراک و ... را نیز به دست می‌دهد که در نوع خود جالب‌اند. بیش از ۵۱ درصد افراد بالای ۱۵ سال، ۳۰ میلیون و ۸۲۹ هزار و ۳۷۵ تن، ورزش می‌کنند و سرانه انجام ورزش آنها «۲۷ دقیقه» در روز است.

اولویت نزدیک «۳۵ درصد» از این افراد ۱۵ ساله و بیشتر در خرید پوشاک، پوشاک ایرانی و «۷.۶ درصد» پوشاک خارجی بوده است. برای بیشینه، «۵۸ درصد»، نیز اولویتی ویژه میان پوشاک ایرانی و خارجی وجود ندارد. نزدیک «۸۰ درصد» افراد ۱۵ ساله و بیشتر در هفته شیر مصرف کرده‌اند که سرانه هفتگی شیر آنان «۳.۷ لیوان» بوده است. از سویی دیگر، نزدیک «۵۵ درصد» این افراد در هفته نوشابه مصرف کرده‌اند که سرانه هفتگی نوشابه «۱.۷ لیوان» بوده است. سرانه مصرف ماهی افراد ۱۵ ساله و بیشتر نیز ۲.۱ بار در ماه بوده است.

۴۸ درصد بالای ۱۵ ساله‌ها نیز ۱.۴ بار در ماه فست‌فود می‌خورده‌اند.

در پایان، از نگاه این پاسخگویان، مهم‌ترین دشواری های ازدواج جوانان، نداشتن شغل دایم با ۳۳ درصد، بیکاری با حدود ۳۰ درصد، وضع نامناسب مالی سرپرست با حدود ۱۳ درصد و مشکل تهیه مسکن با حدود ۶ درصد و سپس دیگر دشواریها با ۱۵ درصد بوده است.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.