مدیر کل دفتر آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیط زیست معتقد است که ایران با بحران آب مواجه نیست بلکه معضل اصلی ایران فرونشست زمین است.
به گزارش جی پلاس، محمد درویش در نشستی با عنوان مخاطرات طبیعی، چالشهای زیست محیطی و بحران آب و خشکسالی در ایران که در دانشکده مهندسی معدن دانشگاه تهران برگزار شد، گفت: بدترین سناریویی که میتوانیم در مورد وضعیت آب ایران مطرح کنیم این است که هم اکنون ۸۸ میلیارد مکعب آب قابل استحصال در یک سال داریم. این میزان در یک دهه پیش ۱۳۰ میلیارد متر مکعب بوده است.
وی افزود: میزان آبی که ۸ میلیون ایرانی نیاز دارد حدود ۸ میلیارد متر مکعب است؛ یعنی کمتر از ۱۰ درصد از کل آب نیاز است تا ایرانیان ادچار مشکل تشنگی نشوند.
مدیر کل دفتر آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیط زیست به مقایسه وضعیت ایران با کشور عربستان پرداخت و گفت: این کشور ۳۰ میلیون جمعیت دارد و برای تامین آب شرب به ۳ میلیارد متر مکعب آب نیاز دارد در حالی که کل آب قابل استحصال عربستان یک میلیارد متر مکعب است. یعنی ۳۰۰ درصد بیش از منابعی که دارد را باید تامین کند. اگر ما دچار بحران آب هستیم پس عربستان چه وضعیتی دارد؟
درویش اضافه کرد: این شرایط با اندکی تخفیف در مورد دیگر کشورهای خاورمیانه هم وجود دارد. بعد از سدسازیهای عجیب و غریب ترکیه، وضعیت در کشورهای عراق و سوریه بدتر از عربستان است بنابراین با در نظر گرفتن یک سناریوی بدبینانه باز هم وضعیت ما از کشورها منطقه بهتر است. پس چه اتفاقی افتاده که دیگر چیزی از جازموریان نمانده است؟از هامون ،صابوری، آلما گل، آرا گل و آچی گل هیچ چیز نمانده است؟ چه شده که خلیج گرگان خشک و تبدیل به چشمه گرد وخاک شده است؟ یک جای کار را اشتباه رفتهایم که اینطور شده است.
درویش با بیان اینکه کشوری مانند ایران با اقلیمی خارقالعاده چگونه ممکن است چنین بحرانهایی داشته باشد به وضعیت فرونشست زمینها در ایران اشاره کرد و گفت: ما دو بار رکورد فرونشست زمین را شکستیم. اگر قرار باشد برای سرزمینی بگرییم چیزی سزاوارتر از نشست زمین نیست. اگر رودخانهای خشک شود، زلزلهای شهری را نابود کند، میتوان آنها را احیا کرد ولی اگر سرزمینی دچار فرونشست زمین شود، کار آن سرزمین تمام است.
وی اضافه کرد: چرا باید رکورد فرو نشست زمین در کشوری ثبت شود که اصلا دچار بحران آب نیست و یا نباید باشد؟ این پرسشی جدی است که باید مطرح کرد.
مدیر کل دفتر آموزش و مشارکت های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه اظهار کرد: ما نباید گناه ندانم کاریهایمان و چیزی که میشود از آن به عنوان خشکسالی مدیریتی نام برد را به گردن آسمانها بیندازیم. ما باید با افتخار خداوند را شکر کنیم که در سرزمین ایران به دنیا آمدهایم که ۱۷۲۸ گونه اندمیک دارد و فقط در تالاب بوجاق در کیاشهر مجموعه گونههای پرندهای ما برابر با کل گونههای اروپا است.
درویش با بیان اینکه نتوانستیم از اتفاقها درس بگیریم و درس آموختهها را به صورت موثر استفاده کنیم تا با چنین بحرانهایی رو به رو نباشیم، در مورد اینکه چرا چنین اتفاقهایی در ایران رخ می دهد اظهار کرد: این سئوالی است که مراکز معتبر دانشگاهی باید به آن پاسخ بدهند و درچنین فضایی است که باید با شجاعت و بدون دغدغه در مورد این مسائل صحبت شود.
مدیر کل دفتر آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه ۲۶.۷ میلیارد مترمکعب از آبی که در اختیار کشاورزی قرار میگیرد به ضایعات تبدیل میشود،گفت: میزان ضایعات آب کشاورزی ما ۶ برابر استاندارد است و این رقم بیش از سه برابر کلآب شرب مورد نیاز ۸۰ میلیون ایرانی است. آیا در این شرایط سزاوار است که مردم را از تشنگی و خشکسالی بترسانیم؟ ما حق نداریم توپ را در زمین مردم بیندازیم. مردم در ایجاد این اتفاقها چه محلی از اعراب دارند؟ ما ۸ تا ۹ هزار میلیارد تومان صرف ساخت ۶۵۰ تا ۱۰۰۰ سد کردهایم. برای انتقال آب خزر به سمنان ۹ هزار میلیارد تومان هزینه میدهیم. ما کشور فقیری نیستیم.
وی با هشدار نسبت به اهمیت فرونشست زمین گفت: ما سه برابر متوسط آب کشور خاکمان را از دست میدهیم . در حالی که در طول هشت سال دفاع مقدس یک وجب از این خاک را به دشمن ندادیم. هر روز وضعیت آب و هوای تنب بزرگ و کوچک را در اخبار اعلام میکنیم تا مبادا همسایه ما هوس نگاه کردن به آن را در سر بپروراند اما به همان اندازه خاک را از دست میدهیم.
درویش اضافه کرد: کجای راه را اشتباه رفتیم؟ چرا کسی از فضای دانشگاهی این معادله ساده دو، دوتا چهار تا را حل نمیکند؟
مدیر کل دفتر آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه هنوز نسبت به منتقدان در زمینه سدسازی مقاومت وجود دارد، اظهار کرد: این مقاومتها را آدمهای کوچه و بازار انجام نمیدهند. در دانشگاه شریف کسی می گوید که شما محیط زیستیها احساسی هستید و غم نان نمیدانید چیست. اگر این طور است چرا مردم خوزستان این استان را ترک میکنند؟ انسانها چه نیازی دارند در شهری زندگی کنند که دستگیرههایش از طلا باشد ولی هوا برای نفس کشیدن و آب برای نوشیدن نداشته باشند؟
وی در پایان گفت: آنهایی که میگویند اقتصاد مهمتر از محیط زیست است،بیایند و به این سئوالها پاسخ دهند.