مدیر عامل موسسه تخصصی مطالعات پلنگ آسیایی، هشدار داد: تداوم شرایط فعلی و عدم رسیدگی به فوریت های حفاظتی پلنگ ایرانی، منجر به کاهش شدید پراکنش آن در کشور خواهد شد.

به گزارش جی پلاس، مدیر عامل موسسه تخصصی مطالعات پلنگ آسیایی و مجری تهیه و تدوین برنامه ملی پلنگ ایرانی اعلام کرد: تخمین زده می شود وسعتی قریب به 500% از مناطق زیست پلنگ ایرانی در کشور، در آستانه از دست دادن شرایط لازم برای زیست این زیر گونه هستند.

آرزو صانعی هشدار داد: در صورت عدم رسیدگی فوری به ضرورت های حفاظتی پلنگ، عواقب جبران ناپذیری متوجه بقای این گونه در ایران خواهد بود.

وی افزود: صرفنظر از مناطقی با مطلوبیت بالا برای زیست پلنگ ایرانی در سراسر کشور، بالاخص خارج از مناطق چهارگانه تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست که امکان وقوع بهره‌برداری‌های پیش‌بینی نشده به لحاظ حفاظت هدفمند این گونه در آن‌ها وجود دارد و همچنین مناطقی که پیش از این مطلوبیت خود برای زیست پلنگ ایرانی را از دست داده‌اند، بیشترین تراکم مناطق زیست پلنگ با شرایط بحرانی در بخش‌های شمالی ایران و جنگل‌های هیرکانی واقع شده است.

مدیر عامل موسسه تخصصی مطالعات پلنگ آسیایی تصریح کرد: در حالی که در شرایط حاضر وضعیت این گونه در ایران قابل مدیریت است، با از دست دادن زمان برای رسیدگی به ضرورت‌ها و اولویت‌های حفاظتی، گزینه‌های مدیریتی و اثر بخشی اقدامات حفاظتی این گونه نیز محدودتر خواهد شد.

صانعی با بیان اینکه سال گذشته برنامه ملی جامعی به منظور حفاظت و مدیریت پلنگ ایرانی، تکمیل و توسط مقام عالی سازمان حفاظت محیط زیست ابلاغ شده است گفت: پیشرفت این برنامه طی سال اول اجرای آن یعنی سال 1395، بالاخص در رابطه با موضوع زیستگاه‌های کلیدی و یا دارای شرایط بحرانی، نامحسوس بوده است.

وی تأکید کرد: بسیاری از اقدامات حایز اولویت و فوری، حتی پیش از تامین بودجه مربوط به اجرای مفاد برنامه ملی، امکان اجرا با بهره‌گیری از ظرفیت‌های موجود را داشته‌اند. با توجه به تجربه تلخ ایران در خصوص از دست دادن دوگونه تکرار نشدنی از سرمایه‌های ملی، یعنی شیر ایرانی و ببر هیرکانی، همچنین پیشرفت دانش و روش‌های علمی و اطلاعات امروز ما از وضعیت پلنگ ایرانی و ضرورت‌های حفاظتی آن، روند نزولی وضعیت این گونه به عنوان آخرین بازمانده جنس پانترا در ایران قابل توجیه نخواهد بود.

صانعی افزود: از دست دادن گستره های زیستگاهی به دلایل مختلف، مشخصا و به طرق مختلف بر روی جمعیت اثر می گذارند و در همین راستا، اقدامات هدفمندی برای رسیدگی به موضوعات زیستگاه‌ها به ویژه زیستگاه های کلیدی و یا دارای شرایط بحرانی در گستره وسیع کنونی پراکنش پلنگ در ایران، در برنامه ملی حفاظت و مدیریت پلنگ ایرانی در نظر گرفته شده است که اجرای آن‌ها در ابتدای امر نیازمند تصمیمات جدی سازمان حفاظت محیط زیست در ارتباط با بهبود وضعیت این گونه در کشور است.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

کلمات کلیدی پلنگ ایرانی

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.