اداره کل پزشکی قانونی استان تهران از جانباختن 50 تن از ابتدای فروردین تا پایان آبان ماه امسال در این استان به دلیل مسمومیت با گاز منواکسید کربن (CO) خبر داد.
به گزارش ایلنا، این شمار جان باخته در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته با 61 فوتی، 18 درصد کاهش یافته است.
بر اساس این گزارش از 50 جان باخته بر اثر گاز گرفتگی در این مدت 30 نفر مرد و 20 نفر زن بودند .
بر اساس اعلام سازمان پزشکی قانونی از سراسر کشور ، بیش از 70 درصد مرگ ناشی از مسمومیت با گاز منواکسید کربن مربوط به نیمه دوم هر سال است.
با توجه به استفاده از وسایل گرمایشی در نیمه دوم هر سال آمار مرگ ناشی از مسمومیت با گاز منواکسید کربن در این مدت با رشد قابل توجهی همراه است؛ در سال 1395 در مجموع 836 تن بر اثر مسمومیت با گاز منواکسیدکربن در کشور جان خود را از دست دادند که 630 مورد از این تلفات تنها مربوط به نیمه دوم سال است.
در نیمه دوم سال گذشته بیشترین آمار مرگ ناشی از گاز گرفتگی با 147 فوتی در دی ماه و بیشترین افزایش آمار تلفات با رشد 59 درصدی در آذر ماه به ثبت رسیده است.
شمار مسمومیت با گاز منواکسیدکربن به طور کلی در سال گذشته با رشد 33.5 درصدی مواجه بود این در حالی است که در سه سال پیش از آن (1392 تا 1394) شاهد کاهش آمار مسمومیت با گاز هر سال نسبت به سال قبل از آن بودیم.
سازمان پزشکی قانونی کشور به استناد آمارهای موجود ضمن هشدار نسبت به افزایش مرگ ناشی از مسمومیت با گاز منواکسیدکربن در نیمه دوم سال بر رعایت نکات ایمنی در نصب و به کارگیری وسایل گرمایشی در فصل پاییز و زمستان تاکید و به هم میهنان توصیه می کند در فصل پاییز و زمستان هموطنان در استفاده از وسایل گرمازا که بیشتر به سیستم گاز شهری متصل است، نهایت دقت را داشته باشند.
شهروندان ضمن استفاده بهینه از وسایل گرمازا، به توصیههای ایمنی در خصوص سالم بودن و استفاده صحیح از وسایل گرمایشی و مسیر خروجی گاز مونوکسید کربن از دودکش این وسایل توجه کنند.
گاز منواکسید کربن گازی بدون رنگ و بو است. عمدهترین منبع تولید این گاز سوختن ناقص نفت و گاز است ولی در اثر احتراق هر نوع ماده سوختنی بخصوص در محیطهای در بسته و فاقد اکسیژن ممکن است تولید شود.
استفاده از آبگرمکن یا بخاریهای مستعمل یا دارای نقص فنی و فاقد دودکش یا دارای دودکش بدون عملکرد مناسب در منزل بیشترین موارد ابتلا به مسمومیت را تشکیل میدهند.
از آنجا که تمایل این گاز برای ترکیب با هموگلوبین خون ما 250 برابر بیش از اکسیژن است با بالا رفتن درصد آن در هوای اتاق، به سرعت باعث ایجاد مسمومیت خواهد شد و اکسیژن رسانی به بافتهای مختلف بدن از جمله مغز و قلب را دچار اختلال میکند که به علت بیرنگ و بی بو بودن این گاز، ممکن است وجود آن در محیط تا زمان ایجاد علایم مسمومیت شدید مورد توجه واقع نشود.