پالایش خون صنعتی است که در آن پلاسما به عنوان ماده خام به فرآورده‌های دارویی مشتق از پلاسما مانند آلبومین، فاکتورهای انعقادی 8 و 9، داروی IVIG تبدیل می‌شود از اینرو خون یک کالای استراتژیک محسوب می شود، خون کامل در پالایشگاه های خون، فرآوری شده و از آن بیش از 40 تا 50 نوع داروی گران قیمت تحت نام داروهای بیولوژیکی تولید می‌شود. در حال حاضر تنها چند کشور جهان از تکنولوژی روز پالایشگاه های پلاسما بهره می برند که شامل آمریکا و هشت کشور اروپایی و البته دو کشور چین و کره جنوبی می باشد.
در ایران و در دهه 70 صحبت‌های جدی برای افتتاح پالایشگاه خون آغاز و در سال 77 برخی تجهیزات موردنیاز پالایشگاه خون از کشور فرانسه خریداری شد، اما شرکت پژوهش و پالایش خون که در سال 73 با هدف ایجاد پالایشگاه خون تشکیل شده بود ، به علت برخی مشکلات نتوانست در این حوزه فعالیت کند و در سال 1393 بر اساس مصوبه دولت دهم و بر مبنای اصل 44 قانون اساسی از وزارت بهداشت به بخش خصوصی واگذار شد تا زمینه ساخت پالایشگاه خون فراهم شود ، پس از این واگذاری انتظار میرفت که این مهم توسط بخش خصوصی عملیاتی شود اما متاسفانه عملیاتی نشد و این طرح بلاتکلیف مانده است.

*وجود ویروس ایدز و هپاتیت دلیل تعطیلی پالایشگاه خون ایران
چندی پیش رسول خضری عضو کمیسیون اجتماعی مجلس در مصاحبه ای با انتقاد از نبود پالایشگاه خون در کشورگفت: تنها یک مورد پالایشگاه در کشور وجود داشت که متاسفانه به جهت آلوده بودن به «هپاتیت» و «اچ آی وی» تعطیل شد لذا اکنون این پالایشگاه فعالیتی ندارد و در حال حاضر ایران خون کامل را به کشور آلمان ارسال کرده و این خون از سوی چند شرکت فرآوری شده و 30 درصد آن به کشور باز می‌گردد و 70 درصد آن بابت حق الزحمه از سوی این شرکت‌ها برداشته می‌شود. وی ادامه داد: هم اکنون داروهای مشتق از پلاسمای خون به کشور وارد می شود و سالانه حدود 150 تا 160 میلیون یورو برای این کار هزینه می شود که با راه اندازی این پالایشگاه، صرفه جویی ارزی نیز به وجود می‌آید.
نماینده مردم سردشت و پیرانشهر در مجلس شورای اسلامی، افزود: اکنون آمپول «آی وی آی جی» بین 650 تا 750 هزار تومان است که البته بیمه یارانه آن را پرداخت می‌کند اما اگر این را در داخل کشور با پالایشگاه، دانش و تکنولوژی بتوانیم تولید کنیم این مبلغ بین 65 تا 85 هزار تومان کاهش می‌یابد. درحال حاضر با ارسال خون به کشورهای دیگر ارز از بین می‌رود درحالی که با تولید فرآورده‌های خونی و توسعه آن در منطقه می‌توان ارزآوری برای کشور را شاهد بود.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی گفت: اکنون دغدغه ما آن است که پالایشگاه خون در کشور مجدد راه اندازی شود تا علاوه بر تامین نیازهای داخلی، به تولید و اشتغال نیز کمک کند در همین راستا طی صحبت‌هایی با رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس قرار است بازدیدی از سازمان انتقال خون داشته باشیم تا از نزدیک در روند انتقال دانش و تکنولوژی تولید داخل قرار بگیریم.

*پلاسمای مازاد بر مصرف
اما علی اکبر پورفتح اله مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران در واکنش به این سخنان به همبستگی گفت: آنچه که در خصوص صنعت و پالایش پلاسما مطرح شد اصلا صحت نداشت، آنچه که از طریق ارسال پلاسما به خارج از کشور درحال انجام است موضوع پالایش قراردادی پلاسمای مازاد بر مصرف کشور است. وی ادامه داد: امروزه بر اساس توصیه‌های جهانی و با توجه به عوارض و گرفتاری‌هایی که خون و فرآورده های خونی دارد دیگر بجز در موارد خونریزی های وسیع که حجم بالایی خون از دست می رود، تزریق خون کامل ممنوع شده است . اکنون خون تبدیل به فرآورده های مختلفی شده وبیماران اجزای مختلف فرآورده های خونی مانند گلبول قرمز ، پلاسما ،‌پلاکت و فاکتورهای انعقادی متعددی که از خون استخراج می شود را دریافت می کنند.

*کسب استانداردهای اروپایی برای پلاسماهای ایرانی
پورفتح اله با بیان اینکه در حال حاضر اگر در کشورها، جانشین‌های پلاسما در اختیار مراکز درمانی باشد نسبت مصرف گلبول قرمز به پلاسما 5 به یک است افزود: یعنی از هر 5 گلبول قرمزی که در مراکز درمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد تنها یک واحد پلاسما مصرف می‌شود وچهار پنجم این پلاسماها مصرف بیمارستانی ندارند.اما سازمان انتقال خون ایران یکی از سازمان‌های موفق دربین کشورهای در حال توسعه بوده که توانسته پلاسمای مازاد بر مصرفی که مور دنیاز مراکز درمانی نیست را جمع‌آوری و استانداردهای اروپایی را برای آن کسب کند و با ارسال این پلاسما‌ها به خارج از کشور، از ظرفیت شرکت‌های پالایشگر اروپایی برای تبدیل پلاسما به داروهایی مانند فاکتور 8، فاکتور9 ، IVIG و آلبومین بهره برداری کند.

*سودآوری 17 میلیون دلاری پلاسما‌ها برای کشور
وی ادامه داد:‌خوشبختانه در سال گذشته ظرفیت پلاسمای مازاد بر مصرف ما به 200هزارلیتر رسید که تبدیل به داروهای مشتق از پلاسما شد و به کشور برگشت که این اقدام براساس برآورد سازمان بهداشت جهانی حدود 17میلیون دلار در کاهش قیمت داروهای مشتق از پلاسما برای کشور ارزش آفرینی کرده و این دستاورد بزرگی برای سازمان انتقال خون و کشور ما است.

*تولید پلاسما از خون توسط سازمان انجام می شود
پور فتح اله ادامه داد :‌در حال حاضر براساس سیاست های ترسیمی وزارت بهداشت و درمان ، تولید پلاسما از خون توسط سازمان انتقال خون انجام می‌شود و از بخش خصوصی برای مشارکت و سرمایه‌گذاری در صنعت پلاسما دعوت شده و شرکت‌های مختلفی از بخش خصوص در حال تلاش برای فعالیت در زمینه صنعت پلاسما هستند. وی با تاکید بر اینکه کشور ما به عنوان یکی ازکشورهای پیشرو در میان کشورهای در حال توسعه در زمینه صنعت پلاسما است گفت: آنچه در صنعت پلاسما از اهمیت برخوردار است تولید ماده خام براساس استانداردهای بین المللی است. براساس قوانین اتحادیه اروپا برای اینکه بتوانیم از ظرفیت خالی شرکت‌های پالایشگر اروپایی استفاد کنیم باید استانداردهای اروپایی را داشته باشیم و ما موفق شدیم این استانداردهای اروپایی را برای پلاسما کسب کنیم و درحال حاضر پیشروترین کشور در زمینه صنعت پلاسما هستیم و همین فعالیت در زمینه پالایش قراردادی یکی از دستاوردهای بزرگ کشور است .

*تولید پلاسما و مشتقات آن توسط دولت مقرون به صرفه نیست
مدیرعامل سازمان انتقال خون در پاسخ به این سوال که حضور بخش خصوصی در حوزه پلاسما چه ضرورتی دارد ؟بیان کرد: صنعت و تولید دارو کار دولت نیست و هیچ دولتی به تنهایی در تولید دارو و پالایش خون موفق نخواهد بود چراکه تولید، مقوله و مفاهیم خاص خود مانند ساختارهای دولتی و جذب نیرو از طریق ساختارهای دولتی را دارد که نه اماکن پذیر است و نه مقرون به صرفه و در هیچ کجای دنیا اینکار توسط دولت ها صورت نمی گیرد و آنچه که همه دنیا بر آن تاکید می کنند اینست که از آنجاییکه پلاسما یک ماده بیولوژیک و حاصل اهداء است مراحل مربوط به تهیه رومتریال ، ماده خام توسط سازمان ملی صورت بگیرد اما تولید داروهای مشتق از پلاسما باید توسط بخش خصوص انجام شود.

*کنترل بیماری های نوظهور با ایرانی کردن پلاسماهای بیگانه
وی ادامه داد:‌درحال حاضر این فرآوری برای ایران توسط شرکت‌های مختلفی از جمله سی اس ال سوییس ، بیوتست آلمان و اکتافارما در اتریش انجام می‌شود و از دیگر شرکت‌هایی که در زمینه پالایش قراردادی فعالیت دارند و داروی آنها در کشور به ثبت رسیده و مورد تایید سازمان غذا و دارو باشد استقبال می‌کنیم و آماده‌ایم با ارسال پلاسما منشا داروهای مشتق از پلاسما را از پلاسمای خارجی و بیگانه به پلاسمای ایرانی تبدیل کنیم. این اقدام هم از بعد اقتصادی به نفع کشور است و هم از بعد تغییر جغرافیای بیماری‌ها و پیدایش بیماری‌های نوظهور که از طریق پلاسما جابجا می شود کمک بزرگی می کند.

*کاهش 30 درصدی قیمت داروهای مشتق پلاسما از طریق پالایش قراردادی
پور فتح اله در خصوص هزینه‌های دریافتی شرکت‌های خارجی برای تولید داروهای مشتق از پلاسما گفت : ارزش ماده خام برای تولید داروهای مشتق از پلاسما مانند IVIG ، آلبومین، فاکتور 8 و فاکتور9 براساس قراردادی که فعلا انجام می‌شود حدود 30 درصد از قیمت محصول است یعنی قیمت محصولی که از طریق پالایش قراردادی وارد کشور می‌شود 30 درصد کمتر از محصولی است که با پلاسمای غیرایرانی تولید می‌شود.

*تعطیلی پالایشگاه خون ایران به دلیل هزینه های سنگین
مدیرعامل سازمان انتقال خون در خصوص پالایشگاهی که در گذشته در زمینه صنعت پلاسما و تولید داروهای مشتق از پلاسما در کشور فعال بود اظهارداشت: این پالایشگاه تا مراحلی، تولید محصول از پلاسما را انجام می‌داد اما بعدا به دلیل عدم اقتصادی بودن و هزینه‌های مرتبط با پروژه و مهم‌تر از آن وجود بعضی از آلودگی‌ها در داروها و همچنین اتهاماتی مانند آلودگی محصولات که به این پالایشگاه وارد شد فعالیتش متوقف شد در حالی که آلودگی محصولات مشتق از پلاسما در همه جای دنیا مطرح بود و خوشبختانه بر اساس مستنداتی که وجود دارد به هیچ وجه منشا آلودگی از پالایشگاه نبود.

*شرکت خصوصی به تعهداتش برای احیاء پالایشگاه عمل نکرد
وی با تاکید بر لزوم احیاء پالایشگاه خون در کشور بیان کرد: این پالایشگاه توسط سازمان خصوصی‌سازی با هدف راه‌اندازی صنعت پلاسما به بخش خصوصی واگذار شد، اما شرکت خصوصی بخاطر انگیزه‌های اقتصادی که زمین آنجا برایش دارد و سایر فرآیندها تا امروز هیچ اقدامی در زمینه توسعه پالایشگاه انجام نداده است این درحالی است که در متن قرارداد واگذاری نیز طرح توسعه پالایشگاه قید شده است و یکی از مطالبات ما از سازمان خصوصی سازی احیاء این پالایشگاه است. حداقل 2 تا 3 بار توسط وزیر بهداشت و درمان، وزارت اقتصاد و دارایی و سازمان خصوصی‌سازی هشدار داده شده که شرکت برنده یا به تعهدات خود عمل کند، یا واگذاری پالایشگاه لغو می شود.

*اعلام آمادگی مجلس برای همکاری برای احیاء پالایشگاه خون
اما همایون یوسفی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس معتقد است که می بایست سازمان انتقال خون بطور حاکمیتی مسئولیت پالایشگاه خون را به عهده بگیرد و واگذاری آن به بخش خصوص کار درستی نبود.
یوسفی می‌گوید: با توجه به اهمیت موضوع خون باید کلیه اقدامات در این حوزه به عهده بخش حاکمیتی و در کنترل دولت باشد چراکه در اینصورت ضمانت بیشتری برای سلامت مردم ایجاد می‌شود و لازم است سازمان انتقال خون بررسی دقیق‌تری را در این خصوص انجام دهد. وی اعلام کرد: مجلس آمادگی دارد طی جلساتی در تعامل با سازمان انتقال خون به تبادل نظر در این حوزه بپردازد شود تا در گردش کار بهتر این حوزه اقدامات لازم را انجام گیرد
تهرام 7244**1625
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.