به گزارش روز دوشنبه روابط ‌عمومی معاونت امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران، آرش نصراصفهانی مدیرکل دفتر مطالعات اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران نتایج این نظرسنجی را اعلام کرده است: خیابان‌های خلوت تهران در روزهای پایانی سال گواه از سایه سنگین هراس از اپیدمی کرونا در شهر است. در شرایطی که رسانه‌های رسمی و شبکه‌های اجتماعی پر از توصیه‌های بهداشتی و اطلاع‌رسانی برای آگاه‌سازی مردم از علائم بیماری و راه‌های پیشگیری از آن است، دورنمای کنترل و مهار بحران مبهم به‌ نظر می‌رسد.

مرور شبکه‌های اجتماعی نشان می‌دهد افکار عمومی به کارآمدی شیوه مدیریت مسئله به دیده تردید می‌نگرد و ترکیبی از سردرگمی و بی‌اعتمادی به اضطراب عمومی در مورد این اپیدمی دامن زده است. از این‌ روی وضعیت روانی جامعه در مورد این بیماری به ‌اندازه وضعیت سلامت جسمی و بهداشت فردی و عمومی اهمیت دارد و باید مورد توجه جدی قرار گیرد. زیرا همین وضعیت روانی می‌تواند تلاش‌هایی را که برای مقابله با بیماری در حال انجام است، تحت‌ تأثیر قرار دهد.

براین اساس، شناخت افکار عمومی در این برهه و تلاش در راستای شناخت نیاز جامعه و اقناع افکار عمومی درباره نحوه مدیریت مسئله در کنار اقدامات پزشکی و درمانی اهمیت ویژه دارد.

نتایج یک نظرسنجی که طی روزهای ۱۲تا ۱۴ اسفندماه توسط دفتر مطالعات اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران با همکاری ایسپا (مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران) به ‌صورت تلفنی انجام شده می‌تواند تصویری از نگرانی‌های عمومی جامعه ارائه کند.

براساس یافته‌های این نظرسنجی دسترسی به اقلام بهداشتی و پزشکی مانند ماسک و مواد ضدعفونی‌کننده یکی از نگرانی‌های اصلی بسیاری خانواده‌ها در شهر تهران است.

حدود ۶۳درصد از شهروندان دسترسی کافی به این اقلام ندارند که برای ۷۴درصد از آنان دلیل آن موجود نبودن اقلام در بازار است. نکته مهم اینجاست که ۲۲درصد از افراد فاقد دسترسی به اقلام بهداشتی و پیشگیری، ناتوانی مالی برای خرید این کالاها را عامل اصلی یا یکی از عوامل عدم ‌دسترسی خودشان اعلام کرده‌اند.

اگرچه کمبود این اقلام امروز به مسئله‌ای جهانی بدل شده و مختص ایران نیست اما ضروری است در کنار افزایش تولید و عرضه این محصولات به دسترسی اقشار کم‌درآمد نیز توجه ویژه صورت گیرد. افزایش شدید قیمت کالاهای ضدعفونی و پیشگیری عملاً سبب می‌شود بسیاری از گروه‌های کم‌درآمدتر و محروم‌تر بیش از دیگران در معرض خطر قرار گیرند.

موافقت ۶۳ درصد شهروندان تهرانی با قرنطینه شدن شهر

چین با قرنطینه‌ کردن ووهان به مقابله کرونا رفت. در ایران هم بحث قرنطینه شدن شهرها از همان روزهای اولیه مطرح شد، گرچه در ضرورت آن اتفاق ‌نظر وجود ندارد.

در تهران ۶۱ درصد از پاسخگویان با قرنطینه شدن شهر موافق و ۳۳ درصد مخالفند. زنان بیش از مردان با قرنطینه شدن تهران موافقند (۶۶درصد در برابر ۵۶درصد).

بخشی از این تفاوت احتمالاً به ‌واسطه بالاتر بودن میزان اشتغال در میان مردان است که قرنطینه شدن را به ‌معنای از دست دادن منابع تأمین معیشت می‌دانند اما دلیل دیگری هم می‌توان ارائه کرد؛ زنان در مجموع بیش از مردان نگران ابتلای خود و خانواده‌شان به کرونا هستند. به‌ طور کلی ۵۰درصد از شهروندان میزان نگرانی خود از ابتلا به کرونا را زیاد اعلام کرده‌اند اما نسبت زنانی که نگرانی شدید دارند ۵۶درصد و مردان ۴۴درصد است.

درمان خانگی ۳۹ درصد شهروندان تهرانی در صورت مشاهده علایم کرونا

بخش مهمی از توصیه‌های پزشکی و بهداشتی در این روزها معطوف به آموزش عمومی درباره اقدامات لازم در صورت بروز علائم بیماری است.

نتایج نظرسنجی نشان می‌دهد مردم پاسخ‌های متفاوتی در این موقعیت نشان می‌دهند؛ ۳۹درصد از پاسخگویان گفته‌اند در صورت مشاهده علائمی شبیه کرونا در خانه می‌مانند و تا مشخص‌ترشدن دقیق وضعیت به درمان خانگی می‌پردازند اما در مقابل ۲۳درصد گفته‌اند به بیمارستان‌های مشخص شده برای بیماران کرونایی مراجعه می‌کنند. بقیه افراد هم به دیگر بیمارستان‌ها، مطب پزشک یا پزشکان آشنا مراجعه می‌کنند.

به ‌نظر می‌رسد در کنار ابهام در مورد علائم بیماری که البته به ماهیت این اپیدمی و شیوه بروز آن بازمی‌گردد، مردم درباره اقدامات لازم در صورت مشاهده علائم دستورالعمل واحدی دریافت نکرده‌اند.

تاکنون تمرکز پیام‌های بهداشتی عموماً روی شیوه‌های مراقبت‌های بهداشت فردی است. در حالی ‌که هنوز این نوع پیام‌ها نیاز است باید به پیام‌های دیگر در مورد نحوه اقدام هم توجه شود. این می‌تواند در دستور کار مقامات بهداشتی و رسانه‌ها قرار گیرد.

همچنین از میان افرادی که بیلبوردهای شهری آموزشی در مورد کرونا را دیده‌اند؛ ۴۸ درصد آموزش‌های ارائه شده را مفید دانسته‌اند و برای ۳۱ درصد از شهروندان هم این آموزش‌ها مفید نبوده است.

بررسی احساس بی‌عدالتی در ارائه خدمات درمانی

یکی از مهم‌ترین موضوعاتی که درباره مدیریت بحران از نگاه مردم می‌توان به آن اشاره کرد احساس بی‌عدالتی در تخصیص منابع است. تعداد نسبتاً قابل ‌توجه مسئولان مبتلا شده به کرونا و تحت درمان فوری قرارگرفتنشان سبب شده مردم تصور کنند مسئولان در دریافت خدمات در اولویت قرار گرفته‌اند.

نتایج این نظرسنجی این موضوع را تأیید می‌کند به‌ نحوی که ۷۶درصد از پاسخگویان تهرانی معتقدند عدالت میان مردم و مسئولان در دریافت خدمات «کم» رعایت شده است. این احساس بی‌عدالتی در شمال و جنوب تهران تفاوت چندانی ندارد و احساسی فراگیر در میان تمام ساکنان شهر است.

نتایج این نظرسنجی نقاط آسیب‌پذیری ما در مورد کرونا را نشان می‌دهد و چنانچه مورد توجه سیاستگذاران، مدیران، رسانه‌ها و سایر گروه‌های مؤثر بر افکار عمومی قرار گیرد، به عبور بهتر و کارآمدتر از وضعیت بحرانی پیش آمده، کمک خواهد کرد.

ویروس کرونا که رسما کووید – ۱۹ نام دارد، نخستین بار در شهر ووهان چین شناسایی شد تاکنون به بیش از ۱۰۰ کشور سرایت کرده و سازمان بهداشت جهانی را برآن داشته است تا وضعیت فوق العاده اعلام کند.

براساس اعلام وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تاکنون ۶ هزار و ۵۶۶ نفر در کشور به ویروس کرونا مبتلا شده و ۱۹۴ نفر به علت ابتلا به این ویروس فوت کرده‌اند و همچنین تعداد بهبود یافتگان به ۲ هزار و ۱۳۴ نفر رسیده است.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.