به گزارش روز جمعه ایرنا، آذر سال گذشته مدیرعامل مترو موضوع اجرای طرح « ترکیبی مترو و دوچرخه» در شهرری را بر سر زبان ها انداخت و این روزها شکل متفاوت و کامل تری از این طرح خبرساز شده است.
سخنان منتشر شده از مسئولان نشان می دهد که شهرداری قصد دارد برای کوتاه کردن پای خودروهای شخصی در مرکز شهر، بساط دوچرخه سواری را بازتر کند تا شهروندان علاوه بر اینکه از خودروی شخصی استفاده نکنند، هوای شهر آلوده تر و حجم ترافیک نیز بیشتر نشود.
پیمان سنندجی مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی شهر تهران نیز در اسفند سال گذشته تاکید کرد که زیرساخت های دوچرخه سواری در پایتخت باید توسعه یابد و از تجهیز 12 دستگاه سامانه‌ تندروی خط 4 و 7 به رک حمل دوچرخه خبر داد و گفت: با توجه به اینکه در شهر تهران به ‌واسطه فراز و نشیب شهر امکان استفاده از دوچرخه در مبدا و مقصد وجود ندارد، رک‌های دوچرخه در اتوبوس و مترو به‌عنوان یک مزیت بوده و شهروندان می‌توانند به‌راحتی و آسودگی خیال در خصوص دوچرخه‌های خود از این رک‌ها استفاده کنند.
شهریور سال 97 بود که محسن پورسیدآقایی معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران به منظور نهادینه کردن فرهنگ دوچرخه سواری و استفاده از دوچرخه به جای استفاده از وسایط نقلیه شخصی در شهر، «طرح ترکیبی دوچرخه و مترو» را ارائه داد.
اکنون شرکت بهره برداری مترو تهران و حومه اعلام می کند که با در اختیار قرار دادن امکانات ایستگاه های خطوط،‌ زمینه استفاده از دوچرخه را برای دوچرخه سواران فراهم آورده و در تلاش است با اطلاع رسانی و آگاهی بخشی عمومی در این زمینه مشوق مناسبی برای کاهش آلودگی محیط زیست باشد.
مسئولان شهرداری تهران در بخش های مختلف اعلام می کنند که این طرح یکی از راهکارهایی است که می توان برای کاهش ترافیک و آلودگی هوای پایتخت در پیش گرفت.
بر اساس این طرح در مرحله‌‌ ابتدایی، برخی مناطق تهران میزبان شهروندانی شدند تا اگر شهروندی به ‌ناچار با وسیله‌ نقلیه شخصی و یا حتی وسیله‌ نقلیه عمومی به مناطق مرکزی شهر رسید به سادگی و با استفاده از دوچرخه‌های آزاد در منطقه در این حوزه فعالیت کند و بدون نگرانی از جای پارک، به دنبال فعالیت خود برود.
همچنین بر اساس این طرح ایستگاه‌های خطوط مترو در دسترس دوچرخه سواران قرار گرفت تا هم برای رسیدن به مترو و هم خروج از آن دسترسی ساده‌ای به دوچرخه داشته باشند.
همزمان با شروع اجرای این طرح از آذر پارسال،‌ متروی تهران نیز امکانات خود را به کار گرفت تا همگام با دیگر مجموعه‌ طراحان و مجریان این پروژه‌ شهری، نگرانی‌ها نسبت به استفاده از دوچرخه حذف و به ‌سادگی استفاده از این وسیله به اولین انتخاب حمل و نقلی افراد تبدیل شود.
البته شرکت بهره برداری مترو تهران و حومه قوانین و مقرراتی نیز برای استفاده از انواع دوچرخه های معمولی، تاشو و برقی هم منتشر کرده است تا شهروندان دوچرخه سوار باعث رنجش خاطر مسافران مترو نشوند.
شرکت همچنین با طراحی بنر و چاپ و نصب آن در ایستگاه های خطوط مترو، شرایط استفاده از این طرح را در معرض دید هزاران مسافر مترو قرار داد.
** جزئیات طرح دوچرخه سواری در مترو
بر اساس این دستورالعمل دوچرخه سواران با دوچرخه تاشو با ابعاد30×60×90 در تمام روزهای هفته به غیر از ساعات 6:30 تا 9:30 صبح و عصرها از ساعت 16 تا 19 که پیک مسافری محسوب می شود و با دوچرخه های عادی فقط در روزهای تعطیل امکان تردد با مترو را دارند.
همچنین دوچرخه سوارانی که از دوچرخه های عادی استفاده می کنند فقط مجاز به ورود به واگن هایی هستند که با برچسب هایی بر روی بدنه قطار مشخص شده اند ولی دوچرخه سوارانی که از دوچرخه های تاشو استفاده می کنند مجاز به ورود به تمامی واگن ها هستند.
ورود با دوچرخه های معمولی نیز در روزهای جمعه و ایام تعطیل فقط به دلیل خلوتی ایستگاه ها و قطارها است چرا که با توجه به حجم بالای مسافر که طی هفته از مترو استفاده می کنند امکان ورود دوچرخه به واگن ها وجود ندارد و اگر این طرح در تمام روزهای هفته اجرا شود باعث ایجاد نارضایتی در بین شهروندان و مسافران مترو می شود.
علاوه بر آن سوار شدن بر روی دوچرخه در تمامی ایستگاه ها و قطارهای مترو ممنوع و مسافران دارای دوچرخه تنها مجاز به حمل در اماکن مترو هستند.
همچنین حمل دوچرخه‌های برقـی به صورت روشـن در اماکـن متـرو و استفـاده از پـله‌های برقی و آسانسـور در ایستگاه‌هـای خطوط متـرو برای حمل دوچـرخه ممنـوع است.
بر اساس این طرح مسئولیت جبران خسارت وارد شده به تجهیزات ایستگاه و قطارها در مواقع حمل دوچرخه بر عهده مسافر حمل کننده دوچرخه و مسوولیت ناشی از رعایت نکردن موارد ایمنی در محیط پیرامون ورودی‌های ایستگاه‌های مترو بر عهده دوچرخه سوار است.
همچنین مسافرانی که اقدام به حمل دوچرخه با مترو را دارند باید مراقب برخورد دوچرخه با دیگر مسافران باشند و باعث اذیت و آزار مسافران دیگر نشوند.
از دیگر مفاد این دستورالعمل این است که هر مسافر مجاز به حمل فقط یک دستگاه دوچرخه است و دوچرخه‌ها باید تمیز بوده و ملحقات اضافی نداشته باشد.
استقرار دوچرخه نیز در کنار در‌های قطار و پلکان واگن‌های قطارهای دو طبقه و رها کردن دوچـرخه در ایستگاه‌ها و واگـن‌های قطار ممنوع است و باید جهت ایمنی بیشتر صاحب دوچرخه، آن را مهار کند.
همچنین پوشش حمل کننده دوچرخه نیز باید متعارف با عرف عمومی و شرعی جامعه باشد و برای اینکه حادثه و اتفاق خاصی پیش نیاید ماموران در محوطه ایستگاه ها حضور دارند و مسافرانی که اقدام به حمل دوچرخه از طریق مترو می کنند باید جهت حفظ ایمنی خود و دیگر مسافران به توصیه های پرسنل ایستگاه توجه و همکاری و تعامل را با آنها داشته باشند.
مترو تهران از سال 1377 شروع بکار کرد و در حال حاضر خطوط هفت گانه مترو تهران با بیش از 115 ایستگاه فعال است.
تهرام/7243/3001//6139
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.