وجود بناهای تاریخی و مذهبی در شمال پایتخت در طول سال میعادگاه حضور زائران و گردشگران تهرانی و غیرتهرانی است اما در ایام نوروز، فرصت مناسبی دست می دهد تا مردم بیشتر و بهتر از زمان های دیگر از مکان های این منطقه بازدید کنند.

**امامزاده صالح (ع) میعادگاه عاشقان اهل بیت
حرم امامزاده صالح علیه السلام در تجریش طبق سنت چندین ساله در زمان سال تحویل با اجرای سخنرانی، دعای توسل، دعای تحویل سال و نقاره زنی میزبان زائران بسیاری از سراسر کشور است که قصد دارند سال نو را در جوار فرزند امام موسی کاظم (ع) و برادر امام رضا (ع) آغاز کنند.
بنای اولیه حرم مطهر که ثبت ملی نیز شده متعلق به سال 700 هجری قمری است.
امامزاده صالح (ع) در شمال تهران و در مرکزیت بازارچه سنتی تجریش واقع شده و از یک سو با تکیه و مسجد اعظم تجریش و از سوی دیگر با تکیه بزرگ تجریش همجوار است.
مراسم تعزیه خوانی تکیه بزرگ تجریش نیز در ششمین اجلاس شورای عالی ثبت کشور به عنوان میراث معنوی به ثبت رسیده است.
اکنون یک قبرستان با نام رواق معصومیه در زیرزمین آستان مقدس، آرامگاه ابدی شخصیت های مطرح کشور نظیر حسن پیرنیا یا مشیرالدوله (نخست وزیر ایران در عهد قاجار)، محمد ولی خان تنکابنی یا سپهدار اعظم (فرمانده فتح تهران و احیای مشروطیت در زمان قاجار) و سید محمد تدین (از وزرا و روسای مجلس شورای اسلامی و دانشگاه تهران در دوره قاجار و پهلوی) است.

**امامزاده قاسم (ع)
محوطه امامزاده قاسم علیه السلام از جمله فضاهایی است که می‌توان در آن شاهد مراسم مذهبی اصیل شمیرانی‌ها بود.
برخی اهالی شمیران اعتقاد دارند که امامزاده قاسم (ع) فرزند بلافصل امام حسن مجتبی (ع) است که در کربلا به شهادت می رسد و سر ایشان را برای عبرت مردم به اطراف شهرری می‌فرستند؛ اما حضرت آیت الله نجفی مرعشی نسب ایشان را از نوادگان امام حسن مجتبی (ع) ثبت کرده اند که مانند دیگر سادات در تعقیب ماموران بنی امیه و بنی عباس در منطقه بالادژ که امروز به محله امامزاده قاسم معروف است شهید می شود.
بنای اصلی امامزاده برجی هشت ضلعی با حیاط باصفا و آبنمای سنگی است که در زمان شاه طهماسب صفوی ساخته و در زمان فتحعلی شاه قاجار توسعه یافته اما هنوز هم طاق نماها و رومی‌ های عهد صفویه در این بقعه مقدس که ثبت ملی نیز شده مشهود است.
حرم مطهر امامزاده قاسم (ع) در دو کیلومتری شمال میدان تجریش تهران واقع شده است.

**امامزاده علی اکبر (ع) چیذر
آستان مقدس امامزاده علی اکبر علیه السلام با گنبدی بزرگ، سبز رنگ و شبستانی که آرامگاه ابدی 560 تن از شهدای میهنمان است، همچون زمردی در شمال تهران درخشان و گلزار شهدای شمیران نیز نام دارد.
اطلاعات دقیقی از قدمت حرم مطهر ایشان در دست نیست اما در سال 1369 بنای آن به طور کلی بازسازی شده است.
در این بقعه متبرک روزانه بویژه در ایام عزاداری اباعبدالله (ع)، شب های قدر، اعیاد سعید غدیر و ... مراسم متعددی با حضور سخنرانان و مداحان سرشناس اهل بیت (ع) برگزار می شود.
کتابخانه و موزه شهدای چیذر (خاص شهدای منطقه) نیز در طبقه دوم بنا بیست سالی است که تاسیس شده است.
علاقه مندان می توانند در این موزه از وسایل شهدا همچون چفیه‌، جانماز، وصیت‌ نامه‌، دست‌خط‌، کلاه ، آثار شهدایی چون سپهبد علی صیاد شیرازی و شهید نوریان‌ و ... بازدید کنند.

**چنار کهنسال در جوار امامزاده موسی (ع)
در ضلع شمال شرقی امامزاده موسی (ع) واقع در رودبارمحله، لواسان بزرگ درخت چناری با عمر بیش از 700 سال و پنج تنه قطور نظر گردشگران را به خود جلب می کند.
همچنین بنای امامزاده برج مقبره ای تاریخی و بدون الحاق و ثبت ملی است.

** امامزاده ابراهیم (ع) در دل کوه های سر به فلک کشیده دربند
تابلوهای نقاشی تمثال مبارک امیرالمومنین (ع) که بر روی پوست نقش بسته و نسخه‌ای از زیارت وارث که بیش از صد سال قدمت دارد، نمونه هایی از آثار ارزشمند به جا مانده از گذشته و در معرض نمایش امامزاده ابراهیم علیه السلام هستند.
سقاخانه ای کوچک و منبری رنگی که در کنار حوض باصفایی قرار دارد و چشمه آبی که از آن می جوشد، زینتی زیبا چون نام علمدار کربلا را بر خود دارد.
کوه های برفی سر به فلک کشیده البرز در پشت ابر و مه های رقیق، درختان تنومند، دره های اطراف، صدای روخانه و همه و همه از زیبایی های وصف ناپذیر این مکان مقدس است که چشم هر زائر و مسافری را خیره می کند.
بقعه، صحن و حیاط حرم مطهر این امامزاده به علت کوهستانی بودن منطقه نسبتاً کوچک است؛ ارتفاع گنبد سبز رنگ امامزاده ابراهیم (ع) نیز کوتاه و مانند سایر بناهای جانبی دارای پوشش شیروانی است و ضریح چوبی بزرگی که از نظر اندازه به هیچ وجه با فضای کوچک حرم متناسب نیست بر روی مرقد شریف این بزرگوار اطراف آن را بسیار محدود کرده است.
این بنا متعلق به دوره قاجار و در محله دربند شمال تهران قرار دارد، همچنین امامزاده ابراهیم (ع) با نظر اکثریت نسب شناسان از نوادگان امام حسن مجتبی (ع) هستند.
به گزارش ایرنا، شهرستان شمیرانات در ارتفاعات البرز با آب و هوایی کوهستانی و سرد، متشکل از شهر شمیران یا تجریش و دو بخش لواسانات و رودبار قصران با جمعیتی افزون بر 600 هزار نفر در شمال و شمال شرقی تهران گستره شده است.
در این شهرستان مجموعه قابل توجهی از امامزادگان، کاخ ها، موزه ها، محله های قدیمی، خانه های رجال قدیم و جدید، نهادها و سازمان های کشوری، سفارتخانه ها، دانشگاه ها، مراکز خرید و بوستان های مهم، تفریحگاه های طبیعی و... را در خود جای داده است.
تهرام/9897//1348
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.