«نقطه و پرگار» مقدمهای بر مبانی حکومت دینی و ولایت فقیه؛ عنوان یکی از جدیدترین کتب منتشر شده توسط موسسه چاپ و نشر عروج است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، این کتاب که در شمارگان هزار نسخه به تازگی منتشر شده است، مسئله حکومت دینی را از زوایای گوناگون مورد بررسی و مداقه قرار داده است.
احسان احمدی نویسنده این کتاب در بخشی از مقدمه، موضوعات مطرح در کتاب را به طور خلاصه چنین شرح می دهد: «این تحقیق سعی دارد تا با تطبیق آرای گوناگون در باب حکومت دینی، دموکراسی اسلامی و ولایت فقیه در وهله نخست به طرح و بازاندیشی این پرسشها نشسته و در مرحله بعد پاسخی برای این سوالات بیابد. آیا اساسا گفتمان فیلسوف شاهی یا پروژه حکومت حکیمان منتهی به دموکراسی خواهد شد؟ آیا ولایت فقیه همان فیلسوف شاهی افلاطونی است؟ آیا حکومت دینی تنافر ذاتی با دموکراسی دارد؟ آیا اسلام نوع جدیدی از حکومت را به دنیا عرضه نموده است؟ زیربناهای حکمی این نوع حکومت کدامند؟ در نظام مبتنی بر ولایت فقیه، جایگاه فرد و آزادیهای فردی در کجاست؟ رابطه فرد و جامعه در این نظام چگونه و سلسله مراتب اجتماعی به چه نحوی است؟ آیا مراجعه به آرای عمومی ملاک مشروعیت حکومت است؟ و بالاخره اینکه آیا میتوان میان مناسبات ولایی مبتنی بر ارادت -که رابطه مرید و مرادی را میان زمامداران و مردم شکل میدهد- و دخالت آرای عمومی در امور جاری مملکت، به یک اجتماع منطقی، معقول و معتدل دست یافت؟ مناسبات میان روحانیت و دولت چیست؟ و آیا اصولا ارتباط میان روحانیت و قدرت، همان رابطه دین و سیاست است یا خیر؟
بخش اول این کتاب با عنوان حکومت دینی؛ ساختار و مبانی(پیدایی) سه فصل با عناوین «تأملی بر مسئله حکومت دینی(سوابق، طرفیت ها)»، «مشروعیت حکومت دینی» و «جمهوریت و اسلامیت» دارد که طی آن عناوینی مانند رویکردهای دوگانه در مخالفت با دموکراسی دینی، مبانی مردمسالاری اسلامی، مختصات و مولفههای جمهوری اسلامی، اهداف حکومت دینی، نسبت آزادی و حکومت دینی و... به چشم میخورد.
بخش دوم کتاب هم با عنوان «حکومتی دینی؛ مواضع، مسائل، ادله(پایایی)» دارای دو فصل با عناوین «شناخت بن مایههای حکمی حکومت در اندیشه امام» و "چرا ولایت «فقیه»" است که در آنها فلسفه سیاسی در حکمت اسلامی، شناخت بن مایههای حکمی حکومت اسلامی، ادله عقلی و نقلی ولایت فقیه، ویژگیهای رهبر در حکومت دینی و... بررسی شده است.
بخش سوم و پایانی نقطه و پرگار هم «حکومت دینی؛ موانع، چالشها، راهکارها(پویایی)» است که در فصل اول آن «رابطه نهاد روحانیت و قدرت، در فصل دوم«آرای طرفداران حاکمیت دینی» و در فصل سوم «مبانی اصلاح و احیای ساختار نهادهای دینی در منظر امام» بررسی شده است.
در پایان این کتاب نیز نتیجه گیری، ضمائم و فهرست منابع و مآخذ دیده میشود. یکی از نتیجهگیریهای نویسنده از موضوع ولایت فقیه در پایان کتاب این است که «... چنانچه «ولایت فقیه» منهای قرائت حکمی و عرفانی آن مورد توجه قرار گیرد و صرفا به ابعاد فقهی این نظریه توجه شود نه تنها نوآوری و ابداعی در آن نیست بلکه از آن حیث که فقه -در هر دینی- ذاتا ناظر به ساحت انحصاری ادیان و منجمله اسلام است لهذا دستخوش نوعی رکود، انحصارگرایی و یکنواختی میگردد و چنانچه از آموزههای ناظر بر پویایی و ابداع تهی گردد یقینا تکاپوی نیازهای امروز بشر را خصوصا در امر سیاست، حکومت و مسائل اجتماعی نخواهد نمود».
کتاب یاد شده که در 270 صفحه چاپ شده است، به قیمت 12500 تومان در کلیه فروشگاههای «عروج» به فروش میرسد.