کشورهای مانند فرانسه از آمادگی خود برای مشارکت در حمله نظامی به سوریه اعلام کردند اما ماکرون رئیس جمهور این کشور گفته است شواهدی مبنی بر استفاده دولت سوریه از تسلیحات شیمیایی داریم.برلین و رم اعلام کردند در حملۀ احتمالی آمریکا به سوریه شرکت نخواهد کرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، در پی انتشار اخباری مبنی بر ادعای وقوع حملۀ شیمیایی در شهر «دوما»ی سوریه که گفته میشود دست کم ۶۰ کشته برجا گذاشته است، «دونالد ترامپ» روز دوشنبه هفته پیش اعلام کرد که حداکثر ظرف ۴۸ ساعت دربارۀ واکنش آمریکا به این حمله تصمیم گیری خواهد کرد. ترامپ گفت: «عامل این حمله را شناسایی خواهیم کرد؛ چه روسیه باشد و چه سوریه، ایران یا همۀ آنها با همدیگر.»
یورونیوز در گزارشی در این زمینه نوشت:پس از این ادعاها و سخنان ترامپ، دولت وی رایزنیها را برای جلب حمایت های بینالمللی از آمریکا در صورت عملی شدن یک حملۀ نظامی آغاز کردند.
در اولین واکنش به سخنان رئیس جمهوری آمریکا، «ترزا می» نخستوزیر انگلیس و «امانوئل ماکرون» رئیس جمهوری فرانسه نیز اعلام کردند که قصد دارند به منظور حمایت از ممنوعیت جهانیِ استفاده از سلاحهای شیمیایی، به حملهای ادعایی که در شهر دوما روی داده پاسخ دهند. آنها بر این موضوع تاکید دارند که باید برای جامعه بینالملل این اطمینان بوجود آید که دیگر حوادثی مشابه دوما تکرار نخواهد شد.
در ادامه نگاهی خواهیم داشت به کشورهایی که در پی افزایش تنشهای بینالمللی پس از حملۀ شیمیایی دوما، در حمایت یا رد سخنان ترامپ اظهارنظر کردهاند.
حامیان حمله نظامی به سوریه
فرانسه: هم اکنون ایالات متحده آمریکا و فرانسه ناوشکنهای مجهز به موشکهای هدایت شوندۀ خود را در محدوده تیررس در آبهای مجاور سوریه مستقر کردهاند. در صورت آغاز عملیات نظامی، انتظار میرود که واشنگتن و متحدانش مجموعهای از حملات هوایی، گستردهتر از آنچه سال گذشتۀ میلادی توسط آمریکا علیه یک پایگاه هوایی «الشعیرات»سوریه انجام شد را با هدف تضعیف «تواناییهای شیمیایی» دولت سوریه به اجرا بگذارند، این در حالی است که سوریه تسلیحات شیمیایی خود را سال 2013 منهدم کرده است.
امانوئل ماکرون اعلام کرده است که بشار اسد از خط قرمز عبور کرده و فرانسه آماده برای مشارکت در اقدامات تنبیهی است. با این وجود به نظر میرسد که او مایل است این اقدامات تنبیهی، به حملۀ هوایی به تاسیسات شیمیایی دولت بشار اسد محدود شود.
رئیس جمهوری فرانسه اعلام کرده است: «در صورتی که تصمیم به انجام حملات هوایی گرفته شود این حملات تنها زیرساختها و ظرفیتهای شیمیایی ارتش سوریه را هدف قرار خواهد داد و به هیچ وجه بر ضد متحدان روسی و ایرانی سوریه نخواهد بود.»
ماکرون همچنین گفته است شواهدی مبنی بر استفاده دولت سوریه از تسلیحات شیمیایی داریم.
انگلیس: ترزا می، نخستوزیر انگلیس عصر پنجشنبه نشست ویژۀ کابینۀ این کشور را با هدف اقدام نظامی انگلیس علیه سوریه تشکیل داد. در این نشست که بیشتر به شورای جنگ شبیه بود این موضوع به بحث گذاشته شد که انگلیس باید در حملۀ احتمالی آمریکا به مواضع ارتش سوریه چه نقشی را ایفا کند.
انگلیس در پایگاه قبرس دارای دستکم ۶ جت جنگنده تایفون و هشت فروند جنگنده تورنادو GR4s است. زیردریاییهای نیروی دریایی سلطنتی این کشور مسلح به موشکهای کروز نیز به دریای مدیترانه فرستاده شدهاند تا درصورت آغاز حمله، وارد عمل شوند.
با این وجود بنا بر اعلام مقامات انگلیس، خانم می در گفتگوی تلفنی که روز پنجشنبه با دونالد ترامپ داشته، تاکید کرده است که انگلیس نیاز به مدارک بیشتری در این باره دارد که چه کسی در پشت حملۀ شیمیایی دوما بوده است.
استرالیا: «جولی بیشاپ» وزیر خارجه استرالیا روز چهارشنبه اعلام کرد که کشورش از حملۀ احتمالی آمریکا به سوریه حمایت خواهد کرد. خانم بیشاپ گفت: «قصد ندارم دربارۀ فعالیتهای نظامی آمریکا اظهارنظر کنم اما اگر ایالات متحده یک حملۀ هوایی را در واکنش به استفاده از سلاحهای شیمیایی علیه غیرنظامیان به اجرا بگذارد، آنگاه استرالیا از هر اقدام دقیق و مناسبی در این راستا حمایت خواهد کرد.»
عربستان سعودی: محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی نیز در جریان سفر خود به پاریس اعلام کرد که چنانچه عملیاتی نظامی علیه دولت سوریه به اجرا گذاشته شود، ریاض از آن حمایت خواهد کرد. او اعلام کرد: «اگر شرکای ما خواهان این همراهی باشند پاسخ ما مثبت است.»
کشورهای مخالف حملۀ آمریکا به سوریه
آلمان: برلین اعلام کرد در حملۀ احتمالی آمریکا به سوریه شرکت نخواهد کرد. آنگلا مرکل، صدراعظم این کشور روز پنجشنبه گفت: «آلمان در اقدام نظامی احتمالی شرکت نخواهد کرد،اما ما شاهد تمام کارهایی هستیم که در حال انجام است تا این پیام فرستاده شود که استفاده از سلاحهای شیمیایی قابل پذیرش نیست؛ ما از این تلاشها حمایت میکنیم.»
ایتالیا: رم اعلام کرد که ترجیح میدهد به جای آغاز یک عملیات نظامی در سوریه، برای صلح تلاش شود. بنا بر اعلام خبرگزاری آناتولی به نقل از پائولو جنتیلونی، نخستوزیر این کشور نوشت که «ایتالیا همواره از تلاشهای کشورهای متحد خود برای تضمین امنیت این کشورها حمایت کرده اما در حال حاضر در هر نوع اقدام پیشرو مشارکت نخواهد کرد.»
روسیه: مسکو خبر وقوع حملۀ شیمیایی در سوریه را ساختگی میداند و اعلام کرده است که کارشناسان نظامی این کشور در بازدید از محلی که ادعا میشود حمله روی داده است، هیچ نشانی از این واقعه یا قربانیان آن ندیدهاند. روسیه همچنین به ایالات متحده آمریکا هشدار داده است که هرگونه حملۀ نظامی به سوریه جنایت جنگی محسوب میشود و ممکن است منجر به درگیری نظامیِ مستقیم میان دو ابرقدرت دوران جنگ سرد منتهی شود.
نماینده روسیه در اتحادیه اروپا نیز تأکید کرد که در دوما حملۀ شیمیایی روی نداده است.
ایران: «علی اکبر ولایتی» مشاور امور بینالملل رهبر جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که ایران از دمشق در رویارویی با هرگونه تجاوز حمایت خواهد کرد. خبرگزاری مهر اعلام کرد که آقای ولایتی با تعیین کننده خواندن روابط راهبردی تهران-دمشق برای حفظ آرامش منطقه، تاکید کرد: «هماهنگیهای ایران و سوریه برای مقابله با تهدیدها و جنگ افروزی رژیم صهیونیستی، آمریکا، همپیمانانشان و ابزارهای منطقهای آنها ضروری است.»