مذاکرات آستانه منجر به توافق برای ایجاد پنج منطقه کاهش تنش شد اولی در «غوطه شرقی» دمشق،دومی و سومی در استان های«حماه» و «حمص»، چهارمی در استان ادلب و پنجمی در منطقه«درعا» در جنوب اردن است.

 

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، روزنامه فرامنطقه ای رأی الیوم در سرمقاله خود به آخرین تحولات سوریه پرداخت و نوشت: «تفاهم ها»یی که در دور پنجم و پایانی از مذاکرات آستانه به آن رسیده شد شروع به این کرده است که به شکل حمله ترکیه با پوشش هوایی روسیه به استان«ادلب» که در کنترل عناصر«هیأت تحریر الشام»(جبهه النصره سابق) است بازتاب پیدا کند؛ امری که منجر به کنترل گذرگاه مرزی«باب الهوی» در مرزهای ترکیه و سوریه توسط نیروهای ترکیه می شود و مقدمه ای است برای فارغ شدن برای آخرین منطقه  در مرزهای سوریه و اردن که قرار است وارد چارچوب مناطق کاهش تنش شود.

«رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه صبح روز گذشته در سخنرانی اش در اجتماع بزرگ اعضای حزب« عدالت و توسعه» که وی به رهبری اش را به عهده دارد، گفت که «آنکارا و هم پیمانانش شروع به اجرای برقراری امنیت در استان ادلب به منظور توسعه عملیات «سپر فرات» کردند».

قابل توجه این است که ترکیه این اقدام را پس از آمادگی و استقرار گسترده نیروها در مرزهای خود در استان«هاتای» و در مقابل استان ادلب سوریه پس از سفر اردوغان به تهران در چند روز پیش انجام داده است به طوری که استراتژی ترکیه-عراق-سوریه-ایران در رویارویی با طرح های جدایی طلبانه کردها افزایش یافته است.

مذاکرات آستانه منجر به توافق برای ایجاد پنج منطقه کاهش تنش شد اولی در «غوطه شرقی» دمشق،دومی و سومی در استان های«حماه» و «حمص»، چهارمی در استان ادلب و پنجمی در منطقه«درعا» در جنوب اردن است و به نظر می رسد که ورود نیروهای نظامی ترکیه به ادلب زیر پرچم ارتش آزاد سوریه وجود گروه جبهه النصره در ادلب را پایان داده و آخرین «امارت»اش در ادلب را ریشه کن می کند.

پیش از ورود نیروهای ترکیه به ادلب، جنگنده های روسی مواضع جبهه النصره را به شدت بمباران کردند و برخی گزارش های خبری تأکید کردند که یکی از بمباران ها نشست رهبران و فرماندهان جبهه النصره را هدف قرار داد که منجر به کشته شدن بیش از سی فرمانده برجسته این گروه و زخمی شدن شدید و خطرناک«ابو محمد الجولانی» رهبر این گروه شد لیکن جبهه النصره با صدور بیانیه ای این اخبار که روسیه به شکل تقریبا قطعی اعلام کرد را تکذیب کرد و تأکید کرد که الجولانی که رهبر گروه پس از استعفای«ابو جابر» شده  است در نشست حضور نداشته است.

ترکیه برای حمله با درخواست از گروه های مسلح هم پیمانش برای خروج از ائتلاف با جبهه النصره مقدمه چینی کرد و این گروه ها نیز به این درخواست پاسخ مثبت دادند و گروه هایی مانند احرار الشام و نور الدین الزنکی از ائتلاف با جبهه النصره خارج شدند و «عبدالله المحیسنی» قاضی شرعی عربستانی گروه جبهه النصره و همکار کویتی اش«شیخ مصلح العلیان»نیز استفعا دادند.

سکوت رهبران سوریه درباره این عملیات ترکیه و روسیه در ادلب حکایت از آن دارد که آنها درباره جزئیات و زمان انجامش اطلاعاتی در اختیار دارند و برخی منابع سوری و ترک به روزنامه رأی الیوم گفتند که نشست های امنیتی و نظامی میان هیأت های سوری و ترک در روزها و هفته های اخیر برگزار شده که این نیز بازتاب دهنده هماهنگی میان دو طرف در ادلب،«الرقه» و «دیرالزور» است.

«رمز عبور» نگرانی از طرح های جدایی طلبانه کردها در سوریه و عراق و ترکیه است و بعید نیست که نزدیکی میان سوریه و ترکیه که با نظارت روسیه صورت می گیرد، در روزهای آیند شاهد علنی شدن باشد.

پس از پایان عملیات ادلب و پایان کنترل جبهه النصره بر این استان و چه بسا از بین بردن این گروه یعنی جبهه النصره به طور کامل، جنگ به جنوب سوریه و طور خاص به منطقه درعا منتقل می شود و چه بسا  این منطقه عملیات نظامی اردن از جنوب و سوریه از شمال را برای پایان دادن به کنترل گذرگاه مرزی «النصیب» و بازگشایی دوباره آن و بازگشت ارتش سوریه به این گذرگاه و ایجاد منطقه کاهش تنش مهم تر در جنوب سوریه را شاهد باشد.

 

 

سخنان رئیس جمهور و نخست وزیر ترکیه درباره دخالت نظامی در ادلب

رئیس جمهور ترکیه با اشاره به آغاز عملیات تامین امنیت ادلب اظهار داشت که فعلا ارتش آزاد سوریه در حال اجرای عملیاتی بزرگی در ادلب است، به منظور تبدیل این منطقه به مکان امن برای سوری‎ها، گام‎های جدیدی را بر خواهیم داشت.

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه  روز گذشته -شنبه-پس از سخنرانی در بیست و ششمین نشست مشورتی با اعضای حزب خود در شهر افیون قره حصار ترکیه طی نشست خبری در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا نیروهای مسلح ترکیه در عملیات تامین امنیت استان ادلب سوریه حضور دارند و اگر اینچنین است آن‌ها چگونه وارد سوریه شده اند گفت: «در حال حاضر ارتش آزاد سوریه در آنجا عملیاتی را انجام می دهد و سربازان ما فعلا در آنجا حضور ندارند».

اردوغان افزود: در ادلب سوریه به عنوان «منطقه کاهش تنش» فعلا هیچ نظامی ترکیه ای وجود ندارد و عملیات ها در این منطقه توسط ارتش آزاد سوریه انجام می گیرد. طرح جدیدی را برای تحقق امنیت در ادلب در چارچوب توسعه «سپر فرات» اتخاذ می کنیم و تحرکات جدی امروز در ادلب وجود دارد که طی مراحل آینده ادامه خواهد یافت. اکنون عملیات بزرگی در استان ادلب در جریان است و این عملیات ادامه خواهد داشت. به منظور تبدیل کردن ادلب به مکان امن برای سوری‎ها، گام‎های جدیدی را بر خواهیم داشت.

اردوغان در پاسخ به این پرسش که «گفتید که یک عملیات جدی در ادلب در راه است. آیا مانند عملیات سپر فرات ترکیه نیز در آن شرکت خواهد کرد یا نه؟» گفت: سپر فرات تمام شد. اسم این عملیات نیز اعلام می شود. فعلا عملیات را ارتش آزاد سوریه به پیش می برد. ما هنوز نیروی نظامی در آنجا نداریم.

اردوغان با تاکید بر اقدام مشترک ترکیه و روسیه در تامین امنیت ساکنان ادلب تصریح کرد که امنیت داخل ادلب توسط ترکیه و بیرون مرزهای آن نیز توسط روسیه تامین خواهد شد.

رئیس جمهور ترکیه تصریح کرد: برای حفظ امنیت مردم ساکن ادلب به این اقدام مبادرت کرده ایم. روابط با دولت سوریه فرآیندی است که روسیه مسئول آن است و در مورد زمینه های دیگر نیز ما اقدامات لازم را انجام می دهیم. 

اردوغان همچنین با اشاره به احتمال به وجود آمدن موج جدید مهاجرت از ادلب به ترکیه نیز تأکید کرد که تدابیر لازم در این خصوص را برنامه ریزی کرده اند. 

وی در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری در این مورد که «آیا مانند عملیات سپر فرات در این عملیات نیز روش خاصی به کار گرفته خواهد شد یا خیر؟»پاسخ داد: «وقتی وارد مسابقه بوکس می شوید شمار مشت ها شمرده نمی شود».

در همین حال، وزیر خارجه ترکیه اهداف کشور از اعزام نیرو به ادلب سوریه را تشریح کرد.«مولود چاووش اوغلو» وزیر امور خارجه ترکیه: «هدف از اعزام نیرو به منطقه کاهش تنش در ادلب سوریه برای جلوگیری از درگیری ها به طور کامل و تسهیل روند سیاسی است. مذاکرات آستانه برای توقف درگیری ها، یک اقدام اعتماد ساز است.  آستانه جهت خاتمه درگیری ها یک سکو است. اما هدف ما در حال حاضر احیای روند ژنو است».

 

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.