این سفر، سفر قراردادهای تجاری و سیاسی با هم است. روسیه به سرمایه گذاری ها و میلیارد دلارهای عربستان چشم دارد و عربستان نیز در مقابل قراردادهای سیاسی و نظامی می خواهد و این همان چیزی است که حضور صدها تاجر برجسته عربستان سعودی به همراهی پادشاه عربستان در حالی که داخل جیب های شان پر از چک های آماده امضا است را تفسیر می کند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران،«عبدالباری عطوان» نویسنده و تحلیلگر مشهور عرب در تحلیلی در روزنامه رأی الیوم به سفر پادشاه عربستان سعودی به روسیه پرداخت و نوشت: چه بسا این اتفاقی باشد که سفر ملک« سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان سعودی به مسکو با دومین سالروز ورود نیروهای روسیه به سوریه همزمان شود؛ ورودی که موازنه های قدرت در زمین را در سوریه تغییر داد و آغاز پایان طرح آمریکا تشکیل داد.پس از گذشت دو سال از این دخالت گروه تروریستی داعش محدود به مناطق بسیار کوچکی در «دیرالزور» و «الرقه» شده است و دولت مرکزی 90 درصد از اراضی ای که از دست داده بود را بازپس گرفت و ترکیه تبدیل به همپیمان استراتژیک روسیه در کنار ایران شد و اکنون این عربستان است که دست دوستی و ائتلاف به سمت «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه دراز می کند.
سفر «تاریخی» پادشاه عربتسان سعودی که از زمان تأسیس عربستان سعودی در 85 سال پیش که نخستین سفر در این سطح است، دو سال پیش امکان وقوع نداشت آن زمان که دو کشور در دو اردوگاه مخالف و درگیر با هم در سوریه ایستاده بودند لیکن شرایط تغییر کرد و عربستان اکنون ماندن«بشار اسد» رئیس جمهور سوریه در کاخ« المهاجرین» در دمشق را می پذیرد و اذعان می کند که تعیین سرنوشت بحران به لحاظ نظامی غیرممکن است و سقف توقع های خود را برای دستیابی به تضمین هایی از روسیه برای خنثی کردن نفوذ ایران در سوریه را کاهش داد و نیز حاضر شده است که برای بحران سوریه راه حلی مسالمت آمیز به وجود بیاید که به مخالفان سوری«نقشی» هر چند کوچک در سوریه جدید داده شود.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور«زیرک» به زبان منافع استراتژیک سخن می گوید و به دنبال ایجاد ائتلاف هایی از کشورهای اصلی در خاورمیانه( ترکیه، ایران، عراق و مصر) برای کاهش نفوذ آمریکا است که در اصل کاهش یافته است تا کشورش تبدیل به بازیگر قوی و اصلی در مدیریت بحران های منطقه شود.
با توجه به این چشم انداز استراتژیک، پوتین چشم به این دارد که عربستان سعودی را به عنوان آخرین سنگ «جیسکو» در بلندپروازی های خاورمیانه ای اش زیر چتر روسیه بکشاند به همین دلیل استقبالی«افسانه ای» و بی سابقه برای وی یعنی برای پادشاه عربستان در طول راه از فرودگاه تا مقر اقامتش به همراه بنرهای خوشامدگویی به زبان عربی و روسی با هم تهیه دید.
این سفر، سفر قراردادهای تجاری و سیاسی با هم است. روسیه به سرمایه گذاری ها و میلیارد دلارهای عربستان چشم دارد و عربستان نیز در مقابل قراردادهای سیاسی و نظامی می خواهد و این همان چیزی است که حضور صدها تاجر برجسته عربستان سعودی به همراهی پادشاه عربستان در حالی که داخل جیب های شان پر از چک های آماده امضا است را تفسیر می کند.
دو شق اصلی برای این سفر وجود دارد: اولی اقتصادی است که «تفاهم هایی» برای تثبیت سقف تولید کنونی نفت تا ماه مارس آینده رسیدند و این یعنی ثبات بهای نفت است.عربستان بزرگترین تولید کننده نفت داخل سازمان اوپک و روسیه نیز بزرگترین تولید کننده نفت خارج از این سازمان است.همچنین چندین قرارداد سرمایه گذاری در زمینه های متعدد در عرصه انرژی امضا شد. اما دومین شق نظامی است، بزرگترین سورپرایز، موافقت روسیه با فروش سامانه موشکی«اس400» دفاع هوایی به عربستان است و این جدای از سلاح های کلاسیک و مهمات و تجهیزات دیگر است.
در بعد سیاسی نیز سفر پادشاه عربستان مهم است. عربستان به دنبال تنوع بخشیدن به منابع سلاح خود و نیز منابع درآمدزایش است و نیز به دنبال ایجاد ائتلاف استراتژیک با مسکو است که «فرانفتی» باشد و روسیه نیز در این بلندپروازی ها با عربستان همسو است، چیزی که عربستان در مقابل از روسیه می خواهد دو مساله است:اول:جلوگیری از گسترش نفوذ ایران در منطقه و دومی:یافتن برون رفتی از جنگ یمن است که «توفان قاطعیت» در تعیین سرنوشت آن به لحاظ نظامی دو طی دو سال و نیم گذشته موفق نشده است و در هر دو حالت هیچ اطلاعات تازه ای درباره موضع روسیه در اختیار نداریم.
پادشاه عربستان سعودی به دلیل روابط روسیه با سه ضلع ائتلاف ضد عربستان در یمن یعنی جریان انصار الله حوثی، حزب کنگره به ریاست علی عبدالله صالح رئیس جمهور سابق و ایران که از هر دو طرف یمنی (انصار الله و کنگره)از دور حمایت می کند، از روسیه می خواهد که در زمینه ایجاد راه حل سیاسی همکاری کند زیرا چیزی که برای رهبران عربستان مهم است این است که موازنه قدرت در یمن به نفع ایران تمایل پیدا نکند.
این سفر بدون توجه به موضع گیری های عربستان سعودی، تحول مهمی در منطقه و سیاست عربستان با هم به شمار می رود. این سفر بسیاری از «تابوها» را شکست و بازتاب دهنده تغییر در موضع گیری عربستان سعودی است و تحولاتی که بارزترین آنها صعود محور ایران و هم پیمانانش و جنگ فرسایشی در یمن و بی اعتمادی به هم پیمان تاریخی آمریکایی و موضع گیری هایش و ترس از قانون آمریکایی«جاستا»برای گروکشی از ریاض و نتایج خطرناک عملی شدن این قانون آن را تحمیل کرد.
نمی دانیم که نتایج نهایی چیست تا احکام قاطع صادر کنیم.تمام چیزی که در روز نخست سفر اعلام شد فقط «تفاهم ها» یا امضای توافقنامه هایی با مبلغ های محدود بود آن هم در مقایسه با مبلغ 460 میلیارد دلاری که «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا پس از سفر به ریاض با آن به واشنگتن بازگشت.ما یقین داریم که ترامپ به شدت این سفر را زیر نظر گرفته و دنبال می کند و هر توافقنامه ای که در حاشیه آن امضا می شود را نیز به شدت زیر نظر دارد و بر این باور نیستیم که در نهایت از این نزدیکی خوشحال و خوش وقت می شود.
نشانه مهمی که باید آن را طی هفته ها و ماه های آینده برای فهمیدن نتایج این سفر حداقل در عرصه سیاسی باید دنبال کرد، تحرک روسیه در وهله اول در جبهه یمن و در وهله دوم در جبهه ایران و به عنوان میانجی گر در هر دو حالت است و ما نیز چاره ای جز انتظار نداریم.