«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه از زبان «دیمتری پسکوف» سخنگوی اش صبح روز گذشته-پنج شنبه-تاکید کرد که از موضع جدید آمریکا شگفت زده شده است و تاکید کرد که ترامپ درباره این مساله با مسکو هماهنگ نکرده است و در هشداری واضح خواستار بررسی عواقبی شد که این تصمیم به دنبال خواهد داشت.

 

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، «عبدالباری عطوان» نویسنده و تحلیلگر مشهور عرب در تحلیلی در روزنامه فرامنطقه ای رأی الیوم نوشت: نتایج کنفرانس آستانه که سه روز پیش به کار خود پایان داد به شکل تنش و درگیری های خونین روی زمین سوریه میان گروه های مسلح که تا همین دیروز هم پیمانان بودند و ورود زودهنگام «دونالد ترامپ» رئیس جمهور جدید آمریکا به گود با اعلام ایجاد «مناطق امن» در سوریه برای «کسانی که از خشونت ها فرار کرده اند» ، بازتاب پیدا کرد.

تحول نخست  یعنی درگیری های خونین میان گروه های وابسته به گروه  موسوم به ارتش آزاد که در کنفرانس آستانه شرکت کرد با گروه جبهه النصره قابل پیش بینی بود زیرا این گروه ها به توافقی که آنها را به «شوراهای بیداری» تبدیل کند و به عملیات پاکسازی جبهه النصره که در فهرست گروه های تروریستی روسیه و ترکیه و اخیرا ترکیه درج شده است ،ملزم شده اند لیکن چیزی که قابل پیش بینی نبود مساله «مناطق امنی» است که ترامپ قصد دارد داخل اراضی سوریه به احتمال زیاد ایجاد کند.

«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه از زبان «دیمتری پسکوف» سخنگوی اش صبح روز گذشته-پنج شنبه-تاکید کرد که از موضع جدید آمریکا شگفت زده شده است و تاکید کرد که ترامپ درباره این مساله با مسکو هماهنگ نکرده است و در هشداری واضح خواستار بررسی عواقبی شد که  این تصمیم به دنبال خواهد داشت.

برگزاری کنفرانس آستانه یکی از بارزترین دستاوردهای«زیرکی روسی» است زیرا جدایی میان جبهه النصره و گروه های وابسته به گروه ارتش آزاد را در وهله اول محقق کرد و در وهله دوم جبهه النصره و هم پیمان استراتژیکش یعنی گروه«احرار الشام» را از هم جدا کرد و طرفین اخیر را در چارچوب طرح پاک سازی گروه نخست یعنی جبهه النصره در شمال سوریه سپس انتقال به پاک سازی داعش در غرب سوریه به کار گرفت.

پس از تکمیل عملیات جدایی روی زمین، عملیات لغو ارتش آزاد به عنوان چتر گروه های به اصطلاح میانه رو و متحد کردن بیشتر گروه ها زیر چتر سازمانی قدیمی جدید که عنوان احرار الشام است ،گروه وابسته به ترکیه، صورت گرفت؛ باور بر این است که احرار الشام شاخه نظامی جنبش اخوان المسلمین سوریه است.

گروه احرار الشام به دستور ترکیه جنگ نظامی و سیاسی علیه جبهه النصره را به ویژه در منطقه«ادلب» اعلام کرد.

به لحاظ نظامی: تحت عنوان حمایت از گروه هایی که توافقنامه آستانه را امضا کردند و در معرض پاک سازی خونین توسط جبهه النصهر قرار گرفتند مانند گروه «جیش المجاهدین»،«صقور الشام»، «جیش الاسلام(شاخه ادلب)،«ثوار الشام»،«جبهه الشامیه» و گروه «استقم».

به لحاظ سیاسی: با قرار دادن جبهه النصره در فهرست گروه های تروریستی به شکل رسمی توسط ترکیه در روز گذشته در کنار داعش آن هم پس از شش سال تعلل و صدور بیانیه توسط ائتلاف مخالفان سوری در استانبول با دستور ترکیه که در این بیانیه جبهه النصره  محکوم شده و یک گروه تروریستی فرامرزی توصیف شده است که دارای فکر منحرف و رفتار افراطی است. این بیانیه تغییر نام جبهه النصره به فتح الشام را رد کرده و بر رابطه جبهه النصره با گروه القاعده اصرار شده است و این یک تحول جدید است.

تا پیش از نشست آستانه این گروه ها در کنار جبهه فتح الشام یا همان جبهه النصره علیه گروه داعش و ارتش سوریه می جنگیدند و  با هم ارتشی به نام «جیش الفتح»که اکنون شهر  ادلب را در اشغال خود دارد، تشکیل دادند، حالا چه اتفاقی افتاد که همه چیز در عرض چند روز یا حداکثر چند هفته دگرگون کرد؟

جبهه فتح الشام یا همان جبهه النصره حمله شدیدی برای پاک سازی گروه هایی که با فشار یا با هماهنگی ترکیه  به آستانه رفتند به ویژه صقور الشام و جیش المجاهدین و جبهه الشامیه آغاز کرد آن هم بنا بر دو دلیل:

نخست: دستیابی به اطلاعات قطعی مبنی بر اینکه این گروه ها به ائتلاف آمریکایی اطلاعات تحرکات عناصر و فرماندهان جبهه النصره را دادند امری که منجر به هدف قرارگرفتن آنها و کشته شدن 13 نفرشان در بمباران های آمریکایی شد.

دوم:تعهد این گروه ها برای ورود به جنگ علیه النصره در نشست آستانه به دلیل آن که این گروه در فهرست گروه های تروریستی قرار دارد.

جبهه النصره به همان سرنوشتی دچار می شود که داعش و پیش از آن گروه های یاد شده به آن دچار شدند و به همان بهانه  یعنی بی توجهی النصره به دعوت ها برای تن دادن به دادگاه شرعی که احرار الشام دعوت به برگزاری آن کرد تا از خونریزی جلوگیری شود؛ امری که باعث شد  این دادگاه و حامیانش جبهه النصره را « گروه خارج از قانون»توصیف کرده و مسئولیت این بی توجهی را به گردنش بیندازند.

نمی دانیم موضع نظریه پردازان گروه های جهادی داخل سوریه مانند «شیخ عبدالله المحیسنی»(تروریست سعودی) قاضی شرعی گروه های احرار الشام و المجاهدین و نیز موضع دو شیخ یعنی «ابو محمد المقدسی» و «عمر عثمان ابو عمر» (ابو قتاده) که از جبهه النصره حمایت کردند یا به عبارت دیگر از شاخه نظامی القاعده در سوریه در پی بروز اختلاف میان این گروه و داعش حمایت کردند، چیست؟همچنین نمی دانیم موضع دکتر«ایمن الظواهری» رهبر القاعده درباره این تحول که نتایج بسیار خطرناکی( برای گروه های تروریستی و مسلح) دارد،چیست؟

برگ برنده هادر صحنه سوریه به سرعت به هم خورد و امیدها برای تحقق راه حلی سیاسی به منظور توقف خونریزی ها و دمیدن جان تازه به فرایند سیاسی مذاکره ای و برگزاری کنفرانس ژنو در هفته دوم از ماه فوریه آینده بخار شد.

بعید نمی دانیم یا عجیب نمی دانیم که به نوعی نزدیکی میان جبهه النصره و داعش به دلیل قرار گرفتن شان در دایره هدف گیری به وجود بیاید همانطور که بعید نمی دانیم که اختلاف ها و چه بسا تصادم میان دو «دوست»یعنی پوتین و ترامپ در خاک سوریه رخ دهد.

اعلام ترامپ در زمینه اصرارش بر ایجاد مناطق امن و دادن مهلت 90 روزه به بازهای وزارت دفاع برای تدوین این طرح و متعاقبا آغاز اجرای آن و استقبال سریع ترکیه، همه اینها نیازمند تحمیل پرواز ممنوع و وجود نیروها و تجهیزات آمریکایی به تعداد بزرگ در زمین و نیز افزایش تعداد هواپیماهای جنگی است، حالا آیا مسکو در برابر این دخالت نظامی مستقیم که یکه تازی اش در صحنه سوریه را تهدید می کند، سکوت می کند و چگونه پاسخ می دهد؟

بحران سوریه به نقطه صفر جدیدی منتقل می شود و خوش بینی  که بر کنفرانس آستانه حاکم شده بود در آستانه از بین رفتن است و ابرهای سیاه بدبین تری در راه است ؛امری که همگان را در برابر معادله های جدیدی قرار می دهد و امیدواریم که اشتباه کرده باشیم.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.