کانادا و مکزیک نیز اعلام کردهاند که در صورت لزوم، گزینه اعمال تعرفههای متقابل را آماده دارند، که این امر میتواند منجر به یک جنگ تجاری گستردهتر شود
به گزارش جماران به نقل از یوورنیوز، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا روز جمعه ۳۱ ژانویه اعلام کرد که از روز شنبه تعرفه ۲۵ درصدی را بر واردات از کانادا و مکزیک و همچنین تعرفه ۱۰ درصدی را بر کالاهای چینی اعمال میکند. این تعرفهها چه بر سر تورم آمریکا و وعدههای اقتصادی ترامپ خواهد آورد؟
کانادا و مکزیک بزرگترین صادر کنندگان نفت به ایالات متحده هستند. بنابر گزارش اداره اطلاعات انرژی ایالات متحده، این کشور در ماه اکتبر روزانه تقریبا ۴.۶ میلیون بشکه نفت از کانادا و ۵۶۳ هزار بشکه از مکزیک وارد کرده است.
در نتیجه انتظار میرود که وضع تعرفههای جدید مصرفکنندگان آمریکایی را با افزایش ناگهانی قیمتها مواجه کند و منجر به آسیب به صنایع انرژی، خودروسازی، چوب و کشاورزی شود. این درحالی است که آقای ترامپ مکررا در کارزارهای انتخاباتی خود با انتقاد شدید از سیاستهای دولت بایدن، وعده داده بود که تورم را مهار کند.
کارولین لیویت، سخنگوی کاخ سفید روز جمعه گفت: «از فردا تعرفهها اعمال خواهند شد. اینها وعدههای رئیس جمهوری هستند و فردا به آنها عمل خواهد شد.»
دونالد ترامپ سپس در دفتر بیضی کاخ سفید در گفتگو با خبرنگاران گفت که هیچ اقدامی از سوی این سه کشور نمیتواند مانع اجرای تعرفهها از روز شنبه شود.
او با این حال افزود که انتظار دارد که دولتش تعرفههای مربوط به نفت و گاز را از روز ۱۸ فوریه اعمال کند و گفت که ممکن است میزان تعرفه بر نفت کانادا را به ۱۰ درصد کاهش دهد.
آقای ترامپ گفت: «ما بر نفت و گاز تعرفه وضع میکنیم. این تعرفهها به زودی و به نظرم از ۱۸ فوریه اعمال میشوند.»
دونالد ترامپ همچنین در پاسخ پرسش خبرنگاران مبنی بر این که آیا تعرفه بر نفت خام کانادا نیز از فردا اعمال خواهد شد، گفت: «احتمالا آن را کمی کاهش دهم. ما فکر کردیم که میتوانیم آن را به ۱۰ درصد برسانیم.»
آقای ترامپ گفته است که این تعرفهها در وهله اول در جهت تضمین همکاری بیشتر این کشورها برای جلوگیری از مهاجرت غیرقانونی و قاچاق مواد مورد استفاده در تولید «فنتانیل» به آمریکا وضع میشود. با این حال او جنبه دیگر وضع این تعرفهها را تقویت تولید داخلی و افزایش درآمد دولت فدرال دانسته است.
جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا در واکنش به اظهارات روز جمعه ترامپ در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «هیچکس، چه در این سو و چه در آن سوی مرز، خواهان اعمال تعرفههای آمریکا بر کالاهای کانادایی نیست.»
آقای ترودو با اشاره به جلسه امروز خود با شورای کانادا آمریکا گفت: «ما سخت در تلاش هستیم تا از اجرای این تعرفهها جلوگیری کنیم، اما اگر ایالات متحده به اجرای آنها ادامه دهد، کانادا آماده واکنشی قاطع و فوری خواهد بود.»
چه بر سر بازار میآید؟
تجارت میان کانادا و آمریکا در سهماهه نخست تا سوم سال ۲۰۲۴، تقریبا به ۶۰۰ میلیارد دلار آمریکا رسید، که با احتساب خدمات، حجم کل این تجارت حدود ۶۸۳ میلیارد دلار آمریکا بود و کانادا همچنان بزرگترین بازار صادراتی کالاها و خدمات ایالات متحده باقی ماند و تقریبا ۳۵۰ میلیارد دلار آمریکا از محصولات آمریکایی وارد کانادا شد.
در پی اظهارات روز جمعه رئیس جمهوری آمریکا شاخص «اساندپی ۵۰۰» (S&P 500) با افت نیم درصدی مواجه شد و از ۶۱۱۱ به ۶۰۴۰ رسید.
این شاخص یکی از مهمترین شاخصهای بازار بورس آمریکا و معیاری کلیدی برای سنجش عملکرد کلی بازار سهام ایالات متحده است. این شاخص شامل ۵۰۰ شرکت بزرگ آمریکایی است که در بورسهای «نیویورک» (NYSE) و «نزدک» (Nasdaq) معامله میشوند.
وندی کاتلر، مذاکرهکننده تجاری پیشین ایالات متحده روز جمعه گفت: «باید انتظار داشت که هر سه کشور واکنش نشان دهند.»
چین در دوران نخست ریاستجمهوری ترامپ نیز به تعرفههای او واکنش شدید نشان داده و با اعمال تعرفههای تلافیجویانه بر محصولات کشاورزی آمریکا، طرفداران ترامپ را در مناطق روستایی هدف قرار داده بود.
کانادا و مکزیک نیز اعلام کردهاند که در صورت لزوم، گزینه اعمال تعرفههای متقابل را آماده دارند، که این امر میتواند منجر به یک جنگ تجاری گستردهتر شود. تحلیلهای اقتصادی نشان میدهند که این موضوع میتواند رشد اقتصادی را تحت تأثیر قرار دهد و تورم را تشدید کند.
لیو پنگیو، سخنگوی سفارت چین در واشنگتن طی بیانیهای اعلام کرد: « هیچکس در جنگ تجاری یا تعرفهای برنده نیست، چنین اقداماتی نه به نفع دو کشور است و نه به نفع جهان. با وجود اختلافات، کشورهای ما منافع مشترک زیادی دارند و فضای همکاری گستردهای میان ما وجود دارد.»
بررسی موسسه اقتصاد بینالملل پترسون نشان میدهد که اعمال این تعرفهها «به اقتصاد تمامی طرفهای درگیر، از جمله ایالات متحده، آسیب خواهد زد.»
در این بررسی آمده است: «تعرفه ۲۵ درصدی برای مکزیک فاجعهبار خواهد بود. علاوه بر این، رکود اقتصادی ناشی از تعرفه میتواند انگیزه مهاجران مکزیکی برای عبور غیرقانونی از مرز به ایالات متحده را افزایش دهد که مستقیما در تضاد با یکی از اولویتهای اصلی دولت دونالد ترامپ است.»
وندی کاتلر میزان آسیب ناشی از این تعرفهها را وابسته به مدت زمان اعمال آنها میداند.
خانم کاتلر گفت: «اگر فقط برای چند روز باشد، یک مسئله است. اما اگر برای هفتهها یا ماهها ادامه پیدا کند، شاهد اختلال در زنجیره تأمین، افزایش هزینههای تولیدکنندگان آمریکایی و در نهایت افزایش قیمتها برای مصرفکنندگان خواهیم بود.»
او افزود: «این موضوع میتواند تأثیرات کلان اقتصادی داشته باشد، بازار سهام را تحت تأثیر قرار دهد و در سطح بینالمللی باعث افزایش تنش با شرکای تجاری ما شود، که همکاری با آنها را دشوارتر خواهد کرد.»