یادداشت پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران -تهران

یادداشت/

آیا آتش جنگ در غزه خاموش میشود؟

به نظر می رسد که بنیامین نتانیاهو و کابینه تند رو او بیش از هر زمانی آماده اعطای امتیازهایی به حماس شده تا هم آزادی گروگانها صورت بگیرد و هم مقدمات برقراری آتش بس در غزه فراهم شود.

پایگاه خبری جماران: عبدالرضا فرجی راد، استاد ژئوپلیتیک در یادداشتی برای جماران نوشت:

تا پیش از این بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم اسرائیل به سختی زیر بار برقراری آتش بس در غزه می رفت. حتی زمانی که تظاهرات گسترده مردمی در تل آویو برگزار شده و اسرائیلی ها خواستار برقراری آتش بس با هدف آزادی گروگان ها(اسرای) در اختیار حماس بودند، باز هم نتانیاهو با پیشبرد این روند مخالفت و در برابر آن مقاومت می کرد. نتانیاهو حتی با وزیر دفاع وقت خود یعنی یوآف گالانت بر سر آتش بس در غزه اختلاف جدی پیدا کرد و نهایتا او را از پست وزارت برکنار کرد.

اکنون به نظر می رسد که بنیامین نتانیاهو و کابینه تند رو او بیش از هر زمانی آماده اعطای امتیازهایی به حماس شده تا هم آزادی گروگانها صورت بگیرد و هم مقدمات برقراری آتش بس در غزه فراهم شود. دلایل ذیل را می توان برای این تمایل ذکر کرد:

  • بنیامین نتانیاهو در ابتدای حمله به غزه اهدافی را اعلام کرده بود که پذیرش آتش بس بدون رسیدن به آن اهداف می توانست در داخل اسرائیل مشکلاتی را برای او  فراهم کند. مخالفین، وی را متهم می کردند که طولانی شدن جنگ غزه نه تنها منجر به حذف حماس نشد، بلکه تعدادی از گروگانها در میانه این مسیر جان خود را از دست دادند و  مردمان شمال اسرائیل و هم مرز با لبنان نیز بی خانمان شده اند. لذا وی دستاورد چندان سیاسی و نظامی نداشت که بخواهد با پذیرش آتش بس به فشارهای داخل اسراییل پاسخ دهد. ولی در چند ماه اخیر وی به دستاوردهای غیر منتظره ای در خارج از حوزه نوار غزه در سوریه و لبنان رسید که توانست در داخل اسرائیل و مناطق روی آن ها مانور دهد و اعلام کند که توانسته است تهدیدها را از جهات مختلف از اسرائیل دور کند. آتش بس در لبنان بر اساس قطعنامه ۱۷۰۱، ایجاد منطقه حائل در جنوب لبنان، ویرانی تقریبا تمام تسلیحات و امکانات نظامی سوریه، تصرف کل ارتفاعات جولان، ایجاد منطقه حائل در داخل خاک سوریه، تصرف مناطقی در کنار مرز اردن و تسلط بر رودخانه در کنار همان مرز و نهایتا سیطره هوایی دائمی بر سوریه و قطع ارتباط سوریه و حزب الله و خروج مستشاران ایرانی از سوریه از جمله اتفاقات در منطقه است که به نفع دولت نتانیاهو تمام شده است.
  • نکته بعدی اتمام حجت دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب ایالات متحده مبنی بر اینکه تا قبل از حضور وی در کاخ سفید باید آتش بس در غزه اجرا و گروگان ها آزاد شوند. هرچند بنیامین نتانیاهو از پیروزی ترامپ بر کامالا هریس خوشحال بنظر می رسد، ولی به خاطر رفتار نامطمئن ترامپ سعی میکند با اطاعت از وی، هم خودی را فردی مطیع جلوه داده و هم حداکثر حمایت و بهره برداری از حضور ترامپ را داشته باشد. اخیرا ترامپ در مصاحبه ای با مجله تایم وقتی از وی سوال شد که به نتانیاهو اعتماد داری پاسخ داد که به هیچکس اعتماد ندارد .

با توجه به موارد فوق الذکر به نظر میرسد دولت نتانیاهو و حماس به آتش بس نزدیک شده اند و احتمالا در یکی دو هفته آینده، آتش جنگ در غزه نیز خاموش می شود.  بر اساس اخبار منتشره،  نتانیاهو در روزهای گذشته در همین رابطه سفری اعلام نشده به قاهره، پایتخت مصر داشته و با رئیس جمهور این کشور عبدالفتاح السیسی دیدار کرده است. محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی نیز همزمان در قاهره بود. شاید این اتفاق نشان از این داشته باشد که قرار است تشکیلات خودگردان فلسطینی مدیریت غزه را به عهده بگیرد؛ مسأله ای که قبلا محمود عباس تمایلی به آن نشان نداده بود، هرچند که گفته می شود قرار است نخست وزیر فلسطین امورات غزه را به عهده داشته باشد که احتمالا عدم تمایل محمود عباس به همین دلیل بوده است.

بر اساس گفت و گوهای به عمل آمده طی آتش بس ۶۰ روزه گروگان  های زن و مسن اسراییلی آزاد می شوند و در ازای آن تعداد بیشتری از زندانیان فلسطینی از زندان های اسراییلی روانه غزه می شوند. در مرحله دوم و بعد از ۶۰ روز ، گروگان های نظامی اسراییل به خانه بر می گردند و نیروهای اسرائیلی غزه را ترک می کنند. نکته قابل توجه اینکه بر اساس اخبار منتشره قرار است نیروهای اسرائیلی از محور فیلادلفیا که حماس و مصر نسبت به آن حساسیت نشان می دادند نیز از منتهی الیه جنوب غزه خارج شوند.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

کلمات کلیدی جنگ غزه 2023
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.