کارخانه چیپس کاپیتان کورن در دوما، تحت سایه نفوذ خاندان اسد، به مرکزی برای تولید و قاچاق کپتاگون تبدیل شد.

پایگاه خبری جماران: کارخانه چیپس معروف «کاپیتان کورن» که متعلق به «محمد الطوط» بود، با آهنگ تبلیغاتی مشهور خود «الله، الله، الله، کاپیتان کورن، الله» در میان مردم دوما، یکی از حومه‌های دمشق، بسیار محبوب بود.

 

تبدیل کارخانه به مرکز نظامی

«تایمز» نوشت: هفت سال پیش، نیروهای ارتش سوریه وارد دوما شدند و کارخانه را به‌عنوان منطقه نظامی تصرف کردند. کامیون‌هایی با پلاک‌های لبنانی تجهیزات سنگینی را به کارخانه منتقل کردند و کامیون‌های بدون پلاک، محصولات ناشناسی را از کارخانه خارج می‌کردند. شایعاتی میان مردم محلی منتشر شد که کارخانه به تولید بیسکوییت یا نوار بهداشتی مشغول است.

اما چیزی که بیش از همه جلب توجه می‌کرد، بوی‌های مشکوکی بود که شب‌ها از کارخانه به مشام می‌رسید. «احمد»، صاحب مغازه فلافل‌فروشی نزدیک کارخانه، درباره تجربه تلخ خود گفت: «یک بار برای برداشتن آب از چاه رفتم، اما سربازان مرا کتک زدند. بعد از آن دیگر هرگز دلم نخواست آب بنوشم.»

 

کشف کارخانه کپتاگون

این هفته مشخص شد که این کارخانه به مرکزی برای تولید صنعتی کپتاگون، نوعی محرک آمفتامینی (فنیتیلین)، تبدیل شده بود. نیروهای لشکر چهارم زرهی به رهبری «ماهر اسد»، برادر «بشار اسد»، از این کارخانه محافظت می‌کردند.

gettyimages-116472442-612x612

«کارولین رز»، مسئول تحقیقات مؤسسه نیو لاینز، می‌گوید: «این احتمالاً یکی از بزرگ‌ترین کارخانه‌های تولید کپتاگون بوده است. گزارش‌هایی داشتیم که «ماهر اسد» دو آزمایشگاه بزرگ در لاذقیه و دوما را کنترل می‌کند و به نظر می‌رسد این همان کارخانه‌ای باشد که اطلاعات آن سه سال پیش به دست ما رسیده بود.»

کپتاگون پس از تولید به اردن و عربستان سعودی قاچاق می‌شد و سالانه حدود ۵ میلیارد دلار برای رژیم اسد درآمد به همراه داشت. این ماده در ابتدا برای مصرف سربازان سوری تولید می‌شد، اما با تشدید تحریم‌های غرب علیه سوریه، قاچاق کپتاگون به منبع اصلی درآمد رژیم اسد تبدیل شد.

_methode_times_prod_web_bin_3d71be1b-3961-4ff0-b3a0-4c491727ecf8

درحالی‌که این تجارت خزانه رژیم اسد را پر می‌کرد، باعث بحران مواد مخدر در کشورهای اردن و عربستان سعودی شد. باوجود تلاش‌های گسترده برای توقیف محموله‌ها، این کشورها موفق به توقف کامل قاچاق نشدند.

 

بازگشت الطوط و کشف مواد مخدر

پس از فرار نیروهای «بشار اسد»، «محمد الطوط» برای بازپس‌گیری کارخانه بازگشت و اولین کسی بود که از وضعیت آن پرده برداشت. او گفت: «ما ۶۰ تُن مواد مخدر پیدا کردیم.»

این کارخانه تمامی مراحل تولید کپتاگون را شامل می‌شد؛ از ترکیب مواد شیمیایی گرفته تا قالب‌گیری قرص‌ها و بسته‌بندی آن‌ها در میوه‌های مصنوعی مانند هندوانه و پرتقال و همچنین دستگاه‌های الکتریکی. قرص‌ها آماده قاچاق به اردن بودند. علاوه بر این، اتاقی پر از حشیش نیز به آتش کشیده شده بود.

_methode_times_prod_web_bin_f76c19bc-33a1-4dc1-a803-0536ae9d5237

 

مصادره کارخانه توسط عامر خیطی

در سال ۲۰۱۷، زمانی که «الطوط» در مصر بود، کارخانه توسط «عامر خیطی»، یکی از تاجران محلی و افراد نزدیک به «ماهر اسد»، مصادره شد. «عامر خیطی» که از دوستان قدیمی خانواده اسد و نماینده سابق پارلمان بود، مالکیت کارخانه را به نام خود ثبت کرد.

«الطوط» به یاد می‌آورد: « «عامر خیطی» با من تماس گرفت و گفت نمی‌توانی برگردی. او گفت: این کارخانه حالا مال من است.»

«عامر خیطی» پس از انتخابات ۲۰۲۱ سوریه، جشن بزرگی در شهر فقیرنشین دوما برگزار کرد. «محمد»، یک جوان ضایعات‌جمع‌کن، درباره این جشن می‌گوید: «او خوانندگانی را با هزینه ۷۰۰ میلیون لیره [۳۶ هزار پوند] آورد تا از اسد تعریف کنند، در حالی که ما در خانه‌مان نه غذا داشتیم و نه آب.»

زمانی که اتهامات علیه «خیطی» مطرح شد، او ابتدا با انجام مصاحبه ویدیویی با روزنامه تایمز موافقت کرد اما به‌طور ناگهانی مصاحبه را لغو کرد. وکیل او در دفاع از موکلش گفت: «ما این اتهامات را تکذیب می‌کنیم. «خیطی» در تجارت مواد مخدر دخالتی نداشته است. نیروهای «ماهر اسد» این کارخانه را از او تصاحب کرده‌اند.»

در حال حاضر، محل زندگی «خیطی» و «ماهر اسد» نامعلوم است. گزارش‌ها حاکی از آن است که «ماهر اسد» توسط متحدان روسی‌اش به لیبی منتقل شده است؛ جایی که روسیه در آنجا پایگاه‌های نظامی دارد.

در همین حال، «محمد الطوط» که هر روز از کارخانه قدیمی خود بازدید می‌کند، می‌گوید برای ازسرگیری تولید چیپس «کاپیتان کورن» آماده می‌شود. او با امیدواری گفت: «ما آن را دوباره خواهیم ساخت. ما تمام سوریه را بازسازی خواهیم کرد.»

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
1 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.