دوره اول دونالد ترامپ با سیاست خارجی «اول آمریکا» تعریف شد که قول داده در دوره دوم به آن بازگردد. در چهار سال اول ریاست جمهوری اش، این جهت گیری سیاستی او را به خروج از توافقنامه های بین المللی مهمی مانند شراکت ترانس پاسیفیک، توافقنامه آب و هوای پاریس، یونسکو و توافق هسته ای ایران ،آغاز جنگ تجاری با چین و ... سوق داد.

پایگاه خبری جماران - دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا گفته که نقش این کشور در ناتو را مورد ارزیابی مجدد قرار می دهد، به جنگ در اوکراین پایان می دهد، ممنوعیت سفر شهروندان کشورهای اکثرا مسلمان را بازمی گرداند، محدودیت های جدیدی را بر زیرساخت های متعلق به چین در ایالات متحده اعمال می کند و یک سیستم سپر دفاع موشکی ایجاد می کند. در میان دیگر اولویت‌ها، سیاست خارجی «اول آمریکا» هم  است که او برای دوره دوم وعده آن را داده است.

سایت فوربس در گزارشی در این باره می نویسد: ترامپ گفته است که در صورت انتخاب شدن، بیش از یک روز طول نمی کشد تا جنگ بین روسیه و اوکراین را حل و فصل کند (او توضیحی در مورد چگونگی برنامه ریزی برای پایان دادن به درگیری ارائه نکرده است). او گفته که قصد دارد از متحدان اروپایی بخواهد بازپرداخت تسلیحاتی که ایالات متحده به اوکراین ارسال کرده را بر عهده بگیرند.

ترامپ که در اولین دوره ریاست جمهوری خود از بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل حمایت گسترده ای کرد، همچنین قول داده که صلح را در خاورمیانه، جایی که تنش ها از زمان شروع جنگ اسرائیل با حماس بیش از یک سال پیش به سرعت در حال افزایش است، برقرار کند. از این موضوع هم در این باره جز اصرار از اسرائیل برای «تمام کردن کار» نشانه  دیگری در اختیار نیست.

رئیس‌جمهور منتخب گفته است که توصیه‌های ژنرال‌ها، بوروکرات‌ها، دیپلمات‌ها، لابی‌ها و پیمانکاران دفاعی را که جنگ را تبلیغ می کنند رد خواهد کرد و جنگ‌افروزان در دولت را با مقامات شایسته امنیت ملی که معتقد به دفاع هستند جایگزین خواهد کرد. او در این باره گفته است: منافع حیاتی آمریکا بیش از هر چیز دیگری مهم است.

ترامپ بارها از اعضای ناتو، یک ائتلاف دفاعی اروپا و آمریکای شمالی انتقاد کرده و گفته که متعهد به دفاع از کشورهایی که حداقل 2 درصد از تولید ناخالص داخلی خود را صرف دفاع نمی کنند، نخواهد بود.  معاون رئیس جمهور منتخب جی دی ونس نیز  در  این باره گفته است: ناتو نه فقط یک مددجوی دریافت کننده کمک بلکه باید یک  متحد واقعی باشد.

ترامپ متعهد شده  که در صورت وقوع «جنگ جهانی سوم» یک سپر دفاع موشکی برای دفاع از آمریکا می سازد که به گفته او در نتیجه این وضعیت «جنگ جهانی اول و دوم نبردهای بسیار کوچکی» به نظر خواهند رسید.  در ماه سپتامبر، ترامپ گفت که «ممنوعیت معروف سفر» را که مانع از بازدید مردم از برخی کشورهای عمدتا مسلمان از ایالات متحده شده بود باز  می گرداند. رئیس‌جمهور منتخب قول داده که با اعمال محدودیت‌های جدید بر زیرساخت‌های متعلق به چین در ایالات متحده، موضعی سخت‌گیرانه در قبال چین اتخاذ کند. ترامپ پیشنهاد داده که تعرفه های پایه بر اکثر کالاهای خارجی (و تعرفه های 60 درصدی بر تمام واردات چینی و 100 درصدی بر کالاهای مکزیکی) اعمال شود، به این امید که تولید آمریکایی را تحریک کند.

جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا پس از خروج ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری خود، مجدداً به توافقنامه آب و هوایی پاریس وارد شد، اما ترامپ گفته است که قصد دارد دوباره از این توافق عقب نشینی کند و این توافقنامه را کاغذ پاره خواند، زیرا ایالات متحده بیش از سایر کشورها هزینه می پردازد .

ترامپ گفت رئیس‌جمهور یکی از کشورهای ناتو از او پرسیده که آیا ایالات متحده از آنها در برابر تهاجم روسیه محافظت می‌کند، حتی اگر آنها نیازهای هزینه‌های دفاعی خود را برآورده نکرده باشند. ترامپ در پاسخ یادآور شد: «نه، من از شما محافظت نمی‌کنم. در واقع، من (روسیه) را تشویق می‌کنم که هر کاری که می‌خواهند انجام دهد. شما باید هزینه ها را  پرداخت کنید.

دوره اول دونالد ترامپ با سیاست خارجی «اول آمریکا» تعریف شد که قول داده در دوره دوم به آن بازگردد. در چهار سال اول ریاست جمهوری اش، این جهت گیری سیاستی او را به خروج از توافقنامه های بین المللی مهمی مانند شراکت ترانس پاسیفیک، توافقنامه آب و هوای پاریس، یونسکو و توافق هسته ای ایران ،آغاز جنگ تجاری با چین و ... سوق داد. او در بسیاری از تصمیم گیری های سیاسی، وزارت امور خارجه و مقامات امنیت ملی را دور زد.  لحظات مهم سیاست خارجی در دوره اول او شامل اولین سفر ریاست جمهوری امریکا به کره شمالی، به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت اسرائیل و قطع روابط ایالات متحده با سازمان بهداشت جهانی بود.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.