سیما سمر وزیر سابق امور زنان افغانستان گفت که در تلاش برای کشاندن طالبان به میز مذاکره در حال حاضر، سازمان ملل به خواسته های آنها برای حذف حقوق زنان تن داده است. او در این باره گفت: این وضعیت تسلیم غیرمستقیم در برابر خواست طالبان است. قانون، دموکراسی و صلح پایدار بدون احتساب نیمی از جمعیت جامعه که زنان هستند امکان پذیر نیست.
به گزارش جماران، گاردین در نوشتاری کوتاه به حذف زنان افغان از کنفرانس مهم سازمان ملل در دوحه انتقاد کرده و آن را تلاشی برای راضی کردن طالبان و خیانت به زنان این کشور خوانده است. گروههای حقوق بشر و سیاستمداران سابق میگویند که کنار گذاشتن زنان افغان از کنفرانس آتی سازمان ملل در مورد افغانستان «خیانت» به زنان و دختران در این کشور است. بر اساس گزارش ها، طالبان خواستار این هستند که هیچ زن افغان حق شرکت در نشست سازمان ملل در دوحه را که از 30 ژوئن برای بحث در مورد رویکرد جامعه بین المللی در قبال افغانستان تشکیل می شود، ندارد. از زمان به دست گرفتن قدرت در افغانستان در ماه اوت 2021، طالبان دسترسی زنان به آموزش، اشتغال و فضاهای عمومی را محدود کرده است. در ماه مارس، گزارش شد که آنها شلاق زدن و سنگسار زنان را به دلیل زنای محصنه مجدداً آغاز خواهند کرد.
طالبان در اوایل سال جاری در مذاکرات سازمان ملل شرکت نکرد، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد در آن زمان گفت که این گروه یکسری شرایط را برای مشارکت خود ارائه کرده که حق گفتگو با دیگر نمایندگان جامعه افغانستان را از ما سلب می کند و این غیرقابل قبول است.
تیرانا حسن، مدیر اجرایی دیده بان حقوق بشر، گفت: «به استثنای زنان، این اقدام خطر مشروعیت بخشیدن به سوء استفاده های طالبان و آسیب جبران ناپذیر به اعتبار سازمان ملل به عنوان مدافع حقوق زنان و مشارکت معنادار زنان را به همراه دارد.»
سیما سمر وزیر سابق امور زنان افغانستان گفت که در تلاش برای کشاندن طالبان به میز مذاکره در حال حاضر، سازمان ملل به خواسته های آنها برای حذف حقوق زنان تن داده است. او در این باره گفت: این وضعیت تسلیم غیرمستقیم در برابر خواست طالبان است. قانون، دموکراسی و صلح پایدار بدون احتساب نیمی از جمعیت جامعه که زنان هستند امکان پذیر نیست. فکر نمی کنم از اشتباهات گذشته چیزی یاد گرفته باشیم. به عنوان یکی از تغییرات اساسی، مردم افغانستان باید در برابر تبعیض به ویژه علیه زنان اعتراض کنند. چون این فقط مشکل زنان نیست، مشکل هر خانواده و هر پدر، برادر، فرزند و شوهر است.
حبیبه سرابی، یکی دیگر از وزیران سابق امور زنان در افغانستان و اولین والی زن این کشور، گفت که جامعه جهانی تعامل با طالبان را بر حقوق زنان در اولویت قرار داده است. او گفت: «متاسفانه جامعه جهانی میخواهد با طالبان تعامل کند و به همین دلیل است که برنامههای خودشان همیشه برای آنها مهمتر از زنان افغانستان، دموکراسی یا هر چیز دیگری بوده است.»
حیدر بار، از دیدهبان حقوق بشر، گفت: «آنچه در افغانستان اتفاق میافتد، جدیترین بحران حقوق زنان در جهان است و این ایده که سازمان ملل متحد چنین جلسهای تشکیل دهد و در مورد حقوق زنان بحث نکند و زنان افغان در آن حضور نداشته باشند. اتاق فراتر از باور است. تنها توضیح قابل قبول این است که آنها این کار را انجام می دهند تا طالبان را به میز مذاکره بکشانند، اما برای چه؟ در حال حاضر، سه سال تعامل دیپلماتیک چیزی به بار نیاورده است و تمام اینها یک سابقه وحشتناک است، طالبان را جسور و مشروع می کند و آنها را به یک پیروزی سیاسی بزرگ می رساند. این یک خیانت نه تنها به زنان افغان بلکه به تمام زنان در سراسر جهان است.»
گاردین با سازمان ملل متحد برای اظهار نظر تماس گرفته است، اما در پاسخ به پرسش در مورد حضور نمایندگان جامعه مدنی افغانستان، گفته شده که ترتیبات برای برگزاری کنفرانس هنوز ادامه دارد.