اگر درخواست تشکیلات خودگردان فلسطین از طریق شورای امنیت سازمان ملل به تصویب برسد، سپس به مجمع عمومی سازمان ملل منتقل می شود، جایی که برای تصویب به اکثریت دو سوم نیاز دارد. یک کشور نمی تواند به عنوان یک کشور عضو به سازمان ملل بپیوندد مگر اینکه شورای امنیت و مجمع عمومی تایید کنند.

به گزارش جماران،  شورای امنیت سازمان ملل متحد روز دوشنبه از کمیته عضویت خود خواست تا درخواست تشکیلات خودگردان فلسطین برای عضویت کامل در سازمان ملل را بررسی کند. تشکیلات خودگردان در حال حاضر یک کشور ناظر غیرعضو مانند واتیکان است. الجزیره در گزارشی در این باره می نویسد: این درخواست که در میانه ادامه جنگ غزه از شش ماه پیش تاکنون مطرح شده در حقیقت یک کتاب قدیمی را باز می کند.

سفیر مالت در سازمان ملل متحد، رئیس فعلی شورای امنیت روز دوشنبه گفت که این نهاد در ماه آوریل تصمیم رسمی اتخاذ خواهد کرد. ریاض منصور، فرستاده فلسطین در سازمان ملل متحد، گفت: تمام خواسته فلسطین این است که با ملت‌ها و دولت‌ها برابر باشد.

 بیش از 33000 فلسطینی در جنگ اسرائیل علیه غزه کشته(شهید) شده‌اند و وضعیت تقریباً قحطی بر بخش‌های وسیعی از سرزمین‌های تحت محاصره فلسطین حاکم است. اما این اولین بار نیست که فلسطین برای عضویت کامل در سازمان ملل تلاش می کند. تلاش قبلی در سال 2011 حتی به رای گیری هم نرسید و حتی اگر به این مرحله هم می رسید،  ایالات متحده دارای حق وتو متعهد شده بود که جلوی آن را بگیرد.

پس سوال اینجاست که حالا چه فرقی دارد؟ آیا فلسطین این بار می تواند موفق شود؟ منصور روز دوشنبه با اشاره به درخواست اولیه عضویت فلسطین توسط محمود عباس، رئیس‌جمهور فلسطین به بان کی مون، دبیرکل وقت سازمان ملل متحد در سال 2011، گفت: «این تکرار یک لحظه تاریخی برای دومین بار است.»

در آن زمان، یک کمیته شورای امنیت سازمان ملل این پیشنهاد را برای چند هفته ارزیابی کرد اما نتوانست به یک موضع واحد برسد. شورای امنیت هرگز به طور رسمی به قطعنامه ای درباره عضویت فلسطین رای نداد. دیپلمات ها گفتند که فلسطین حداقل 9 رأی لازم برای تصویب قطعنامه را ندارد. این وضعیت ایالات متحده، نزدیکترین متحد اسرائیل را از اعمال وتوی خود برای انکار عضویت فلسطین نجات داد.

ایالات متحده بارها گفته است که عضویت کامل در سازمان ملل باید به دنبال توافق بین اسرائیل و فلسطینی ها باشد. پس از شکست ناموفق روند عضویت، مجمع عمومی سازمان ملل در سال 2012، فلسطین را از «نهاد ناظر غیرعضو» به «کشور ناظر غیرعضو» ارتقا داد.

در حال حاضر روند در شورای امنیت سازمان ملل چگونه است؟

تشکیلات خودگردان هفته گذشته رسماً از شورای امنیت سازمان ملل درخواست کرد که درخواست سال 2011 خود برای عضویت کامل در سازمان جهانی را مورد بررسی قرار دهد.

کمیته 15 نفره عضویت برای دومین بار در این هفته در روز پنجشنبه برای بررسی بیشتر در مورد اینکه آیا فلسطین شرایط کافی را دارد یا خیر، تشکیل جلسه خواهد داد. آن‌ها می‌توانند درخواست را کنار بگذارند یا آن را برای رأی‌گیری رسمی در شورای امنیت سازمان ملل مطرح کنند.

تصویب حداقل نیاز به 9 رأی موافق، بدون وتو دارد. پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد - آمریکا، روسیه، چین، فرانسه و بریتانیا - حق وتو دارند.

ایالات متحده نشان داده است که مخالفت این کشور با عضویت فلسطین در سازمان ملل، در غیاب توافقی گسترده تر با اسرائیل، همچنان به قوت خود باقی است. رابرت وود، معاون سفیر ایالات متحده در سازمان ملل هفته گذشته گفت: موضع ما تغییر نکرده است.

در اصل، این بدان معناست که این احتمال وجود دارد که ایالات متحده درخواست تشکیلات خودگردان فلسطین را در صورت رای گیری در شورای امنیت سازمان ملل وتو کند.

اگر درخواست از سد شورای امنیت عبور کند چه اتفاقی می افتد؟

اگر درخواست تشکیلات خودگردان فلسطین از طریق شورای امنیت سازمان ملل به تصویب برسد، سپس به مجمع عمومی سازمان ملل منتقل می شود، جایی که برای تصویب به اکثریت دو سوم نیاز دارد. یک کشور نمی تواند به عنوان یک کشور عضو به سازمان ملل بپیوندد مگر اینکه شورای امنیت و مجمع عمومی تایید کنند.

این برنامه در مجمع عمومی ملل متحد  نسبت به شورای امنیت شانس بیشتری دارد. در حال حاضر، 139 کشور - به راحتی بیش از دو سوم مجمع عمومی - فلسطین را به عنوان یک کشور به رسمیت می شناسند. برخلاف شورای امنیت سازمان ملل، هیچ کشوری حق وتو برای رد اکثریت در مجمع عمومی سازمان ملل را ندارد.

اسرائیل چه می گوید؟

اسرائیل مدت‌هاست که استدلال می‌کند که اجازه دادن به تشکیلات خودگردان فلسطین برای به دست آوردن عضویت کامل در سازمان ملل مستقل از مذاکرات بین طرف‌ها، مذاکرات برای تشکیل کشور آینده فلسطین را به خطر می‌اندازد. اما در سال‌های اخیر، اسرائیل – به‌ویژه در زمان نخست‌وزیر بنیامین نتانیاهو – به شدت از راه‌حل دو کشوری دور شده و همین مسئله پیش شرط مذاکرات برای تشکیل کشور فلسطین را کمرنگ تر از قبل کرده است.

روز دوشنبه، گیلاد اردان، سفیر اسرائیل در سازمان ملل، تلاش کرد میان تشکیل کشور فلسطین و بقای اسرائیل رابطه ای مستقیم ایجاد کند. او گفت: «همان ایدئولوژی نسل کشی که این نهاد برای مبارزه با آن تأسیس شده بود، هنوز در میان فلسطینیان رواج دارد.» نماینده ایالات متحده نیز در این باره گفته بود:  موضوع عضویت کامل فلسطین تصمیمی است که باید بین اسرائیل و فلسطینی ها مذاکره شود.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.