سربازگیری برای کییف بسیار ضروری است چرا که با پایان فصل زمستان و در بهار یا تابستان در انتظار فشار نظامی دیگری در جبهه های جنگ از سوی ارتش روسیه است.
به گزارش جماران به نقل از یورونیوز، اوکراین زیر فشاری که بیش از دو سال جنگ با روسیه بر ارتش این کشور وارد کرده برای تکمیل صفوف خسته نظامیان خود، روز چهارشنبه اعلام کرد که از این پس سن سربازی مردان را تغیییر میدهد.
شور و شوق اولیه اوکراینیها برای پیوستن به مبارزه با ارتش روسیه کاهش یافته است، اگرچه حمایت عمومی از نفس جنگ و دفاع از کشور همچنان بالا است.
در حال حاضر قوانین اوکراین به گونهای است که مردان کمتر از ۶۰ سال از سفر به خارج از کشور منع شدهاند. بسیاری از مردان اوکراینی نیز با مخفی شدن در منازل یا با پرداخت رشوه از رفتن به جبههای جنگ فرار میکنند.
فرماندهان اوکراینی در چنین وضعیتی می گویند که سرباز کافی برای عملیات و حملات تهاجمی در اختیار ندارند و این تعداد نیرو برای حفظ مواضع فعلی در هنگام تشدید حملات روسیه به سختی جوابگو است.
این در حالی است که جمعیت روسیه بیش از سه برابر جمعیت اوکراین است و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه نشان داده که اگر نیروهای داوطلب برای جنگ کافی نباشند، ابایی از وادار کردن مردان برای اعزام به جبهه ندارد.
تزریق ۵۰ هزار سرباز با کاهش سن سربازی اجباری
در شرایطی که دو سال جنگ و خونریزی عصاره صفوف نظامی اوکراین و انبارهای تسلیحاتی آن را کشیده است، ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری این کشور روز چهارشنبه (۳ آوریل) با هدف تجدید قوا در جنگ علیه روسیه، سه لایحه قانونی را توشیح کرد.
بر اساس قوانین جدید، سن ورود به خدمت اجباری سربازی از ۲۷ به ۲۵ سال کاهش یافت، مضافا اینکه برخی از معافیتها نیز حذف میشود. برآورد میشود که با این تمهید جدید، حدود۵۰ هزار سرباز به ارتش اضافه کند.
آمار وزارت دفاع اوکراین حاکی از آن است که ارتش این کشور در ماه اکتبر نزدیک به ۸۰۰ هزار سرباز داشته است. این رقم شامل گارد ملی یا سایر یگانها نمیشود. در مجموع، حدود ۱ میلیون اوکراینی یونیفرمهای نظامی بر تن دارند که حدود ۳۰۰ هزار نفر از آنها در خط مقدم خدمت میکنند.
تحلیلگران نظامی میگویند میانگین سن سربازان در هر دو طرف کمی بیشتر از ۴۰ سال است. برخی از اوکراینیها نگران هستند که پایین آوردن سن سربازی اجباری به ۲۵ سال و دور کردن جوانان از بازار کار میتواند آسیبهای بیشتری به اقتصاد جنگزده اوکراین بزند، به همین دلیل هم بوده که سن سربازی در اوکراین ۱۸ سال تعیین نشده بود.
در عین حال سربازگیری برای کییف بسیار ضروری است چرا که با پایان فصل زمستان و در بهار یا تابستان در انتظار فشار نظامی دیگری در جبهه های جنگ از سوی ارتش روسیه است.
زلنسکی: پوتین فقط با اوکراین نمیجنگد
زلنسکی به خبرنگاران گفت: «میتوانم بگویم که روسیه در حال آماده شدن برای بسیج ۳۰۰ هزار پرسنل نظامی دیگر در اول ماه ژوئن است.»
ارتش روسیه روز چهارشنبه اعلام کرد که اخیراً یک روند افزایشی در سربازگیریهای خود را تجربه کرده است و دلیل آن را به خشم عمومی مردم نسبت به حمله ماه گذشته به سالن کنسرت مسکو و کشته شدن بیش از ۱۴۰ نفر نسبت داد.
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که حدود ۱۶ هزار نفر در ۱۰ روز گذشته ثبت نام کردهاند، اگرچه که ادعای کرملین به طور مستقل قابل تأیید نیست.
تقریباً یک سال طول کشید تا زلنسکی قانون کاهش سن خدمت اجباری را امضا کند. این تعلل و تامل یکساله شاید منعکس کننده این باشد که چنین اقدامی احتمالا تا چه حد از دید مردم این کشور ناخوشآیند و ناپسند تلقی میشده است.
اوریسیا لوتسویچ، معاون گروه مطالعاتی روسیه و اوراسیا در اندیشکده چتمهاوس در لندن گفت که آقای زلنسکی امیدوار بود که این جنگ نسبتاً سریع به پایان برسد، اما متوجه شد که پوتین «فقط با اوکراین نمیجنگد، بلکه دشمن اصلی او آمریکا و حضورش در اروپای شرقی است.»
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو روز چهارشنبه اعلام کرد که ناتو در حال بحث در مورد طرحی برای ارائه پشتیبانی نظامی حسابشدهتر به اوکراین در سالهای آینده است.
وی پیش از آغاز نشست وزرای خارجه این ائتلاف در بروکسل گفت: «ما قویاً معتقدیم که حمایت از اوکراین از طرحهای کوتاه مدت و داوطلبانه فاصله بگیرد و بیشتر به سمت تعهدات بلندمدت ناتو برود.»
فحوای این طرح این است که از این پس به جای مقر فرماندهی آمریکا در اروپا، ائتلاف ناتو وظیفه هماهنگی کارگروه تماس دفاعی اوکراین، متشکل از حدود ۵۰ کشور که به طور منظم در طول جنگ سلاح و مهمات برای اوکراین تهیه میکنند، را بر عهده بگیرد.
مقامات روسیه: حمله خونین به سالن کنسرت به درخواستها برای پیوستن به ارتش بطور چشمگیری افزود
مقامات روسی روز چهارشنبه اعلام کردند که از زمان حمله مرگبار ماه میلادی گذشته به یک سالن کنسرت در حومه شهر مسکو که منجر به کشته شدن ۱۴۴ نفر شد، تعداد مردانی که برای پیوستن به ارتش درخواست میدهند، افزایش چشمگیری یافته است.
هرچند پس از این حمله گروه داعش بلافاصله مسئولیت آن را بر عهده گرفت اما روسیه ادعا میکند که اوکراین با این حمله مرتبط بوده است.
وزارت دفاع روسیه در بیانیهای اعلام کرد بیش از ۱۰۰ هزار نفر از ابتدای سال جاری با نیروهای مسلح قرارداد امضا کردهاند. آنها همچنین اذعان داشتند که ۱۶ هزار نفر از این تعداد تنها در ۱۰ روز گذشته به ارتش این کشور پیوستهاند.
این وزارتخانه گفته است که اکثر مردانی که در روزهای اخیر برای پیوستن به ارتش درخواست دادهاند انگیزه خود را «انتقام از کشته شدگان فاجعه ۲۲ مارس ۲۰۲۴» اعلام کرده بودند.
یکی از سربازان استخدام شده به نام اولگ ترنوف در ویدئویی که توسط این وزارتخانه منتشر شده است گفت: «پس از حوادث وحشتناک مسکو، نمیخواهم ساکت بمانم. نمیخواهم شهر خودم نیز شاهد چنین تراژدی باشد.»
تعداد درخواستها برای پیوستن به ارتش روسیه به دنبال مجموعهای از اظهارات ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه و سایر مقامات امنیتی این کشور، افزایش یافته است. آنها بدون ارائه مدرک مدعی شدند که اوکراین پشت تیراندازی مرگبار چند روز گذشته بوده است.
کییف اما بارها این موضوع را رد کرده است. ایالات متحده نیز گفته است که داعش مسئولیت این حمله را بر عهده گرفته و آژانسهای اطلاعاتی آمریکا هم هفتهها قبل به مسکو در مورد آن هشدار داده بودند.
با این حال پذیرفتن این موضوع که حمله کار گروه داعش بوده چندان برای روسیه خوشایند نیست زیرا با پذیرش این موضوع سوالاتی درباره چرایی بیتوجهی مسکو به هشدارهای ایالات متحده و ضعیف بودن سازمانهای اطلاعاتی روسیه مطرح و از سوی دیگر تمرکزها به جای جنگ با اوکراین به سمت مبارزه با اسلامگرایان کشیده میشود.
روسیه حالا با اتکا به نیروهای جدید به دنبال نفوذ بیشتر به داخل خاک اوکراین است. آقای پوتین که در سپتامبر ۲۰۲۲ حدود۳۰۰ هزار نفر از شهروندان را به جنگ فراخوانده بود، حالا گفته است که دیگر نیازی به بسیج اجباری نیست زیرا تعداد امضاکنندگان قراردادهای داوطلبانه برای پیوستن به ارتش بسیار زیاد است.
پوسترهایی در سطح شهرهای روسیه دیده میشود که در آن از سربازان جنگ با اوکراین بهعنوان افرادی میهندوست و قهرمان تمجید شده است.
گفته میشود حقوق کسانی که به ارتش میپیوندند بسیار بالاتر از آن چیزی که میتوانند به عنوان یک فرد غیرنظامی دریافت کنند.
سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه ماه میلادی گذشته اعلام کرد که مسکو ارتش خود را با اضافه کردن ۳۰ تشکل جدید تا پایان سال میلادی جاری تقویت خواهد کرد.
شویگو، وزیر دفاع روسیه: نیروهای اوکراین را به سمت غرب عقب راندیم؛ اعضای ناتو تشکیل جلسه دادند
سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه روز سهشنبه ۲ آوریل (۱۴ فروردین) گفت که ارتش این کشور نیروهای اوکراینی را به سمت غرب عقب رانده است.
از سوی دیگر ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین و منابع نظامی این کشور اظهارات شویگو مبنی بر اینکه نیروهای روسی کنترل تعدادی از مناطق در امتداد جبهه شرقی اوکراین را به دست گرفتهاند، رد کردند.
با این حال، گزارشها از اوکراین حاکی از آن است که نیروهای این کشور در حمله تانکها و خودروهای زرهی روسیه خسارات سنگینی را متحمل شدهاند.
رسانههای روسیه نوشتند که شویگو در نشست فرماندهان ارتش گفته حمله متقابل اوکراین در سال ۲۰۲۳ شکست خورده است و نیروهای کییف از آن زمان تلاش کردهاند در جبهههای مختلف جای پای خود را باز کنند، اما به گفته او، آنها به اهداف خود نرسیدند.
شویگو گفت که نیروهای روسی از آغاز سال جدید میلادی اراضی جدیدی به مساحت ۴۰۳ کیلومتر مربع را به تصرف درآورده و در ماه مارس کنترل پنج شهر و روستا در شرق اوکراین را نیز به دست آوردهاند.
روسیه با تصرف «آودیئیفکا» در ماه فوریه اولین پیروزی مهم خود را در ۹ ماه گذشته به دست آورد. وزیر دفاع روسیه گفت که نیروهای مسلح این کشور به عقب راندن تشکلهای اوکراینی به سمت غرب ادامه میدهند.
زلنسکی در نطق ویدیویی شبانه خود، به مناطقی اشاره کرد که نیروهای اوکراینی از آنها دفاع میکنند. او از جمله از توننکه نام برد که شویگو نیز به آن اشاره کرده بود و گفت مطمئن نیست که روسیه کنترل این روستا را در دست داشته باشد.
ستاد کل ارتش اوکراین در گزارش عصرگاهی خود اشاره مشابهی به نِوِلسکه داشت، محل دیگری که شویگو گفته بود تحت کنترل روسیه است. توننکه در غرب «آودیئیفکا» است و نولسکه در جنوب غربی آن قرار دارد.
شبکه تلویزیونی اسپرسو به نقل از حساب کاربری یکی از اعضای تیپ ۲۵ اوکراین اعلام کرد نیروهای اوکراینی حمله جمعه گذشته تانکها و خودروهای زرهی روسی را در نزدیکی توننکه دفع کردهاند. این نیروی نظامی اوکراین نوشته است که همرزمانش سه خودروی زرهی و سه تانک را منهدم کردهاند.
رویترز که این گزارش را منتشر کرد، نتوانسته بهطور مستقل ادعاهای دو طرف از میدان نبرد را تأیید کند.
با گذشت ۲۶ ماه جنگ اوکراین، نیروهای روسی پس از ناکامی در تکمیل پیشروی اولیه در کییف، بر به دست آوردن زمین در شرق اوکراین متمرکز شدهاند. آنها حدود ۱۶ درصد از خاک اوکراین را در اختیار دارند و تاکنون چهار منطقه از این کشور را به خاک روسیه ضمیمه کردهاند، هرچند کنترل کامل هیچ یک از آنها را در اختیار ندارند.
بریتانیا خواستار افزایش کمک ناتو به اوکراین شد
دیوید کامرون، وزیر امور خارجه بریتانیا روز چهارشنبه از متحدان ناتو خواست تا در بحبوحه تهاجم روسیه، هزینههای دفاعی و تولید خود را برای حمایت از اوکراین افزایش دهند.
کامرون در سخنرانی خود به مناسبت هفتاد و پنجمین سال تأسیس ناتو گفت: «متحدان ما باید در مقابله با تجاوزات مستمر روسیه و شکلگیری دنیایی خطرناکتر گام بردارند و برای دفاع بیشتر هزینه کنند.
وزیر خارجه بریتانیا گفت از همپیمانان ناتو خواهد خواست که طرحهای تحت رهبری بریتانیا برای تهیه موشک و مهمات استاندارد ناتو برای نیروهای مسلح اوکراین را تأیید کنند. بریتانیا از سال ۲۰۲۲ که تهاجم روسیه آغاز شد، میلیاردها دلار برای حمایت از اوکراین هزینه کرده است.
کامرون گفت: «اوکراین از هر زمانی بیشتر به ناتو نزدیک شده و ما باید از حمایت حیاتی که اوکراین برای پیروزی در جنگ نیاز دارد، حمایت کنیم.»
کامرون ضمن سخنرانی در نشست وزیران خارجه ناتو، از توبیاس بیلستروم وزیر خارجه سوئد، جدیدترین عضو این ائتلاف استقبال خواهد کرد.
سوئد رسماً در ماه مارس، یعنی دو سال پس از آغاز تهاجم روسیه به اوکراین، به ناتو ملحق شد. این کشور مجبور شده بود در سیاست امنیت ملی خود تجدید نظر کند و به این نتیجه رسید که حمایت از این ائتلاف بهترین تضمین برای منیتش است.
کامرون همچنین به تعهد ناتو برای ادغام اوکراین در این ائتلاف اشاره و بر لزوم اجماع همه متحدان در مورد عضویت آینده اوکراین در ناتو تاکید کرد.
در ماه فوریه، بریتانیا بسته تحریمی جدیدی را علیه روسیه اعلام کرد و گفت که به دنبال کاهش قدرت زرادخانه تسلیحاتی و صندوق مالی جنگی ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه است.
پنجشنبه چهارم آوریل، هفتاد و پنجمین سالگرد تاسیس ناتو است.
نشست وزرای خارجه کشورهای عضو ناتو
در بحبوحه نگرانیهای فزاینده در مورد جنگ جاری در اوکراین، وزرای خارجه کشورهای عضو ناتو روز چهارشنبه در مقر این سازمان در بروکسل، پایتخت بلژیک نشست دارند. انتظار میرود آنها در مورد پیشنهاد ایجاد یک صندوق ۱۰۰ میلیارد یورویی برای حمایت از ارتش اوکراین بحث کنند.
این پیشنهاد که ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو آن را ارائه کرده، به این ائتلاف نقش مستقیمتری در هماهنگی تأمین تسلیحات، مهمات و تجهیزات به اوکراین در راستای مبارزه با تهاجم روسیه میدهد.
موضع رسمی ناتو در قبال جنگ اوکراین صریح است و «جنگ تجاوزکارانه وحشیانه و تحریک نشده روسیه» علیه اوکراین را «به شدیدترین وجه ممکن محکوم میکند».
در بیانیه بهروزرسانیشده ناتو تأیید شده است که این نهاد به ارائه «سطح بیسابقهای از کمک به اوکراین ادامه خواهد داد» تا این کشور «بتواند حمایت دیگران از حق بنیادین دفاع از خود» را جلب کند.
اما کییف میگوید که این مقدار کافی نیست. این کشور برای مقاومت در برابر روسیه با کمبود شدید تسلیحات و نیرو مواجه است.
کمک آمریکا متوقف شد
ایالات متحده آمریکا، عضو اصلی ناتو، پشتیبان نظامی کلیدی برای اوکراین در جنگ با روسیه است، اما طرح بسته کمکی ۵۵.۸ میلیارد دلاری این کشور برای کییف در کنگره متوقف شده است.
پیش از مذاکرات بروکسل، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا مجدداً از کنگره خواست تا این کمکها را آزاد کند.
ولادیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، در اوایل این هفته در سخنانی خطاب به کنگره آمریکا گفت اگر کمکهای نظامی واشنگتن زودتر نرسد، نیروهای اوکراینی باید سرزمینهای بیشتری را به روسیه واگذار کنند.
جنگ در اوکراین ساختار ائتلاف ناتو را به شدت تغییر داده است و در نتیجه مستقیم تهاجم روسیه در سال ۲۰۲۲، فنلاند و سوئد، کشورهایی که قبلاً کاملاً بیطرف بودند، به این اتحاد پیوستند.
به نظر میرسد ناتو اکنون در مواجهه با دشمن مشترک متحدتر است. پنج سال پیش امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه در مصاحبه با اکونومیست هشدار داد که ناتو در وضعیت «مرگ مغزی» است.
خطر ترامپ برای ناتو و اوکراین
به رغم یکپارچگی کنونی ناتو و تمایل اعضا آن به ارائه کمک، این احتمال عینی وجود دارد که دونالد ترامپ بار دیگر در آمریکا به قدرت رسیده و ضمن ایجاد مشکل برای ناتو، باعث ایجاد دردسر بیشتری برای اوکراین شود.
حتی امروز که این اتحاد قوی تر از همیشه است، تردید وجود دارد که همه اعضا مایل به تأمین اسلحه و مهمات اوکراین باشند.
آمار کیل، مؤسسه اقتصاد جهانی نشان میدهد که اتحادیه اروپا و نهادهای آن در صدر فهرست حامیان نظامی، بشردوستانه و مالی دولت اوکراین قرار دارند و پس از آن نام آمریکا، آلمان، بریتانیا و دانمارک به چشم میخورد.