احتمال ریاست جمهوری دوم ترامپ در ایالات متحده در اروپا بسیار جدی گرفته شده است و برهمین اساس کشورهای اروپایی در جستجوی دیگر متحدان قابل اعتماد هستند . مکرون سعی کرده خود را به عنوان یک رهبر جهانی در این محیط ناپایدار مطرح کند.
به گزارش جماران، اخیرا، حسابهای رسمی رسانههای اجتماعی لولا داسیلوا، رئیسجمهور برزیل و امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه، تصاویری از این دو رهبر را در سفری به آمازون منتشر کردند. در یکی از عکسها، لولا و ماکرون دستهایشان را گرفته بودند، لبخند میزدند و به سمت کمان یک کشتی نگاه میکردند. در تصویر دیگری آنها از میان جنگل های بارانی عبور می کردند. به گزارش رسانه ها، امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه وارد شهر "بلم" برزیل شد تا با همتای برزیلی خود لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا گفتگو کند. بلم در دهانه رودخانه آمازون در شمال ایالت پارا برزیل قرار دارد؛ این شهر قرار است میزبان اجلاس تغییرات اقلیمی در سال ۲۰۲۵ باشد.
فارن پالیسی در تازه ترین نوشتار درباره این دیدار می نویسد: متن در حاشیه این دیدار و تصاویر منتشر شده از آن در فضای مجازی واضح بود : هرچند چندین نقطه اختلاف بین فرانسه و برزیل نیز وجود دارد که شامل توافقنامه تجارت آزاد پیشنهادی بین اتحادیه اروپا و بلوک مرکوسور آمریکای جنوبی می شود اما برزیل و فرانسه هنوز هم کارهای بزرگی را با هم انجام می دهند. دو رهبر برنامه دوجانبه ای را برای سرمایه گذاری 1.1 میلیارد دلاری در طول چهار سال برای حفاظت و کشاورزی پایدار در جنگل های بارانی آمازون در برزیل و گویان، که دومی یک قلمرو فرادریایی فرانسه است، اعلام کردند.
سفر ماکرون به برزیل تا روز پنجشنبه ادامه داشت و در پایان آن رهبر فرانسه و لولا یک دیدار رسمی در کاخ ریاست جمهوری برزیل برگزار کردند و مجموعه ای از توافق نامه های همکاری را امضا کردند. براساس بیانیه دفتر رئیس جمهور، مکرون در این باره گفت: ما در یک لحظه فرانسوی- برزیلی زندگی می کنیم.
هیئت همراه رئیس جمهور فرانسه شامل مقامات برخی از بزرگترین شرکت های فرانسه از جمله کارفور و ایرباس بود. دیدارهای آنها در برزیل با هدف حمایت از اظهارات مکرون مبنی بر اینکه دو کشور همچنان می توانند تجارت دوجانبه خود را در غیاب یک توافق تجاری جدید توسعه دهند، انجام گرفت. باید دید که آیا آنها موفق خواهند شد یا خیر.
صرف نظر از این، تجارت تنها دلیلی نیست که ماکرون و لولا به دنبال روابط نزدیک تر هستند. ماریا فولی مدیر اجرایی یک اندیشکده برزیلی در این باره به فارن پالیسی میگوید: «امروزه فرانسه یکی از کشورهای توسعهیافته است که نسبت به برخی خواستههای جنوب جهانی بازتر و حساستر است.»
فرانسه از پیشنهادهای کشورهایی مانند باربادوس ( کشور جزیرهای است که میان دریای کارائیب و اقیانوس اطلس شمالی و شمال شرق ونزوئلا قرار گرفتهاست.) برای اصلاح سیستم مالی بین المللی آب و هوا و همچنین پیشنهادات کشورهایی مانند برزیل برای دریافت حداقل مالیات جهانی برای میلیاردرها حمایت کرده است. این موضوعات جزو اولویتهای برزیل برای ریاستجمهوری G-20 در سال جاری است.
فولی به فارین پالیسی گفت: قابل توجه است که 1.1 میلیارد دلار اعلام شده برای آمازون قرار است تا حدی توسط دولت های فرانسه و برزیل تامین شود. کشورهای ثروتمند اغلب از طرحهای تامین مالی اقلیمی حمایت میکنند که سهم قابل توجهی از بخش خصوصی را به عهده میگیرد، اما کشورهای در حال توسعه به طور کلی نگران هستند که این تاکید بر بخش خصوصی راهی برای کماهمیت جلوه دادن مسئولیت کشورهای ثروتمند باشد.
به نظر می رسد ابتکار سرمایه گذاری برای آمازون توسط فرانسه- برزیل به این نگرانی ها پاسخ دهد. این طرح شامل تعهد برای انجام انتقال فناوری است. لولا و مکرون روز چهارشنبه از یک زیردریایی رونمایی کردند که توسط یک برنامه انتقال فناوری دوجانبه ساخته شده بود. فرانسه به خاطر قابلیتهای تولید زیردریاییهایش مشهور است که مبنایی برای ابتکار مشترک با استرالیا بود اما در سال 2021 لغو شد.
احتمال ریاست جمهوری دوم ترامپ در ایالات متحده در اروپا بسیار جدی گرفته شده است و برهمین اساس کشورهای اروپایی در جستجوی دیگر متحدان قابل اعتماد هستند . مکرون سعی کرده خود را به عنوان یک رهبر جهانی در این محیط ناپایدار مطرح کند. رئیس جمهور فرانسه درباره محورهای مورد بحث با میزبان برزیلی گفت که او و لولا درباره جنگ روسیه در اوکراین و بحران سیاسی ونزوئلا گفتگو کرده اند.
مکرون در برزیل، یک طرف قابل اعتماد و مهم در جنوب جهانی برای گفت و گو دارد. برزیل دوست می تواند به آوردن سایر کشورهای در حال توسعه به دامان فرانسه کمک کند.
لولا روز پنجشنبه در کنفرانس مطبوعاتی خود با مکرون گفت: «در میان قدرتهای سنتی، هیچیک به اندازه فرانسه به برزیل نزدیک نیست.»