«در دوران شی جین پینگ، چین بیش از پیش تمایل ندارد که مخالفان سیاسی از کشور خارج شوند و به همین دلیل آنها و اعضای خانواده هایشان را ممنوع الورود می کند و از روشهای سرکوب فراملی برای کنترل کسانی که موفق به خروج میشوند، استفاده میکند.»
به گزارش جماران، پولیتیکو به سراغ خانواده های مخالفان سیاسی دولت چین در ایالات متحده رفته و از آنها درباره میزان فشاری که از جانب پکن حتی در تبعید تحمل می کنند، سوال کرده است: لولینا زمانی که شوهرش در سال 2019 از چین خارج شد تا از سرکوب پلیس علیه مخالفان فرار کرده باشد، فکر کرد که او و پسر کوچکشان به زودی می توانند در خارج از کشور در امنیت به او بپیوندند. او نمی دانست که مجبور خواهد شد خانه اش را عوض کند، پسر 8 ساله اش عملاً از مدرسه اخراج خواهد شد و پلیس مرزی مانع خروج او از کشور در سه سال آینده خواهد شد. در نهایت، این زوج مجبور شدند برای دور زدن ممنوعیت خروج، به درخواست طلاق در چین متوسل شوند.
لو از لس آنجلس به پولیتیکو می گوید: «بعد از رفتن شوهرم، پلیس زندگی ما را سخت کرد. هر بار که مرزبانان جلوی من را می گرفتند، تلفن، کیف پول و همه وسایلم را از من می گرفتند و هیچ توضیحی هم نمی دادند.»
همسر لو، لیو سیفانگ، موسیقیدان و معلم سابق، در میان تعدادی از فعالان چینی و وکلای حقوق بود که پس از شرکت در یک گردهمایی غیررسمی در سال 2019 برای بحث در مورد حقوق بشر، یا دستگیر یا مجبور به مخفی شدن یا تبعید خودخواسته شدند.
گروه های حقوق بشری می گویند مجازات خانواده لیو نشان دهنده سرکوب شدید پکن علیه مخالفان در داخل چین و خارج از آن است. در حالی که این گروه ها روز یکشنبه هفتاد و پنجمین سالگرد اعلامیه جهانی حقوق بشر سازمان ملل را جشن می گیرند، نگرانند که وضعیت در دومین کشور پرجمعیت جهان بدتر شود، نه بهتر.
گروههای حقوق بشر میگویند که دولتهای غربی در فشار کافی به چین شکست خوردهاند و چین قدرتمندتر تحت ریاستجمهوری شی جین پینگ در برابر فشارهای بینالمللی غیر قابل نفوذ تر شده است.
اگر به فعالیتهای مستقل در زمان به قدرت رسیدن شی، نسبت به آنچه اکنون میبینید، نگاه کنید، آنچه به طرز نگرانکنندهای واضح است این است که رهبری شی به دنبال محو جامعه مدنی و خاموش کردن مخالفان، نه فقط در داخل کشور، بلکه در سطح جهانی، است. سوفی ریچاردسون، ناظر قدیمی چین و مدیر سابق چین در دیده بان حقوق بشر، گفت: هر کسی که از او و رژیم انتقاد می کند باید دو بار به عواقب آن فکر کند.
گزارش جدید گروه حقوقی Safeguard Defenders مستقر در رم که یکشنبه به مناسبت روز جهانی حقوق بشر منتشر شد، ادعا میکند که دولت چین در سالهای اخیر استفاده از «مجازات دستهجمعی» را علیه وابستگان و خانواده های مدافعان حقوق بشر افزایش داده است.
بر اساس این گزارش، «در دوران شی جین پینگ، چین بیش از پیش تمایل ندارد که مخالفان سیاسی از کشور خارج شوند و به همین دلیل آنها و اعضای خانواده هایشان را ممنوع الورود می کند و از روشهای سرکوب فراملی برای کنترل کسانی که موفق به خروج میشوند، استفاده میکند.»
این گزارش که بر اساس مصاحبه با بیش از دهها فعال حقوق بشر و گزارشهای رسانهای جمعآوری شده، میگوید که حداقل ۵۰ مورد از این دست را از سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۲ شناسایی کرده است، از جمله بازداشت، اخراج از خانه، آزار و اذیت یا حمله خشونتآمیز به اعضای خانوادههای فعالان سیاسی و اجتماعی.
روز جهانی حقوق بشر امسال درست چند روز پس از بازدید رهبران اتحادیه اروپا از چین برای دور تازه مذاکرات برگزار شد. در حالی که اجلاس بر تجارت و جنگ اوکراین متمرکز بود، اتحادیه اروپا گفت که اتحادیه همچنین نگرانی عمیق خود را در مورد وضعیت حقوق در چین ابراز می کند. هر دو طرف گفتند که از از سرگیری گفتگوهای حقوق بشری میان خود در اوایل سال جاری استقبال می کنند.
وانگ لوتونگ، رئیس امور اروپا در وزارت امور خارجه چین، گفت که پکن مایل به ادامه گفتوگو است ، اگرچه او همچنین هشدار داد که از حقوق بشر نباید به عنوان چوبی برای ضربه زدن به چین استفاده شود.
هفته گذشته، وانگ یی، وزیر امور خارجه چین، دفاع تکراری پکن در برابر انتقادات بین المللی از سوابق حقوق بشری این کشور را تکرار کرد. او در یک سمپوزیوم گفت که پکن با هر گونه تلاش برای تحمیل ارزش ها و الگوی خود به دیگران مخالف است. وی گفت: ما باید هرگونه تلاش برای مداخله در امور داخلی سایر کشورها یا مهار توسعه آنها به بهانه حقوق بشر را رد کنیم. چین مسیر جدیدی را برای توسعه حقوق بشر باز کرده است که با تغییر زمان و شرایط ملی ما سازگار است.
ریچاردسون، کارشناس مسائل حقوقی چین می گوید که گفتوگوی میان اتحادیه اروپا و پکن درباره حقوق بشر و حقوق بین الملل بسیار کمتر از دستیابی به نتایج واقعی برای مخالفان است. او گفت: «این چیزی است که تشکیلات سیاسی ترجیح می دهد، زیرا پکن را خیلی ناراحت نمی کند و همزمان می تواند به مردم هم بگوید که ما این گفت و گوها را انجام دادیم.»
در ماه آوریل، پلیس چین، یو ونشنگ، وکیل حقوق بشر، و همسرش شو یان را در حالی که برای ملاقات با سفیر اتحادیه اروپا به سمت دفتر اتحادیه اروپا در پکن میرفتند، بازداشت کرد. این زوج با اتهامات «تلاش برای براندازی و ایجاد مشکل برای دولت» روبه رو هستند. وکیل این زوج می گوید که آنها هیچ سند قانونی مبنی بر تشریح اتهامات دریافت نکرده اند.
چنین اتهامات مبهمی معمولاً علیه فعالان حقوق بشر در چین مطرح می شود و برخی از فعالان با همین اتهام ها در بازداشت هستند. برخی از وکلای حقوق بشر پس از آزادی ممنوع الکار و همچنان با آزار و اذیت مقامات روبرو هستند.
لیو، مخالفی که به ایالات متحده گریخت، توضیح داد که جدایی از همسر و پسرش به مدت سه سال چقدر سخت بود. این زوج اکنون دوباره در ایالات متحده ازدواج کرده اند.
او می گوید: «آن مأموران مجری قانون از چنین روشهای ظالمانهای برای انتقام از من استفاده کردند، زیرا من موفق شدم از آنجا خارج شوم. آنها به افرادی مانند ما نشان می دهند که این کاری است که ما می توانیم با شما و خانواده تان انجام دهیم.»