یک منبع نظامی سابق اسرائیل وضعیت مخمصه اسرائیل پس از حمله حماس در 7 اکتبر را اینگونه توصیف کرد: « تا به حال قویترین قلدر محله بودیم و ناگهان بچهای هستیم که مورد ضرب و شتم قرار میگیرد و از برادر بزرگترش میخواهد که به کمکش بیاید. »
به گزارش جماران ، سایت خبری – تحلیلی المانیتور در گزارشی از تل آویو به بررسی کمک بی سابقه نظامی ایالات متحده به اسرائیل در جنگ غزه پرداخته و از دو منظر ترمیم رابطه نه چندان خوب جو بایدن با تل آویو و ضعیف نشان داده شدن ارتش رژیم اسرائیل این تحول را بررسی کرده است :
سفر کوتاه جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده به اسرائیل در بحبوحه جنگ، سخنان مکرر وی مبنی بر حمایت صریح و بسته کمک پیشنهادی به ارزش 14 میلیارد دلار، مورد توجه اسرائیلی ها در سراسر طیف سیاسی قرار گرفته است. حتی سرسخت ترین پیروان نخست وزیر بنیامین نتانیاهو نیز مات و مبهوت مانده بودند. ماهها، آنها بایدن را به خاطر سن بالا مسخره میکردند، و اکنون درگیر تلاش برای پاک کردن پستها، توییتها و بیانیههایی هستند که در چندماه اخیر علیه جو بایدن نوشته یا منتشر کرده بودند.
یک مقام ارشد کابینه جنگ اسرائیل که نخواست نامش فاش شود به المانیتور گفت: «رئیس جمهور تعهد خود به امنیت اسرائیل را نه تنها با حرف، بلکه در عمل ثابت کرده است. علاوه بر دو ناو هواپیمابر [مستقر در دریای مدیترانه] و سفر به سرزمین های اشغالی، بایدن یک بسته کمک امنیتی بیسابقه را در کنگره تصویب خواهد کرد که شامل وسایلی است که قبلا هرگز توسط ایالات متحده در اختیار ما قرار نگرفته بود و ما را قادر میسازد تا با سختترین تهدیدها و چالشهای نظامی مقابله کنیم و البته توان ما برای انجام یک کارزار نظامی طولانی مدت را تا حد زیادی افزایش میدهد.»
آمریکایی ها در نظر دارند زرادخانه اسرائیل را با انواع مهمات، به ویژه بمب های هوشمند و رهگیرهای ضد موشکی گنبد آهنین پر کنند تا برای هفته ها و ماه های آینده آماده شوند و در صورت وقوع جنگ با حزب الله از نقل و انتقال غیرضروری تجهیزات اجتناب کرده باشند.
آمریکاییها همچنین برای ارسال پیشرفتهترین نوع بمبهای انفجاری اعلام آمادگی کرده اند . در حالی که اسرائیل در حال حاضر فاقد ابزار لازم برای تحویل چنین مهماتی است، قصد دارد برخی از هواپیماهای باری نظامی خود را برای این کار بازسازی کند.
یک منبع امنیتی ارشد اسرائیل که نخواست نامش فاش شود به المانیتور گفت: «این به اسرائیل اجازه میدهد حتی به عمیقترین سنگرها دسترسی پیدا کند، و این را هم رهبری حماس در غزه و هم مردی که در سنگر بیروت نشسته است، باید بدانند.» منظور او سیدحسن نصرالله رهبر حزب الله لبنان بود. »
بازدارندگی تضعیف شده اسرائیل ؟
در حالی که اسرائیلیها به وضوح از برآورده شدن فهرست آرزوهای ارتش این ( رژیم) هیجان زده هستند، این هدایا دارای جنبه دیگری است.
یک منبع امنیتی ارشد اسرائیلی مدعی شد: «تاکنون هیچ کس در خاورمیانه فکر نمی کرد که اسرائیل به حمایت آمریکا نیاز دارد. ما همیشه به عنوان قدرتمندترین «کشور» در همسایگی تلقی شدهایم، «کشوری» که نه تنها برای دفاع از خود نیازی به کمک ندارد، بلکه برعکس، قدرت آن قدرت مجموع همسایگانش را تحت الشعاع قرار میدهد. کشورهای عربی - مصر در اواخر دهه 1970، اردن در دهه 1990 و بحرین، مراکش و امارات متحده عربی در سال 2020 – د ر سالهای گذشته تنها پس از این که به این نتیجه رسیدند که اسرائیل از نظر نظامی شکست ناپذیر است با ما توافقنامه های نظامی امضا کردند. اکنون این وضعیت برتر نظامی در حال تضعیف است و دشمنان اسرائیل دوباره دست به کار محاسبه قدرت ما شده اند.»
یک منبع نظامی سابق اسرائیل وضعیت مخمصه اسرائیل پس از حمله حماس در 7 اکتبر را با عباراتی مشابه توصیف کرد. او میگوید: « تا به حال قویترین قلدر محله بودیم و ناگهان بچهای هستیم که مورد ضرب و شتم قرار میگیرد و از برادر بزرگترش میخواهد که به کمکش بیاید. »
از نظر تصویر اسرائیل و بازدارندگی میان مدت و بلندمدت آن، این یک روند مخرب است. به همین دلیل است که اسرائیل باید با یک پیروزی آشکار از کارزار غزه خارج شود. هر نتیجه دیگری می تواند به بازخرید دوباره زمان برای حمله دیگری به سرزمین های اشغالی تبدیل شود.
علیرغم این نگرانیها درباره تصور به وجود آمده از بازدارندگی تضعیف شده اسرائیل ، هیچکس در ساختار سیاسی اسرائیل به این فکر نکرده که از آمریکاییها بخواهد ناوهای هواپیمابر و سایر تجهیزات خود را به سمت سرزمین های اشغالی نفرستند یا از این معرکه دور بمانند، چرا که اسرائیلی ها معتقدند این بار با یک بحران وجودی روبه رو شده اند که باید به آن پایان بدهند.
منبع نظامی ارشد اسرائیلی که نخواست نامش فاش شود به المانیتور گفت: « واضح است که هیچ یک از دشمنان اسرائیل و همه آنها با هم نیز نمی توانند ارتش اسرائیل را در زمین یا هوا شکست دهند. با این وجود، اسرائیل از حمله حماس تا حد زیادی شوکه شده بود. شبح حمله هولناک مشابهی توسط حزب الله در شمال به وضوح یکی از بزرگترین ترس های اسرائیل است. اگر این اتفاق بیفتد، درهای جهنم به روی همه باز خواهد شد. ما نباید به این وضعیت برسیم.»
نیت حزب الله نامشخص است
المانیتور در ادامه این گزارش می نویسد: ابهام در مورد نیات نصرالله و موضع اسرائیل به طور گسترده توسط اعضای کابینه نتانیاهو مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. در این زمینه دو دیدگاه وجود دارد : تندروهای ملی گرا که معتقدند جنگ علیه حماس باید به حزبالله مورد حمایت ایران گسترش و باید از فرصت استفاده کرده و بازدارندگی اسرائیل را در برابر نصرالله بازیابی کرد. یک عضو کابینه نتانیاهو در این باره به المانیتور می گوید: وقتی صحبت از حزبالله به میان میآید، اسرائیل نمیتواند آنطور که قصد دارد با حماس برخورد کند با حزب الله هم برخورد داشته باشد اما قطعاً میتوان قوانین بازی را دوباره تعریف کرد و بازدارندگی اسرائیل را تجدید کرد.
البته این نظر اقلیت است. تقریباً همه تصمیمگیرندگان ارشد اسرائیل ترجیح میدهند تلاشها را بر روی برخورد با حماس در جنوب متمرکز کنند و تحریکات مداوم حزبالله را چندان مورد توجه قرار ندهند. یک منبع ارشد اطلاعاتی اسرائیل که خواست نامش فاش نشود به المانیتور گفت: « ارزیابی فعلی ما این است که نصرالله می خواهد ما را آزار دهد، تحریک کند و به ما آسیب برساند، اما نمی خواهد وارد یک جنگ همه جانبه شود. اما ما نباید فراموش کنیم که ارزیابی های ما اخیراً کاملاً دقیق نبوده است. همانطور که فکر میکردیم حماس عقب نشسته و فقط به دنبال بهبود اقتصادی برای غزه است. خب اینطور نبود. »