در پی کودتا هواداران کودتاچیان خشم خود را علیه فرانسه، استعمارگر سابق، فرو ریختند.
به گزارش جماران به نقل از الجزیره،هزاران نفر از هواداران کودتا در نیجر در نزدیکی پایگاه نظامی فرانسه در نیامی پایتخت این کشور تظاهرات کردند.
شرکت کنندگان در این تظاهرات شعارهایی علیه فرانسه و نیز شعارهایی علیه سازمان جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا«اکواس» سر دادند.
در پی کودتا هواداران کودتاچیان خشم خود را علیه فرانسه، استعمارگر سابق، فرو ریختند.
نیروهای فرانسوی در پی دو کودتای دیگر از دو کشور همسایه نیجر یعنی مالی و بورکینافاسو اخراج شدند و حضور نظامی این کشور در نیجر نیز در معرض تهدید است. در روزهای پس از کودتا نیز هواداران کودتاچیان نیجری به سفارت فرانسه در نیامی حمله کردند.
در تحولی دیگر، روسای جمهوری کنیا و موزامبیک اعلام کردند که کودتای نظامی 26 جولای سال جاری در نیجر را محکوم میکنند.
ویلیام روتو، رئیس جمهور کنیا و فیلیپ نیوسی، رئیس جمهور موزامبیک طی بیانیه مشترکی، کودتای نظامی 26 جولای سال جاری در نیجر را محکوم کردند.
ویلیام روتو، رئیس جمهور کنیا که به ماپوتو پایتخت موزامبیک سفر کرده، در نشست خبری مشترک با فیلیپ نیوسی، رئیس جمهور این کشور، اعلام کرد که دو کشور کودتای نظامی 26 جولای در نیجر را محکوم میکنند.
روسای جمهور این دو کشور در بیانیه مشترک خود اعلام کردند که کودتای نظامی در نیجر را محکوم کرده و از تصمیمات اتخاذ شده توسط جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا (ECOWAS) علیه حکومت نظامی نیجر، حمایت میکنند.
روتو، رئیس جمهور کنیا در این نشست خبری اظهار داشت: موضع مشترک ما جلوگیری از سوق دولتها به دیکتاتوریهای نظامی و برکناری غیرقانونی دولتهای منتخب است.
نیوسی رئیس جمهور موزامبیک نیز خاطرنشان کرد که تغییر دولتها در قاره آفریقا باید با برگزاری انتخابات آزاد صورت گیرد و افزود: هیچ کشوری نباید در مقابل چنین امری (کودتا) سکوت کند.
روسای جمهور دو کشور همچنین با اشاره به درگیریهای سودان، این روند را «بی معنی و غیرضروری» توصیف و خاطرنشان کردند که چنین تنشهایی که به جان، اموال و زیرساخت ها آسیب میرساند، هرگز قابل توجیه نیست.
جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا (ECOWAS) پس از به دست گرفتن قدرت در نیجر توسط ارتش در 26 ژوئیه، در 30 جولای تشکیل جلسه داد و با صدور بیانیه ای به حکومت نظامی در نیجر7 روز فرصت داد تا رئیس جمهور قانونی این کشور محمد بازوم آزاد و به مقام ریاست جمهوری بازگردد.
جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا اعلام کرده که در صورت عدم تحقق خواسته هایشان در این مدت، هر گزینه از جمله مداخله نظامی را در نظر خواهند گرفت. اما این جامعه برخلاف انتظار، تاکنون عملیات نظامی علیه دولت نظامی نیجر آغاز نکرده است.
جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا در دومین نشست خود در 10 آگوست نیز تصمیم گرفتند تا نیروهای وابسته به این جامعه برای بازگشت نیجر به شرایط عادی براساس قانون اساسی تلاش نمایند. احتمال مداخله نظامی توسط اتحادیه آفریقا (AfB) و برخی کشورهای آفریقایی برای بازگرداندن رئیس جمهور منتخب نیجر به قدرت، مخالفت دولتهای نظامی در غرب آفریقا را به دنبال داشته است.
گفتوگوی بلینکن با رئیس جمهور سابق نیجر درباره کودتا در این کشور
وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا با رئیس جمهور سابق نیجر پیرامون کودتا و وضعیت محمد بازوم رئیس جمهور این کشور تلفنی گفتوگو کرد.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا و محمدو ایسوفو، رئیس جمهور پیشین نیجر درباره کودتا و وضعیت محمد بازوم، رئیس جمهور این کشور که در حصر خانگی به سر میبرد، تلفنی گفتوگو کردند.
متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا با انتشار اطلاعیه ای درباره تماس تلفنی بلینکن با ایسوفو اعلام کرد: وزیر امور خارجه ایالات متحده نسبت به عدم آزادی بازوم و خانوادهاش توسط کودتاچیان ابراز نگرانی کرد.
بلینکن در این گفتگوی تلفنی همچنین نسبت به ادامه بازداشت محمد بازوم و خانوادهاش درحالی که شرایط درحال "وخیمتر" شدن است "به شدت" ابراز نگرانی کرده است.
وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا در گفتگوی تلفنی با رئیس جمهور سابق نیجر تاکید کرده که واشنگتن نسبت به "یافتن راه حلی مسالمت آمیز برای اطمینان از اینکه نیجر همچنان یک شریک قوی در زمینه امنیت و توسعه منطقه باقی میماند"، متعهد است.
گفتنی است عناصر وابسته به گارد ریاست جمهوری نیجر صبح روز چهارشنبه 26 جولای، کودتا کرده و محمد بازوم، رئیس جمهور این کشور را در داخل کاخ ریاست جمهوری بازداشت کردند.
ژنرال عبدالرحمن چیانی، فرمانده گارد ریاست جمهوری، در 28 جولای رهبری شورای ملی حفاظت از میهن (CNSP) را بر عهده گرفت و رئیس دولت انتقالی شد.