گاردین به نقل از یک منبع در اتحادیه اروپا نوشت: چین به طور فعال در نشست جده شرکت کرد و نسبت به ایده برگزاری سومین نشست در این سطح مثبت بود. مشارکت چین به عنوان یک جایزه بزرگ دیپلماتیک تلقی می شود . این کشور در ماه ژوئن به مذاکرات کپنهاگ دعوت شده بود اما در آن شرکت نکرد.
به گزارش جماران، به نظر می رسد که چین از دور سوم مذاکرات برای یافتن چارچوبی برای صلح در اوکراین پس از نشست اخیر مقامات ارشد حدود 40 کشور در عربستان سعودی حمایت می کند.
گاردین در گزارشی درباره نشست دو روزه در جده می نویسد: این نشست پس از برگزاری نشست مشابه در کپنهاگ در اوایل تابستان امسال، دومین نشست در نوع خود بود و هدف آن تهیه پیشنویس اصول کلیدی در مورد چگونگی پایان دادن به جنگ روسیه در اوکراین است. ولادیمیر زلنسکی ، رئیس جمهور اوکراین می گوید امیدوار است این ابتکار به "اجلاس صلح" رهبران جهان در پاییز امسال منجر شود تا اصول مذاکرات صلح را بر اساس فرمول 10 ماده ای اوکراین تعیین کنند. روسیه از این نشست در جده کنار گذاشته شده بود اما نمایندگان ویژه ایالات متحده ، اتحادیه اروپا، چین و هند در میان حاضران در این جمع بودند. نماینده چین پیش از این نشست گفت: « ما اختلافات زیادی داریم و مواضع مختلفی شنیدهایم، اما مهم است که اصول ما مشترک باشد.»
فرمول صلح 10 ماده ای که توسط زلنسکی تعریف شده شامل احترام به تمامیت ارضی و حاکمیت اوکراین و احیای اصول سازمان ملل و پایبندی به قوانین بین المللی است . یک منبع از هیئت اوکراینی به شبکه های خبری العربیه و الحدث گفت که این پیشنهادها مورد حمایت چندین کشور واقع شده است.
نشست جده در ادامه روند مذاکرات کپنهاگ که در ماه ژوئن برگزار شده بود قابل تعریف است. البته این نشست به صورت غیررسمی طراحی شده بود و بیانیه رسمی ارائه نکرد. هرچند که یک منبع اوکراینی می گوید که فرمول ده ماده ای صلح مد نظر اوکراین در مقایسه با نشست کپنهاگ در جده از حمایت بیشتری برخوردار شده است.
گاردین به نقل از یک منبع در اتحادیه اروپا نوشت: چین به طور فعال در نشست جده شرکت کرد و نسبت به ایده برگزاری سومین نشست در این سطح مثبت بود. مشارکت چین به عنوان یک جایزه بزرگ دیپلماتیک تلقی می شود . این کشور در ماه ژوئن به مذاکرات کپنهاگ دعوت شده بود اما در آن شرکت نکرد.
به گفته این مقام اتحادیه اروپا در نشست جده توافق شده که گروههای کاری برای توسعه جزئیات موضوعات کلیدی برجسته در فرمول صلح 10 مادهای زلنسکی تشکیل شود، در حالی که یک گروه سفیران موازی به کار فنی روی این موضوعات ادامه خواهد داد. گروههای کاری راهحلهایی را در رابطه با امنیت غذایی جهانی، ایمنی هستهای، امنیت محیطی، کمکهای بشردوستانه، آزادی اسیران جنگی و کودکان ربودهشده بررسی میکنند که سپس به کار آینده این گروه در سطح مشاور امنیت ملی کمک میکند. به موازات آن یک گروه جداگانه از سفرای کشورهای مختلف در کی یف به کار فنی ادامه خواهند داد. گفتوگوها برای یافتن مبنایی مناسب برای نشست سران کشورها طراحی شده و به گفته برخی منابع شاید نشست سران این کشورها تا پیش از پایان سال جاری میلادی برگزار شود.
به گزارش گاردین ، عربستان سعودی روابط خود را با هر دو طرف در جنگ حفظ کرده و خود را به عنوان میانجی احتمالی معرفی کرده است. ریاض در جامه میانجی صلح، فرصتی برای ترمیم روابط تیره با متحدانش، به ویژه ایالات متحده با توجه به جنگ یمن و قتل جمال خاشقجی، منتقد سعودی و روزنامه نگار سعودی در سال 2018، فراهم می کند.
عربستان سه پنجم کشورهای بریکس، برزیل، هند و آفریقای جنوبی و همچنین اندونزی، مکزیک، زامبیا و مصر را گرد هم آورد. عربستان سعودی، بزرگترین صادرکننده نفت خام جهان، روابط خوبی با چین و مسکو در زمینه سیاست نفتی دارد، اگرچه اخیراً پس از عدم پایبندی روسیه به کاهش تولید توافق شده، تنش هایی به وجود آمده است.
یک مقام ارشد کاخ سفید به گاردین گفت که جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، رهبری هیئت واشنگتن در جده را برعهده داشته است.