خروج روسیه از خرسون و عقبنشینی به سمت بخشی از رودخانه دنیپرو یکی از بزرگترین ضربهها را به پوتین وارد کرده و تسلط مسکو بر جنوب اوکراین را به شدت تضعیف میکند.
به گزارش جماران، سربازان اوکراین به دنبال عقبنشینی نیروهای روسیه از خرسون، وارد این شهر شدند و همراه با ساکنان آن به جشن و پایکوبی پرداختند.
این عقبنشینی که یک شکست تحقیر آمیز برای مسکو به شمار میرود غیرنظامیان در خرسون را شادمان کرده است. در همین حال کییف اعلام کرده که نیروهای دولتی کنترل شهر را به دست گرفته و از باقی نیروهای اشغالگر خواسته است تا خود را تسلیم کنند.
در همین راستا، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین در ویدئویی که در کانال تلگرام خود منتشر کرد، این روز را یک روز تاریخی خواند. او با اعلام اینکه که یگانهای ویژه نظامی وارد شهر شدهاند، گفت: «مردم خرسون منتظر این لحظه بودند و هرگز دست از اوکراین نکشیدند.»
رئیس جمهوری اوکراین در ادامه گفت: «شهروندان از پیش نمادهای روسی را از خیابانها و ساختمانها حذف کرده و اجازه نداده بودند هیچ اثری از اشغالگران بر صورت شهر باقی بماند.»
خروج روسیه از این شهر و عقبنشینی به سمت بخشی از رودخانه دنیپرو یکی از بزرگترین ضربهها را به پوتین وارد کرده و تسلط مسکو بر جنوب اوکراین را به شدت تضعیف میکند. این عقبنشینی پس از آن صورت میگیرد که اوکراینیها توانستند با یک ضد حمله روسها را غافلگیر کنند تا بیش از صد هزار سرباز روسیه مجبور به ترک این منطقه خارج شوند.
وزارت دفاع مسکو در بیانیهای در این رابطه اعلام کرد که نیروها و تجهیزات این کشور از کرانه غربی رود دنیپرو خارج و عقبنشینی از شهر خرسون و مناطق اطراف آن نهایی شده است.
این اقدام روسیه سریعتر از آن چیزی بود که بسیاری از تحلیلگران و مقامات غربی پیشبینی کرده بودند و به برخی از شبههها در خصوص توانایی ارتش روسیه دامن زد. اوکراین گفته که بسیاری از نیروهای روس برای این که شناسایی و دستگیر نشوند لباسهای غیرنظامیان را به تن کرده بودهاند.
اداره اطلاعات اوکراین در صفحه فیسبوک خود در این رابطه نوشت: «خرسون به کنترل اوکراین باز میگردد و بخشهایی از نیروهای مسلح اوکراین وارد شهر می شوند».
این اداره همچنین در پیامی خطاب به سربازان روس گفت: «فرماندهان شما از شما میخواهند که لباس غیرنظامی بپوشید و سعی کنید خودتان از خرسون فرار کنید. بدیهی است که شما نمی توانید این کار را انجام دهید.شما فقط یک فرصت برای جلوگیری از مرگ دارید و آنهم تسلیم شدن فوری است».
در مرکز خرسون، شهر بندری استراتژیک که توسط نیروهای پوتین در اولین روزهای جنگ تصرف شده بود، ساکنان در حالی که پرچمهای اوکراین را از بیرون ساختمانهای خود به اهتزاز در میاوردند شعارهای ملی سر داده و جشن گرفتند.
با این حال مقامات در کییف همچنان محتاط بودند و هشدار دادند که نیروهای روسی ممکن است از طریق حملات توپخانهای و مینهایی که پس از عقبنشینی به جا ماندهاند، خسارات شدیدی وارد کنند.
در همین رابطه و بر اساس تصاویر و ویدئویی که روز جمعه منتشر شد، یک حمله موشکی مرگبار در شهر نزدیک میکولایف گزارش شد، در حالی که یک پل کلیدی بر روی رودخانه دنیپرو نیز در پی خروج روسیه ویران شده بود.
پل آنتونیفسکی تنها گذرگاه جادهای از شهر خرسون به ساحل شرقی رودخانه است که نیروهای روسی اکنون خطوط دفاعی جدید خود را در آنجا ایجاد کردهاند. آسیب به پل ممکن است هر گونه پیشروی بیشتر اوکراین را کند کند، اما در حال حاضر ارتش و ساکنان محلی آن خوشحال بودند که پرچم کشور را به سرزمینی که از روزهای اولیه جنگ اشغال شده بود بازگردانند.
بازپس گیری خرسون می تواند یک پیروزی استراتژیک و روانی برای اوکراین باشد. این یکی از مهمترین شهرهایی بود که از زمان تهاجم تمام عیار روسیه در ۲۴ فوریه به اشغال مسکو درآمد و تصرف آن به اطمینان از دسترسی به ساحل کمک کرد و به کرملین اجازه داد تا یک کریدور زمینی در سراسر جنوب اوکراین ایجاد کند. همچنین این منطقه به عنوان دروازهای حیاتی به شبه جزیره کریمه عمل میکند که روسیه از سال ۲۰۱۴ آن را اشغال و ضمیمه خاک خود کرده است.
کرملین: خرسون متعلق به روسیه است
کرملین روز جمعه در نخستین واکنش پس از عقبنشینی نیروهای روسی از خرسون اعلام کرد که این اقدام، تغییری در تصمیم روسیه مبنی بر ضمیمه کردن این منطقه به روسیه ایجاد نخواهد کرد.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین به خبرنگاران گفت که وضعیت منطقه «تثبیت شده» است و هیچ تغییری امکانپذیر نیست. او در ادامه گفت: «این موضوع موضوع فدراسیون روسیه است و از نظر قانونی ثابت و تعریف شده است. هیچ تغییری وجود ندارد و هیچ تغییری نمیتواند وجود داشته باشد.»
آقای پسکوف همچنین تاکید کرد که روسیه از الحاق خرسون و سه منطقه دیگر در مراسم پیروزی در ۳۰ سپتامبر در مسکو پشیمان نیست. مسکو سالها پس از شبه جزیره کریمه، ۴ استان دیگر اوکراین را در سال جاری میلادی با برگزاری همهپرسی در آنها ضمیمه خاک خود کرد، همهپرسی که کییف و متحدانش آن را رد و محکوم کردهاند. ولودیمیر زلنسکی میگوید کییف تا بازپسگیری تمامی سرزمینهای اشغال شدهاش از پای نمینشیند.
پسکوف در اولین اظهارنظر عمومی پس از عقب نشینی نیروهای روسی گفت که این تصمیمی است که توسط وزارت دفاع گرفته شده و او توضیحی اضافهتر از آنچه در این رابطه گفته شده ندارد. با این حال سخنگوی کرملین تاکید کرد که مسکو همچنان به دستیابی اهداف خود در عملیات نظامی ویژه متعهد است.
او در ادامه افزود: «تنها پس از دستیابی به اهداف آن و یا با دستیابی به آن اهداف از طریق مذاکرات صلح، میتوان به درگیری پایان داد. اما به دلیل موضع گیری طرف اوکراینی، مذاکرات صلح غیرممکن است.»
از زمانی که ابتکارات اولیه آتش بس در استانبول طی هفته های اول درگیری بدون پیشرفت شکست خورد، هیچ تلاش علنی برای برگزاری مجدد مذاکرات صلح بین دو طرف صورت نگرفته است.
کییف: احتمال مذاکره با روسیه در سال 2023 وجود دارد
مذاکرهکننده ارشد اوکراین گفت مذاکرات صلح با روسیه میتواند در نیمه دوم سال 2023 ازسر گرفته شود.
«داوید آراخامیا» مذاکرهکننده ارشد اوکراین در مذاکرات صلح با روسیه، گفتوگو بین دو طرف در نیمه دوم سال ۲۰۲۳ را محتمل دانست.
به گزارش یک پورتال خبری اوکراینی، آراخامیا گفت مذاکرات زمانی که رقابتهای ریاستجمهوری در ایالات متحده آغاز شود، زمانی که چرخههای انتخاباتی هم در روسیه و هم آمریکا آغاز به کار کنند، یعنی جایی در نیمه دوم سال بعد ممکن است.
به نوشته خبرگزارس اسپوتنیک، گفتوگوهای روسیه و اوکراین در پایان فوریه بعد از آغاز عملیات نظامی مسکو آغاز شد. آخرین دور مذاکرات ۲۹ مارس (نهم فروردین) پایان یافت. مذاکرات از آن زمان با بنبست مواجه شده است.
اواخر سپتامبر، ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه گفت مسکو همچنان برای مذاکره با کییف آماده است و از اوکراین خواست خصومتها را متوقف کند. ولودیمیر زلنسکی در مقابل گفت که کییف آماده مذاکره با مسکو است اما تنها در صورتی که رئیسجمهور دیگری در روسیه به قدرت برسد.
کرملین در واکنش اعلام کرد منتظر تغییر موضع رئیسجمهور فعلی اوکراین یا جانشین او خواهد ماند. اوایل این ماه، زلنسکی شروطی برای مذاکرات صلح با روسیه از جمله درخواست احیای تمامیت ارضی لوکراین، احترام به منشور سازمان ملل، جبران همه خسارات ناشی از جنگ و ضمانت عدم تکرار درگیری را مطرح کرد.
اوایل این هفته، آندری رودنکو معاون وزیر خارجه روسیه گفت مسکو هیچ پیش شرطی برای مذاکره با اوکراین مطرح نمیکند اما کییف باید حسن نیت نشان دهد. دیمیتری پسکوف سخنگوی رئیسجمهور روسیه هم گفت که مسکو برای تماس با کییف آمادگی دارد اما اوکراین عدم ادامه مذاکره با روسیه را وضع کرده است.
دیمیتری کولبا وزیر خارجه اوکراین شنبه (۱۲ نوامبر، ۲۱ آبان) اعلام کرد که ملاقات با سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه را در صورت دریافت چنین درخواستی، بررسی خواهد کرد.