به نظر می رسد که اردوغان برای پیروزی خودش و حزبش در انتخابات آینده چاره ای جز آشتی با رهبران سوریه نداشته باشد.

به گزارش جماران، عبدالباری عطوان در تحلیلی در روزنامه فرامنطقه ای رأی الیوم نوشت: «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه بار دیگر لحن آشتی جویانه با «بشار اسد» رئیس جمهور سوریه و دولتش در روز جمعه در پیش گرفت و  به خبرنگارانی که همراه وی در ابتدای سفر اش به کشورهای بالکان بودند بدون هیچ گونه مقدمه ای گفت «مبارزه آنکارا علیه گروه های تروریستی تضمینی برای وحدت سوریه و سلامت اراضی اش شکل می دهد».و افزود:« باید از زبان زور علیه گروه های تروریستی که این زبان را خوب می فهمند استفاده کنیم.

چیزی که در سخنان اردوغان جدید است«گله»از مقامات سوریه است که علیه این گروه ها و منظورش حزب کارگران کردستان و گروه های کرد همپیمان اش در سوریه به ویژه نیروهای دموکراتیک سوریه و یگان های حمایت مردمی است، کاری نمی کنند و چه بسا منظورش گروه هایی که در نشست سوچی که او با ولادیمیر پوتین برگزار کرد نبودند گروه هایی مانند جبهه النصره و گروه های مسلح دیگری که از حمایت و پشتیبانی حزب عدالت و توسعه حاکم بهره مند هستند.

دولت سوریه همانطور که یک منبع لبنانی نزدیک به این دولت به ما گفت به حرف های اردوغان اعتمادی ندارد و با احتیاط با حرفهایش برخورد می کند و می خواهد حرف هایش عملی شوند و نخستین کاری که باید بکند این است که همه نیروهی مسلح اش را از اراضی سوریه خارج کند و به حمایت اش از گروه های مسلح سوری در شمال و غرب سوریه مانند مناطق حلب،ادلب و الحسکه پایان دهد اما لحن آشتی جویانه اردوغان گوش شنوایی تا کنون نداشته است.

این روزها عادی سازی روابط با ترکیه به مانند قبل از بحران در مارس 2011 در رأس اولویت های رهبران سوریه است و شاید این تصمیم دولت سوریه برای شرکت نکردن در نشست سران عرب در الجزایر و معاف کردن «عبدالمجید تبون» از هر گونه تنگنایی که این مشارکت کردن باعث آن می شود را تفسیر می کند ولی رهبران سور یه بازگشت روابط با ترکیه را روی بستری محکم و سفت و تفاهم نامه های استراتژیک پایدار می خواهند و نه در بستر تاکتیکی و  توهم فروشی و شعارهای روزنامه ای توخالی.

اطلاعاتی که در دسترس ماست و از منابع یاد شده به دست آوردیم تأکید می کند که میانجیگری روسیه میان دو همسایه سوریه و ترکیه در حال ثمره دادن است و ثمره های نخست آن خود را نشان داده است و نخستین آنها افزایش تماس ها و دیدارها میان هیأت های امنیتی و ایجاد دفتری برای آشتی ملی توسط دولت سوریه در نزدیکی ادلب و صدور عفو عمومی هزار ان نفر از افراد و خانواده ها و اجازه دادن به آنها برای بازگشت به شهر «خان شیخون» و دیگر شهرها بدون هر گونه بازجویی و تحقیقی یا مراجعه به یک نهادهای امنیتی است و حرف و حدیث بر سر این است که شخص بشار اسد پشت این اقدام است.

شاید سکوت دولت ترکیه درباره بمباران پایگاه نظامی رهبران جبهه النصره در حومه شهر ادلب و کشته شدن نزدیک به صد عنصر این گروه در دو روز پیش یکی از مهمترین نتایج تفاهم های سه گانه جدید روسیه، سوریه و ترکیه است.

به نظر می رسد که ترکیه تصمیم گرفته است که دست از حمایت از گروه های مسلح و غیرنظامی سوریه بکشد و به پوشش گروه های اسلامگرای دیگر پایان داده و به روسیه چراغ سبز داده است تا ماموریت پاکسازی این گروه ها با استفاده از زور را به عهده بگیرد. و بمباران اخیر پایگاه جبهه النصره توسط روسیه و بازداشت یک سرکرده ارشد داعش توسط ترکیه  نخستین نشانه ها در این زمینه است.

اردوغان می خواهد از پرونده پناهندگان سوری که در اراضی ترکیه اقامت دارند(4میلیون پناهنده) راحت شود. پناهندگانی که تبدیل به برگه برنده قوی در دستان مخالفان ترکیه برای سرنگونی حکومتش شده است و بعید نیست که فشارهای نژادپرستانه بر مهاجران سوری با دستور یا تشویق مستقیم یا غیرمستقیم حزب عدالت و توسعه حاکم به عنوان برگه برنده فشار بر آنها برای بازگشت به کشورشان و رسیدگی به اوضاع شان توسط دولت سوریه صورت می گیرد.

اگر صحت گزارش های خبری درست باشد که می گوید«اکرم امام اوغلو» شهردار استانبول که از محبوبیت زیادی برخوردار است قصد دارد حزب جدید و رقیب اردوغان در انتخابات ریاست جمهوری آینده با حمایت مخالفان شکل دهد و به نظر می رسد که درست باشد بنابراین این اقدام بسیار «خطرناک »، رئیس جمهور ترکیه وادار می کند که به سوریه نزدیک شود که به باور کارشناسان ترک  اردوغان را بر مخالفان نزدیک به آمریکا و طرح های منطقه ای اش ترجیح می دهد.

اردوغان به باور بسیاری از دوستان و دشمنانش سیاستمداری حرفه ای است و   می خواهد خودش و حزبش در قدرت بمانند به همین دلیل لحظه ای در آشتی با بشار اسد رئیس جمهور سوریه تردید نمی کند. چه کسی باور می کرد که به ریاض و ابوظبی برود و با قاهره وارد گفت و گو بشود و حالا به دنبال برقراری روابط کامل با دولت اشغالگر اسرائیلی است و حلقه محاصره جنبش «حماس» و فعالیت آن در ترکیه را برای برآورده کردن شرط های تل آویو تنگ تر کند؛تل آویوی که قصد دارد به آن سفر کند.

دیدار اردوغان و پوتین در نشست سران آسیایی در تاجیکستان در هفته آینده چه بسا راه را برای تفاهم ها یدیگر و بازگشت به توافقنامه اضنه در سال 1998 که بسیار نزدیک است را هموار کند. همچنین بازگشایی جاده بین المللی«ام4» که شمال سوریه را با دمشق پایتخت مرتبط می کند نیز نزدیک است...و خدا بهتر می داند.

                   

 

 

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.