ارتش اوکراین می گوید نیروهای مسلح این کشور کنترل 30 شهرک و منطقه مسکونی را در مناطق پیرامون کییف و شهر چرنیهیف، مناطقی که روسیه شماری از نیروهای خود را از آنجا عقب کشیده، به دست گرفته است.
به گزارش جماران، با گذشت بیش از پنج هفته از آغاز حملات نظامی روسیه به اوکراین قرار است امروز اول آوریل (۱۲ فروردین) مذاکرات مستقیم میان نمایندگان مسکو و کی یف عمدتا در مورد کریدور بشردوستانه ماریوپل از سر گرفته شود. این در حالیست که جوبایدن، رئیس جمهوری آمریکا گفته که نسبت به نیت پوتین در استفاده از راه حل دیپلماتیک «بدبین» است. کاخ سفید ادعا می کند که اطلاعات نادرستی از جبهه های جنگ به دست پوتین می رسد و او حتی برخی از مقامات خود را حبس خانگی کرده است. همزمان طرف روسی در پاسخ به درخواست پاریس و برلین با آغاز بهکار یک کریدور بشردوستانه از ماریوپل به سمت زاپاروژیه موافقت کرده است.
ولادیمیر پوتین اعلام کرده که از امروز خریداران گاز روسیه باید بهای آن را به روبل پرداخت کنند؛ تقاضایی که ظاهرا با مخالفت آلمان و فرانسه، دو قدرت اول اتحادیه اروپا مواجه شده و آینده مبادلات انرژی اروپا و روسیه را در هاله ای از ابهام فرو برده است. گفته می شود برلین و پاریس در حال بررسی بدترین حالت ممکن و قطع احتمالی خرید گاز از روسیه هستند.
این در حالیست که به دستور بایدن آمریکا دستکم طی شش ماه آینده روزی یک میلیون بشکه نفت وارد بازار خواهد کرد تا از رشد تصاعدی قیمت سوخت جلوگیری کند.
آخرین خبرها و رویدادهای مرتبط با تهاجم نظامی روسیه به خاک اوکراین
دولت هلند برای کاهش وابستگی به واردات گاز از روسیه از شهروندان کمک خواست
دولت هلند کارزاری برای تشویق شهروندان به کاهش مصرف انرژی به راه انداخته است. هدف از این کارزار دولتی کاهش وابستگی هلند به واردات گاز از روسیه است.
مقامات هلند در این کارزار از شهروندان میخواهند که برای استحمام و گرمایش در زمستان از گاز کمتری استفاده کنند. در همین راستا دولت هلند اعلام کرده است که دمای شوفاژ ساختمانهای دولتی از این پس به جای ۲۱ درجه سانتیگراد بر روی ۱۹ درجه تنظیم خواهد شد. دولت هلند همچنین در نظر دارد از پس میزان استفاده از کولر در دوران موجهای گرمای تابستان را کاهش دهد.
وزیر انرژی و محیط زیست هلند درباره این کارزار دولتی گفت: «صرفهجویی در مصرف انرژی هم برای بودجه خودتان، هم با آب و هوا و هم برای کاهش وابستگی به گاز روسیه مفید است.»
پلیس قرقیزستان حدود ۲۰ تظاهرکننده علیه روسیه را بازداشت کرد
پلیس قرقیزستان روز شنبه حدود ۲۰ نفر از معترضان به تهاجم نظامی روسیه به اوکراین را در بیشکک، پایتخت بازداشت کرد. مقامات قرقیزستان روز جمعه برگزاری هرگونه تجمع در حمایت از حمله روسیه به اوکراین یا مخالفت با آن را ممنوع کرده بودند.
تظاهرکنندگان در بیشکک قصد داشتند پس از تجمع در یکی از میادین شهر به سمت سفارتخانه روسیه راهپیمایی کنند.
جسد عکاس اوکراینی در نزدیکی کییف کشف شد
دفتر رئیسجمهوری اوکراین روز شنبه اعلام کرد که جسد ماکس لوین، عکاس و مستندساز اوکراینی به دنبال عقبنشینی نیروهای روسیه از نزدیکی کییف کشف شده است. از سه هفته پیش اطلاعی از وضعیت این عکاس در دست نبود.
بنا به اعلام دفتر رئیسجمهوری اوکراین جسد ماکس لوین در منطقهای در چند کیلومتری شمال اوکراین کشف شد. این عکاس ۴۰ ساله سابقه همکاری با شماری از رسانههای اوکراینی و بینالمللی را داشت.
انتقاد تند پاپ از عملکرد قدرتمندان محبوس در چارچوب منافع ملی متوهمانه
پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان که به کشور مالت سفر کرده، روز شنبه با انتقاد شدید از ادامه جنگ در اوکراین گفت: «چند فرد قدرتمند که شوربختانه در چارچوب منافع خیالی توهمآمیز خود محبوسند، جنگ به راه میاندازند.»
پاپ که در کاخ ریاست جمهوری مالت برای دیپلماتها سخنرانی میکرد گفت: «بادهای سردی از شرق اروپا به سوی جهان میوزد.»
نیروهای روسی به سرعت در حال عقبنشینی از شمال اوکراین هستند
میخائیلو پودولیاک، یکی از مشاوران رئیس جمهوری اوکراین روز شنبه اعلام کرد نظامیان روس به سرعت در حال عقبنشینی از کییف و چرنیگیو در شمال این کشور هستند.
این مقامعالیرتبه دولت اوکراین گفت: «هدف این عقب نشینی تحکیم مواضع روسیه در جبهههای شرقی و جنوبی است.»
صلیب سرخ تلاشها برای تخلیه ماریوپل را از سر میگیرد
صلیب سرخ روز شنبه اعلام کرد تلاشها برای تخلیه شهروندان گرفتار بندر ماریوپل را از سر میگیرد. این خبر در حالی اعلام میشود که به گفته ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین روز گذشته بیش از ۳ هزار نفر از شهروندان ماریوپل با اتوبوس و خودروهای شخصی موفق به خروج از این شهر جنگزده و ورود به زاپوریژیا شدند.
آمریکا تدارکات و تجهیزات مقابله با حملات شیمیایی در اختیار اوکراین قرار میدهد
کاخ سفید روز جمعه اعلام کرد که آمریکا در صورت استقرار تسلیحات شیمیایی یا بیولوژیکی روسیه، تدارکات و تجهیزات مقابله با آنها را در اختیار اوکراین قرار میدهد.
جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید، گفت که این تصمیم به دنبال هشدار آمریکا و سایر کشورها نسبت به احتمال استقرار چنین تسلیحاتی در اوکراین و احتمال برنامهریزی و زمینهسازی روسیه برای یک عملیات «پرچم دروغین» برای حمله شیمیایی و بیولوژیکی، اتخاذ میشود.
ستاد کل ارتش اوکراین: مناطقی را در کییف و چرنیهیف بازپس گرفتیم
ستاد کل ارتش اوکراین می گوید نیروهای مسلح این کشور کنترل 30 شهرک و منطقه مسکونی را در مناطق پیرامون کییف و شهر چرنیهیف، مناطقی که روسیه شماری از نیروهای خود را از آنجا عقب کشیده، به دست گرفته است.
همزمان ستاد کل ارتش اوکراین روز جمعه گفت که ارتش روسیه در شمال شرق به گلوله باران چرنیهیف و خارکیف ادامه میدهد.
ارتش اوکراین میگوید روسها در جنوب شرق کشور همچنان در تلاش هستند تا شهرهای پوپاسنا، رابیژنیه و ماریوپل را در راستای گسترش مناطق جداییطلب دونتسک و لوهانسک تسخیر کنند.
موافقت کشورهای عضو آژانس بینالمللی انرژی با آزادسازی نفت از ذخایر اضطراری
آژانس بینالمللی انرژی (IEA) اعلام کرد ۳۱ کشور عضو روز جمعه در واکنش به آشفتگی و نوسان قیمت نفت که ناشی از حمله روسیه به اوکراین بوجود ایجاد شده است با آزادسازی نفت از ذخایر اضطراری خود موافقت کردند.
کشورهای عضو آژانس بینالمللی انرژی ماه گذشته متعهد شده بودند که در مجموع ۶۲.۷ میلیون بشکه نفت را روانه بازار کنند. جزئیات عرضه و نفتی که وارد بازار میشود هفته آینده علنی خواهد شد.
روسیه سومین تولیدکننده بزرگ نفت جهان و بزرگترین صادرکننده آن است. به گفته آژانس بین المللی انرژی، روسیه با صدور حدود ۵ میلیون بشکه نفت خام تقریبا ۱۲ درصد تجارت جهانی طلای سیاه را در دست دارد. مقصد حدود ۶۰ درصد نفت صادراتی روسیه اروپاست.
ذخایر اضطراری نفت اعضای آژانس بین المللی انرژی ۱.۵ میلیارد بشکه است.
بلغارستان دبیر اول سفارت روسیه را اخراج میکند
بلغارستان روز جمعه اعلام کرد که دبیر اول سفارتخانه روسیه در این کشور را به دلیل نقش وی در یک پرونده جاسوسی اخراج میکند. این تصمیم در حالی اتخاذ شد که بلغارستان دو هفته پیش ۱۰ دیپلمات روسیه را اخراج کرده بود.
بنا به اعلام وزارت خارجه بلغارستان دبیر اول سفارت روسیه ۷۲ ساعت فرصت دارد تا خاک بلغارستان را ترک کند.
قرقیزستان تجمعات مرتبط با جنگ اوکراین را ممنوع کرد
پلیس قرقیزستان روز جمعه اعلام کرد که هرگونه تجمع مرتبط با جنگ در اوکراین در بیشکک، پایتخت ممنوع است.
این خبر در حالی منتشر شد که تاکنون چند تجمع کوچک در هوادارای از تهاجم نظامی روسیه به اوکراین یا مخالفت با آن در بیشکک برگزار شده است. روسیه در قرقیزستان یک پایگاه نظامی دارد. این کشور فقیر آسیای میانه حدود ۷ میلیون نفر جمعیت دارد که اکثر آنها مسلمان هستند.
یونسکو: دستکم ۵۳ مرکز فرهنگی در اوکراین به دنبال تهاجم نظامی روسیه آسیب دیده است
سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) روز جمعه اعلام کرد که دستکم ۵۳ مرکز فرهنگی در اوکراین در جریان تهاجم نظامی روسیه آسیب دیده است. ۲۹ مکان مذهبی، ۱۴ ساختمان تاریخی، چهار موزه و چهار اثر تاریخی از جمله مراکز و جذابیتهای فرهنگی و گردشگری هستند که در حملات ارتش روسیه آسیب دیدهاند.
کییف از مبادله اسرای روس با ۸۶ نظامی اوکراینی خبر داد
مقامات اوکراین روز جمعه اعلام کردند که ۸۶ نظامی این کشور با شماری از اسرای روس مبادله شدند. آنها اشارهای به تعداد اسرایی که تحویل مقامات روسیه داده شدند نکردند.
چین: به شیوه خودمان برای صلح در اوکراین تلاش میکنیم
لی که چیانگ، نخستوزیر چین روز جمعه به رئیس شورا و رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا اطمینان داد که پکن «به شیوه خودش» برای برقراری صلح در اوکراین تلاش خواهد کرد.
در مقابل شارل میشل، رئیس شورای اتحادیه اروپا پس از جلسه مجازی با رئیسجمهوری و نخستوزیر چین گفت که این کشور «نمیتواند چشم خود را بر روی نقض مقررات بینالمللی از سوی روسیه ببندد».
شی جین پینگ، رئیسجمهوری چین نیز در جریان نشست مجازی با شارل میشل و اورزولا فن درلاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا ابراز امیدواری کرد که بروکسل بتواند رابطهاش را «به طور مستقل» با چین تنظیم کند. مقامات اتحادیه اروپا نیز از پکن خواستند که به مسکو اجازه دور زدن تحریمهای وضع شده به دلیل تهاجم نظامی به اوکراین را ندهد.
بایدن میگوید ۳۰ کشور همچون آمریکا از ذخایر راهبردی نفت خود استفاده خواهند کرد
جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا میگوید ۳۰ کشور جهان همچون ایالات متحده از ذخایر راهبردی نفت خود استفاده خواهند کرد.
جوبایدن دیروز پنجشنبه در تصمیمی بیسابقه دستور داد تا روزانه تا سقف یک میلیون بشکه نفت از محل ذخیره استراتژیک آمریکا و دستکم بهمدت ۶ ماه روانه بازار شود.
وابستگی ایتالیا به واردات گاز از روسیه؛ دیمایو به جمهوری آذربایجان رفت
لوئیجی دیمایو، وزیر خارجه ایتالیا در ادامه تلاشهای دولت این کشور برای کاهش وابستگی رم به واردات گاز از روسیه به جمهوری آذربایجان سفر کرد.
ماریو دراگی، نخستوزیر ایتالیا روز پنجشنبه گفته بود که هزینه خرید گاز از روسیه مستقیما صرف جنگ در اوکراین میشود. ایتالیا حدود ۴۰ درصد از گاز مورد نیاز خود را از روسیه خریداری میکند. وزیر خارجه ایتالیا در جریان سفر به جمهوری آذربایجان قرار است با مقامات این کشور در مورد امکان افزایش صادرات گاز گفتگو کند.
لوئیجی دیمایو پیش از این در راستای تلاشهای کشورش برای جایگزینی گاز وارداتی از روسیه به قطر، الجزایر، آنگولا و کنگو سفر کرده بود.
اردوغان بار دیگر از تمایلش برای میزبانی از پوتین و زلنسکی سخن گفت
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه روز جمعه بار دیگر از تمایلش برای میزبانی از روسای جمهوری روسیه و اوکراین سخن گفت.
رئیسجمهوری ترکیه گفت که امیدوار است چنین دیداری بتواند «روند منفی» امور به «روندی مثبت» تبدیل کند. سخنان رجب طیب اردوغان در آستانه مکالمه تلفنیاش با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه بیان شد.
هشدار فن درلاین به پکن: حمایت از مسکو وجهه چین را در اروپا خدشهدار خواهد کرد
اورزولا فن درلاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا روز جمعه به مقامات چین هشدار داد که حمایت آنها از مسکو در جنگ در اوکراین وجهه چین در اروپا را «به شدت» خدشهدار خواهد کرد.
کرملین به انتقادهای دوپاردیو واکنش نشان داد
کاخ کرملین روز جمعه به دنبال انتقادهای ژرار دوپاردیو، هنرپیشه سرشناس فرانسوی از ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه پیشنهاد کرد تا اقدامات مسکو در اوکراین را برای وی «تشریح» کند.
ژرار دوپاردیو روز پنجشنبه در بیانیهای از «افراطگرایی غیرقابل قبول و دیوانهوار» ولادیمیر پوتین انتقاد کرد. او در سال ۲۰۱۳ در اعتراض به افزایش مالیات ثروتمندان در فرانسه از روسیه شهروندی دریافت کرده بود. دیمیتری پسکوف درباره انتقادهای این بازیگر سرشناس گفت: «به نظرم میرسد که دوپاردیو به احتمال زیاد به طور کامل در جریان آنچه روی میدهد قرار ندارد.»
یکی از نمایندگان پارلمان روسیه در واکنش به انتقادهای ژرار دوپاردیو خواستار سلب تابعیت از وی و توقیف اموالش به سود کودکان یتیم شده است.
صادرات گاز روسیه به اروپا ادامه دارد
مقامات روسیه روز جمعه با وجود تهدید قبلی مبنی بر جلوگیری از صادرات گاز به اروپا در صورت عدم پرداخت هزینه آن به روبل اجازه دادند تا صادرات گاز ادامه یابد.
مسکو تهدید کرده بود کشورهایی که رفتار «غیردوستانه» با روسیه دارند از روز جمعه یا باید هزینه خرید گاز از این کشور را به روبل پرداخت کنند یا با قطع صادرات گاز روبرو خواهند شد. آلمان به عنوان مهمترین مشتری گاز روسیه در اروپا درخواست مسکو را به عنوان «باجخواهی» رد کرده بود. دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین گفته است که درخواست مسکو صادراتی گازی را که هزینه آن قبلا پرداخت شده است شامل نمیشود. به گفته وی مساله پرداخت هزینه به روبل برای پرداخت هزینه صادرات جدید در نیمه دوم ماه آوریل مطرح است.
افسر ارتش آلمان به جاسوسی برای روسیه متهم شد
دادستانی فدرال آلمان روز جمعه اعلام کرد که یک افسر نیروی ذخیره ارتش آلمان به اتهام جاسوسی برای روسیه بین سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۰ تحت تعقیف قضایی قرار گرفت.
در بیانیه دادستانی آلمان آمده است که این افسر به ارائه اطلاعاتی درباره نیروهای ذخیره ارتش، دفاع غیرنظامی و پیامدهای تحریمها علیه مسکو متهم شده است. به گفته دادستانی فدرال آلمان این افسر ارتش همچنین اطلاعاتی درباره خط لوله «نورد استریم ۲» را در اختیار روسیه گذاشته بود.
شمار پناهجویان اوکراینی از چهار میلیون و ۱۰۰ هزار نفر فراتر رفت
کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان روز جمعه اعلام کرد که بیش از چهار میلیون و ۱۰۰ هزار نفر از اوکراینیها به دنبال تهاجم نظامی روسیه مجبور به ترک کشورشان شدهاند. به گفته این نهاد شمار پناهجویانی که روزانه از اوکراین میگریزند از روز ۲۲ مارس کاهش یافته و به حدود روزی ۴۰ هزار نفر رسیده است.
بنا به اعلام سازمان ملل متحد بیش از ۱۰ میلیون نفر یعنی بیش از یک چهارم جمعیت اوکراین از زمان آغاز جنگ مجبور به ترک خانه خود شدهاند. سازمان ملل تخمین میزند که شش میلیون و ۵۰۰ هزار نفر در داخل خاک اوکراین آواره شدهاند.
زلنسکی پاسخی درباره حمله هوایی به یک مخزن نفت در روسیه نمیدهد
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین روز شنبه در گفتوگو با فاکس نیوز از اظهار نظر درباره حمله هوایی به یک مخزن سوخت در روسیه خودداری کرد.
آقای زلنسکی گفت: من در این باره هیچ صحبتی با فرمانده نیروهای مسلح نداشتم.
بامداد جمعه روسیه اعلام کرد هلیکوپترهای اوکراینی یک انبار سوخت را در ۴۰ کیلومتری عمق خاک روسیه بمباران کرده اند. دیمیتری پستوف، سخنگوی کرمیلین در این باره گفت:«واضح است که نمی توانیم به این مسئله بعنوان موضوعی که به ایجاد شرایط مناسب برای ادامه مذاکرات کمک میکند، نگاه کنیم.»
در صورت تایید این حمله از سوی کییف، این نخستین بار است که اوکراین در این ۵ هفته به خاک روسیه حمله کرده است.
کرملین: حمله اوکراین به خاک روسیه به پیشرفت در مذاکرات کمکی نخواهد کرد
کرملین روز جمعه و در واکنش به حمله هلیکوپتری به خاکش گفت که این موضوع بر مذاکرات مستقیم با کییف تاثیر میگذارد.
روسیه می گوید هلیکوپتر ها اوکراینی بوده اند و یک انبار سوخت را در ۴۰ کیلومتری عمق خاک روسیه بمباران کرده اند. دیمیتری پستوف، سخنگوی کرمیلین در این باره گفت:«واضح است که نمی توانیم به این مسئله بعنوان موضوعی که به ایجاد شرایط مناسب برای ادامه مذاکرات کمک میکند، نگاه کنیم.»
در صورت تایید این حمله از سوی کییف، این نخستین بار است که اوکراین در این ۵ هفته به خاک روسیه حمله کرده است.
گفته میشود از زمان جنگ دوم جهانی به این سو هم حمله به خاک روسیه سابقه نداشته است.
اوکراین مسئولیت این حمله را همچنان برعهده نگرفته است.
این در حالیست که مذاکرات بین مسکو و کییف از ساعتی پیش از طریق ویدیو کنفرانس در جریان است.
بازگشت خدمت سربازی اجباری به روسیه
فدراسیون روسیه از روز جمعه اول آوریل کار بسیج سربازان خود را آغاز کرد و مردان جوان خود را برای خدمت سربازی اجباری یکساله فراخواند.
هر چند این فراخوان همزمان با تجاوز نظامی این کشور به اوکراین همراه است ولی مسکو اصرار دارد که بنا ندارد نیروهای جدید خود را به خط مقدم اعزام کند.
یوروپل روز جمعه از اعزام ماموران خود به مرز اوکراین خبر داد
پلیس اروپا میگوید با هدف جلوگیری از سرازیر شدن افراد مجرم و «تروریست ها» که همراه با موج پناهجویان و جنگزدگان قصد ورود به خاک اتحادیه اروپا را دارند، در مرز اوکراین و کشورهای عضو اتحادیه نیرو مستقر کرده است.
یوروپل در پی تقاضای کشورهای همسایه اوکراین نیروهای عملیاتی خود را در لهستان، لیتوانی، رومانی، اسلواکی و مولداوی مستقر کرده و در نظر دارد بزودی به مجارستان هم مامور بفرستد.
این ماموران در همکاری با پلیس محلی تدابیر امنیتی مضاعف را اعمال و از مرزهای اتحادیه حراست می کنند.
طبق آمارهای سازمان ملل تاکنون بیش از چهار میلیون نفر از ابتدای تجاوز روسیه از اوکراین فرار کرده اند.
فرانسه: روسیه عامل اختلال جیپیاس در اروپا است
مقامات ارشد ایمنی هوایی فرانسه میگویند عامل اختلالات سامانه موقعیتیابی جهانی (GPS) در ماه گذشته که پروازهای هوایی بر فراز فنلاند، دریای بالتیک و نزدیک منطقه کالینینگراد را تحت تاثیر قرار داد روسیه بوده است.
به گفته بنوآ روتوریه، رئیس سازمان ناوبری ماهوارهای غیرنظامی فرانسه (DGAC)، این تداخل احتمالاً یک «اثر جانبی» تجهیزات نظامی است که برای محافظت از نیروهای خودی در برابر موشکهای هدایت شونده مجهز به جیپیاس استفاده میشود و می تواند منطقه وسیعی را پوشش دهد.
آقای روتوریه گفت: «در فرانسه یک پارازیتانداز قوی نظامی میتواند تنها با استفاده از یک کامیون جیپیاس را در یک چهارم آسمان فرانسه مختل کند.»
این مقام ارشد ایمنی هوایی فرانسه افزود هرچند به نظر نمیرسد اقدام روسیه تلاشی برای ممانعت از حمل و نقل هوایی غیرنظامی بوده باشد، با این حال گفت: «این چیز نگرانکنندهای برای هوانوردی غیرنظامی است. مناطق بزرگی میتوانند خارج از مناطق درگیری تحت تاثیر قرار گیرند.»
شرکت هواپیمایی ملی فنلاند « فینایر» اولین بار در ۹ مارس، حدود دو هفته پس از حمله روسیه به اوکراین، گزارش کرده بود که در جیپیاس هواپیماهایش بر فراز دریای بالتیک در نزدیکی کالینینگراد اختلال مشاهده کرده است.
رویدادی که منجر به لغو پروازها در شرق فنلاند شد، زیرا هواپیماهای کوچکی که توسط یک شرکت هواپیمایی محلی اداره میشدند تقریباً یک هفته قادر به پرواز در مسیر بین هلسینکی، پایتخت، و شهر ساوونلینا نبودند. در پی این حادثه سازمان ایمنی هوایی فنلاند هشداری خطاب به خلبانان صادر کرد، اگرچه این هشدار در ۱۴ مارس به پایان رسید.
بعدتر وزارت امور خارجه فنلاند به یورونیوز گفت که پارازیت مشکوک روی سیستم جیپیاس «تأثیرات ملموسی بر پروازهای غیرنظامی داشته»، هرچند هیچ هواپیمایی هرگز در خطر نبوده است.
در این میان آژانس ایمنی هوانوردی اتحادیه اروپا (EASA) در پی وقوع جنگ در اوکراین در بیانیهای در ۱۷ مارس هشدار داده بود: «در شرایط کنونی حمله روسیه به اوکراین، موضوع پارازیت سیستمهای ماهوارهای ناوبری جهانی (GNSS) و یا جعل احتمالی در مناطق جغرافیایی اطراف منطقه درگیری و سایر مناطق تشدید شده است.»