مواضع جدید طالبان که در تضاد با وعده‌های پیشین آن‌ها از زمان به‌قدرت رسیدن است، موجی از نگرانی مجدد را در بین مردم این کشور برانگیخته است.

به گزارش جماران، سخنگوی حکومت طالبان سفر اتباع افغانستان به خارج از کشور را منوط به داشتن مدارک معتبر قانونی و دعوتنامه دانست. ذبیح الله مجاهد دو روز پیش مسافرت افغان‌ها به خارج از کشور را مشروط به «عذرموجه» کرده و صراحتا گفته بود مسافرت خارجی افراد با خانواده‌هایشان موجه نیست و بنابراین طالبان مانع آن خواهد شد. آقای مجاهد گفته بود که زنان و دختران بدون همراه مرد محرم و به تنهایی اجازه سفر ندارند.

مواضع سخنگوی طالبان که در تضاد با وعده‌های پیشین آن‌ها از زمان به‌قدرت رسیدن است، موجی از نگرانی مجدد را در بین مردم این کشور برانگیخته است. طالبان در ماه اوت گفته بود که خروج شهروندان دارای گذرنامه و ویزا از افغانستان بلامانع است.

آقای مجاهد اکنون با «عقب‌نشینی» از سخنان روز یکشنبه در یک پست توئیتری توضیح داده آن دسته از شهروندانی که مدارک قانونی و دعوتنامه دارند می‌توانند بدون هیچ دغدغه‌ای به خارج سفر و با اطمینان کامل به کشورشان بازگردند. با این حال در موضع‌گیری جدید طالبان به وضعیت سفر زنان تنها اشاره‌ای نشده است.

در همین حال معاونت وزارت مهاجرین اندکی بعد از این اظهارات ارسال دعوتنامه از سوی غربی‌ها برای اتباع افغان و تلاش برای تسهیل سفر آن‌ها را «نامتناسب» ارزیابی کرد. محمد ارسالا خروطی در جریان یک کنفرانس مطبوعاتی این اقدام غرب را یک مداخله و مخالف قوانین بین الملل دانست و آن‌را محکوم کرد.

طبق آمار رسمی تا تاریخ ۳۱ اوت ۲۰۲۱ بیش از ۱۲۰ هزار افغان که بعضا دارای تابعیت مضاعف هم هستند از افغانستان خارج شده‌اند. اکثر این افراد از طریق مرزهای هوایی کشورشان را ترک کرده‌اند. این درحالیست که آخرین جابجایی این افراد با هواپیما به اوایل ماه دسامبر گذشته برمی گردد و از آن تاریخ به بعد عمده عزیمت‌ها از راه زمینی و از طریق کشورهای همسایه نظیر پاکستان و ایران صورت گرفته است.

طالبان همچنین به خانواده تعدادی از افرادی که در طی ۲۰ سال گذشته با نیروهای خارجی مستقر در افغانستان همکاری داشتند اجازه ترک کشور را داده‌اند. برخی از این افراد فاقد اوراق هویتی معتبر از جمله گذرنامه بودند. همچنان تعداد زیادی از افغان‌هایی که در این گروه قرار می‌گیرند موفق به خروج از افغانستان نشده‌اند.

بیانیه روز یکشنبه طالبان با واکنش‌های بین المللی هم همراه شده است. هوگو شورتر، رئیس هیات نمایندگی بریتانیا در افغانستان که موقتا در قطر مستقر است در یک پیام توئیتری اعمال محدودیت‌های جدید از سوی طالبان را غیرقابل پذیرش ارزیابی کرد و از مقامات طالبان خواست تا با فوریت موضع خود را شفاف اعلام کنند. آقای شورتر در بخش دیگری از توئیت خود با اشاره به عدم امکان سفر خارجی زنان افغان بدون یک سرپرست مرد و عذر موجه، این محدودیت ها را در تضاد با آزادی جابجایی افراد توصیف کرده است.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.