۲۳ میلیون شهروند افغانستان در فصل زمستان غذای کافی نخواهند داشت. با وجود ادامه کمک‌های بشردوستانه جامعه جهانی، زندگی روزمره برای مردم افغانستان سخت و سخت‌تر می‌شود.

به گزارش جماران، برنامه جهانی غذا توزیع پول نقد در میان فقیرترین شهروندان افغانستان را برای مقابله با آنچه سازمان ملل متحد «بدترین بحران انسانی» توصیف می‌کند، آغاز کرده است.

براساس یک گزارش جدید، ۲۳ میلیون شهروند افغانستان در فصل زمستان غذای کافی نخواهند داشت.

اتحادیه اروپا از اختصاص یک میلیون یورو کمک بشردوستانه به افغانستان و کشورهای همسایه که پناهجویان را پذیرفته‌اند، اختصاص داده است.

با وجود ادامه کمک‌های بشردوستانه جامعه جهانی، زندگی روزمره برای مردم افغانستان سخت و سخت‌تر می‌شود. آنلیز بورجس، خبرنگار یورونیوز بار دیگر به کابل رفته است.

 

نان همچنان ۱۰ افغانی است

در افغانستان، بسیاری چیزها تغییر کرده و بسیاری چیزها هم با وجود سال‌ها جنگ و حضور نیروهای خارجی، دست نخورده باقی مانده است: یک قرص نان در این کشور از دهه‌ها پیش ۱۰ افغانی (معادل حدود ۱۰ سنت یک یورو) فروخته می‌شود.

یک کمیسیون طالبان، حاکمان به قدرت بازگشته کابل، با انتشار آئین‌نامه‌ای افزایش قیمت را جرم عنوان و تهدید کرده گران‌فروشان را مجازات خواهد کرد.

ما در زمان حضور در کابل تلاش کردیم با اعضای این کمیسیون دیدار کنیم اما از هر یک از اعضای طالبان خواستیم جای این نهاد را به ما نشان دهد، آن را نمی‌شناخت. اما از قرار معلوم صدور دستور جرم‌انگاری افزایش قیمت، دلایل موجهی داشته است.

عشق‌الله، یک نانوا در کابل به ما می‌گوید: «ماقبلا ۵۰ کیلو آرد را هزار و هشتصد افغانی می‌خریدیم. الان برای همینقدر آرد باید ۲هزار و چهارصد و پنجاه افغانی بدهیم. اگر قیمت‌ها همینطور بالا برود و مشتری هم کم شود احتمالا باید کاسبی را تعطیل کنیم، به این دلیل ساده که نمی‌توانیم نان به مردم تحویل بدهیم. حتما کار را متوقف و مغازه را تعطیل می‌کنیم.»

علاوه بر مشکلاتی که عشق‌الله گفت باید دو برابر شدن قیمت گاز و این واقعیت که بسیاری از مشتریان نان دیگر حقوق نمی‌گیرند را هم افزود.

بصیر محمد، یک مغازه دار دیگر همین داستان عشق‌الله را تعریف می‌کند و از حاکمان جدید برای بحران اقتصادی گله دارد. وقتی از او علت این شکایت را می‌پرسیم می‌گوید: «طالبان آمدند و بسیاری از مردم به آمریکا و آلمان و جاهای دیگر رفتند.»

 

چهره‌ عریان گرسنگی در آستانه فصل سرد کابل

بازگشت طالبان به قدرت، این کشور جنگ‌زده را در ورطه یک بحران اقتصادی بی‌سابقه فرو برد. افغانستان از سالی ۸ میلیارد یورو کمک خارجی محروم شد. به‌علاوه ۷ میلیارد و ۸۰۰ میلیون یورو دارایی‌های خارجی افغانستان هم به‌ویژه در بانک‌های آمریکا بلوکه شده است و حاکمان جدید امکان دسترسی به این پول‌ها را ندارند. در نتیجه، امارت اسلامی نمی‌تواند حقوق کارمندان را بپردازد یا کالاهای اساسی را وارد کند.

صندوق بین‌المللی پول در آخرین گزارش خود برآورد کرده است که تولید ناخالص داخلی افغانستان در ماه‌های آینده ۳۰ درصد کاهش یابد. سازمان ملل متحد می‌گوید میلیون‌ها نفر گرسنه خواهند ماند. چهره گرسنگی از همین حالا در خیابان‌های کابل دیده می‌شود. یک زن با نشان دادن آذوقه در دستانش می‌گوید: «این‌ها را از مغازه‌های همینجا جمع کردم. با همین‌ها برای خانواده‌ام غذا می‌پزم. از این قصاب‌های مهربان نان و پول خواستم.»

با نزدیک شدن زمستان، امید به بهبود زودهنگام اوضاع در افغانستان کم‌رنگ‌تر می‌شود. به نظر می‌رسد طالبان برنامه‌ای روشن برای مقابله با بحران اقتصادی حاضر ندارند.

جامعه جهانی، مشغول امور دیگری شده است. باوجود وعده و وعیدها، تنها یک سوم منابع مالی کمک‌ها تامین شده است. از قرار معلوم همان کشورهای غربی که عملا اجازه بازگشت طالبان به قدرت را دادند، حالا پا پس کشیده‌اند و ترجیح می‌دهند از دور نظاره‌گر فروپاشی اقتصاد این کشور باشند.

 

نامه سناتورهای زن کنگره آمریکا به بایدن

همه ۲۴ سناتور زن کنگره آمریکا از هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه روز پنج‌شنبه در نامه‌ای از جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده خواستند تا از حقوق زنان و دختران افغانستان که در پی خروج آمریکا از این کشور به شدت نادیده گرفته شده، محافظت کند.

در این نامه که به ابتکار دایان فاینشتاین، سناتور دموکرات ایالت کالیفرنیا و جونی ارنست، سناتور جمهوریخواه ایالت آیووا تهیه شده، از دولت بایدن خواسته شده تا برای تدوین یک «طرح بین سازمانی» که حقوق سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و حقوق بنیادین زنان و دختران افغان را محافظت کند، اقدام کنند.

آنها اعلام کردند که چنین طرحی باید به نحوه همکاری ایالات متحده با سازمان‌های بین‌المللی از جمله سازمان ملل متحد، برای پاسخگو کردن طالبان در قبال حقوق زنان افغانستان بپردازد.

سناتورها در این نامه خطاب به بایدن نوشته‌اند: «شما متعهد شده‌اید که طالبان را برای حمایت از حقوق زنان و دختران تحت فشار قرار دهید و اعلام کرده‌اید آمریکا در افغانستان همواره در کنار مردمی خواهد بود که در برابر حکومت طالبان مقاومت می‌کنند. ما این تلاش‌ها را از مسیر قانون‌گذاری و تعامل با دولت شما، توصیه، حمایت و فعال می‌کنیم».

هنوز کاخ سفید به این نامه واکنشی نشان نداده است.

ایالات متحده در ۳۰ اوت آخرین پروازهای تخلیه خود را از کابل، پایتخت افغانستان را انجام داد و بایدن نیز همواره از تصمیم خود مبنی بر خروج نیروهای آمریکایی علیرغم تسلط سریع طالبان بر افغانستان و ترس شهروندان افغان از جان و سرنوشت خود دفاع کرده است.

سناتورها در این نامه خاطرنشان کردند که خروج ایالات متحده از افغانستان باعث شده برخی از «دستاوردهایی که به سختی به دست آمده» از جمله در زمینه مشارکت زنان و دختران افغان در زندگی عمومی نابود شوند.

از جمله، آنها به این موضوع اشاره کرده‌اند که در سال گذشته، حدود ۳.۵ میلیون دختر در مدارس افغانستان مشغول تحصیل بودند و ۱۰۰ هزار زن در در دانشگاه‌های دولتی و خصوصی تحصیل کرده‌اند.

سناتورها همچنین به رشد فعالیت زنان افغان در بخش‌های تجاری و دولتی اشاره کردند و اینکه بر اساس گزارش اتاق بازرگانی و صنایع افغانستان، بیش از هزار کارآفرین زن در این کشور فعال بودند و در دوره پیش از طالبان زنانی نیز برای مناصب ارشد دولتی برگزیده شده بودند.

سناتورها می‌افزایند که اکنون بدون وجود یک دولت قانونمند و یک نیروی نظامی که از زنان و دختران افغان محافظت کند، آنها با تهدید رژیم طالبان روبرو هستند که در طول تاریخ همواره به گونه‌ای وحشیانه زنان را منزوی و از حقوقشان محروم کرده است.

سناتورها خاطرنشان کردند که رهبران طالبان به وعده‌های خود برای تضمین امنیت زنان در دولت جدید پایبند نیستند.

اگرچه ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی طالبان پس از انتقال قدرت به این گروه در ماه اوت قول داد که دولت جدید حقوق زنان را نقض نکند، اما به نوشته سناتورها زنان در همین دوره کوتاه تسلط طالبان بر افغانستان، بارها مورد ضرب و شتم قرار گرفته و حتی کشته شده‌اند و خروج آنها از خانه نیز بدون سرپرست مرد منع شده است.

سناتورها در این نامه تاکید کرده‌اند که «زنان و دختران افغان اکنون به اقدام ما نیاز دارند.»

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
2 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.