در سایه تخلیه هزاران خارجی و شهروند افغانستانی از کابل گمانه زنی ها درباره رهبر آینده این کشور آغاز شده است.
به گزارش جماران به نقل از رویترز، طی 24 ساعت گذشته نزدیک 5هزار نفر از طریق فرودگاه کابل به خارج از افغانستان تخلیه شدند.
یک مسئول غربی گفت که این افراد بیشتر دیپلمات،کارکنان امنیتی،نیروهای امدادگر و شهروندان افغانستانی بودند.
این مسئول افزود که عملیات تخلیه از کابل در طول شبانه روز با هواپیماهای نظامی و پروازهای خصوصی ادامه پیدا می کند.
مسئول غربی در ادامه گفت که پایان دادن به هرج و مرج بیرون از فرودگاه یک چالش است و هیچ کس اجازه رسیدگی به آن را نیز ندارد.
از سوی دیگر، یک مسئول آمریکایی به رویترز گفت که تعداد نظامیان آمریکایی مستقر در فرودگاه کابل در حال حاضر به 4500نیرو رسیده است و در روزهای آینده از مرز6هزار نیرو فراتر می رود.
رهبر آینده افغانستان کیست؟
«عبدالغنی براد» رهبر جنبش طالبان که پس از تقریباً 20 سال تبعید به افغانستان بازگشته، ممکن است پس از سقوط دولت قبلی، رهبری این کشور را بر عهده بگیرد.
روزنامه آمریکایی واشنگتن پست پیش بینی کرد که چه کسی رهبر افغانستان خواهد شد.
این روزنامه می نویسد ملا برادر با داشتن نفوذ سیاسی قابل توجهی که در سالهای تبعید وی شکل گرفته به شهر قندهار افغانستان بازگشته است. توماس روتیگ، دیپلمات سابق و تحلیلگر آلمانی با سابقه طولانی در افغانستان به واشنگتن پست گفت یکی از عواملی که ممکن است به نفع رهبر طالبان باشد تجربه او در زندان پاکستان است.
به گفته وی ، سال های زندان عبدالغنی برادر در پاکستان "مشروعیت سیاسی" وی را افزایش داده است. این کارشناس توضیح داد، بسیاری طالبان را دست نشانده پاکستان و در خدمت منافع این کشور می دانند. اما به احتمال زیاد زندانی شدن ملا برادر به او امکان می دهد تصویر شخصی را ایجاد می کند که از دستورات پاکستانی ها اطاعت نکرده و مستقل عمل می کند.
علاوه بر این، ملا برادر بود که در جریان مذاکرات با مقامات آمریکایی در دوحه در سال 2020 رهبری هیئت طالبان را بر عهده گرفت و شخصاً با مایک پمپئو وزیر خارجه وقت آمریکا دیدار کرد. روتیگ گفت که او خود را به عنوان سیاستمداری معرفی کرده است که می تواند در مقایسه با طالبان ستیزه جوتر، معتدل تر داشته باشد. این کارشناس در پایان گفت: "به نظر می رسد که ملا برادر نفوذ زیادی در دولت جدید طالبان داشته و از نقش بزرگی برخوردار باشد ."
واشنگتن پست می نویسد هزاران افغان از ملا برادر که با همراهی یک کاروان بزرگ از جیپ های سفید رنگ به خانه رسید، استقبال کردند. با این حال هنوز نمی توان پیش بینی کرد که آیا او واقعاً قادر خواهد بود قدرت را در دستان خود تثبیت کند یا خیر. علاوه بر این هنوز مشخص نیست که رهبر جنبش طالبان قصد دارد چه مسیری را دنبال کند؟ علیرغم این واقعیت که ملا برادر در سخنرانی های عمومی خود از نظم لیبرال تر حمایت کرده ، گزارش هایی مبنی بر تعطیلی مدارس دخترانه در چندین منطقه افغانستان و سایر موارد نقض حقوق بشردریافت شده است.
ملا برادر رهبر و فرمانده نظامی طالبان است. او معاون و دوست نزدیک ملا محمد عمر، سرکرده سابق طالبان و رئیس شورای کویته بوده است. وی در اواخر دهه 1990 ملا برادر به عنوان نماینده طالبان بر چندین استان در افغانستان حکومت کرد. در سال 2002 پس از حمله ایالات متحده به افغانستان و سرنگونی رژیم طالبان ، از استان زادگاه خود اورزوگان به کراچی پاکستان فرار کرد. در سال 2010 ملا برادر در نتیجه عملیات مشترک اطلاعات پاکستان و سیا دستگیر شد. در سال 2018 او پس از چندین سال زندان آزاد شد.